|

Trump'ın gelişiyle enerji denklemleri değişecek

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Trump'ın zaferinin Ortadoğu'daki enerji denklemlerini de etkileyebileceğini açıkladı. Trump'ın sözleri ile icraatlarının ne kadar örtüşeceğinin takip edildiğine işaret eden Kumbaroğlu, "ABD seçimlerinin bölgedeki kazananın Türkiye olacağına işaret eder, çünkü istikrar enerjinin önünü enerji de Türkiye'nin önüne açar" dedi.

Yeni Şafak
11:53 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:10 - 10/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump'ın ABD seçimlerinden zaferle ayrılmasının hem ABD'de hem de tüm dünyada yankıları sürerken seçim sonuçlarının Türkiye'yi ve bölgeyi nasıl etkileyeceği konusu da en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Trump'ın başkanlığı bölge için yeni bir şans diyen Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Yeni dönemde Türkiye bölgedeki enerji koridorunda çok daha aktif olabilir" ifadesini kullandı.



Prof. Dr. Kumbaroğlu, ABD'nin 45. başkanı olan Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a seçim öncesinde özellikle ABD medyası ve kamuoyunun genelinde neredeyse hiç şans tanınmadığını vurguladı. Yakın zaman önce tüm dünyanın BREXİT oylamasında da ters köşe olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, "Şimdi de ABD Başkanlık seçimlerinde kimsenin beklemediği bir sonuçla karşı karşıyayız. ABD'de başkan değişiminin tüm dünyaya yansımaları olacağı herkesin malumu. Şimdi Trump'ın sözleri ile icraatlarının ne kadar örtüşeceğini görme vakti" dedi.



"Ortadoğu'da diyalog dönemi başlayabilir"

ABD'nin, Ortadoğu'yu adeta ateşin içine atan politikalarında 11 Eylül 2001'de İkiz Kulelere yapılan ve tüm dünyada 9/11 olarak bilinen saldırının olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:



“Trump, ABD dış politikasında köklü değişiklikler öngörüyor. ABD'nin Rusya ile daha sıcak ilişki kurması gerektiğini savunuyor ve Irak savaşının bir hata olduğunu dile getiriyor. ABD'nin AB ile olan anlaşmalarına dikkati çekip, NATO'daki harcamaları ve ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığını sorguluyor. Yeni Başkan Trump'ın bu düşünceleri ile Türkiye'nin son dönemde Rusya ile yakınlaşması, AB ile olan anlaşmaları sorgulaması ve Ortadoğu'da askeri varlığa ilişkin görüşleri aslında örtüşüyor.



"Enerji de Türkiye'nin önüne açar"

Ortadoğu özelinde Türkiye ve çevresinde yaşanan hemen her olayın temelinde enerji var. ABD, Trump döneminde buralarda daha yumuşak bir politika izleyebilir. Trump'ın ilk açıklamalarından uzlaşmacı bir politika vurgusu vardı. ABD, bölgede Türkiye ve Rusya ile uzlaşarak ilerlerse herkesin kazanacağı bir dönem söz konusu olabilir. Özellikle Suriye ve Irak'ta yaşanan düğümün çözülmesinde en çok karlı çıkacak ülke şüphesiz Türkiye olacaktır. Daha önce de bir çok kez bölgedeki enerji denkleminde her yolun Türkiye'ye çıktığını vurgulamıştım. Son dönemlerde ABD ile Türkiye'nin Suriye-Irak politikalarında birbirine ters düştüğü herkesin malumu. Trump başkanlığında Türkiye-ABD ve Rusya üçlüsünün diyaloğunun artması muhtemel. Bu da ABD seçimlerinin bölgedeki kazananın Türkiye olacağına işaret eder, çünkü istikrar enerjinin önünü enerji de Türkiye'nin önüne açar."









#Gürkan Kumbaroğlu
#Donald Trump
7 yıl önce