|

Trump’ın hedefi Kim

Kore Yarımadası'nda gerilim, ABD Başkanı Trump’ın Kuzey Kore’ye yönelik diplomatik çabaları “başarısız” ilan etmesi ve üstü örtülü biçimde “askeri seçeneği” masaya getirmesi sonucu bir kez daha arttı. Pyongyang’dan Trump’a cevap ise gecikmedi. Rejimin lideri Kim Jong-un, “Nükleer silahlarımız en büyük caydırıcı gücümüz” açıklaması yaptı. Öte yandan Kuzey Kore’nin 10 Ekim’de yeni bir füze denemesine hazırlandığı da iddia edildi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 9/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:29 - 8/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, bir kez daha Kuzey Kore rejimini hedefine aldı. Trump, Twitter hesabından Kuzey Kore’ye ilişkin diplomatik çözüm çabalarının işe yaramadığını iddia ederek, “Özür dilerim ama işe yarayacak tek bir şey var!” mesajını verdi. Trump geçen hafta Beyaz Saray’da ABD ordusundan üst düzey generallerle bir araya gelmiş ve fotoğrafı “fırtınadan önce sessizlik” olarak değerlendirmişti. Trump’ın tweetinden birkaç saat sonra açıklama yapan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise, sahip oldukları nükleer silahların “ulusal egemenliği” korumak adına “güçlü bir caydırıcılık” taşıdığını savundu. Öte yandan Ekim ayı başında Kuzey Kore’de temaslarda bulunan Rus milletvekili Anton Morozov, Pyongyang rejiminin, ABD’nin Batı kıyılarını vurabilecek bir füzeyi test etmeye hazırlandığını iddia etti. Washington’daki bir konferansta konuşan üst düzey bir CIA yetkilisi ise Pyongyang’ın 10 Ekim’de yeni bir provokasyona girişebileceği uyarısında bulundu.


APTAL KONUMUNA DÜŞÜRÜLDÜK

Kore yarımadasında bir süredir devam eden sessizlik, ABD Başkanı Trump’ın üst üste yaptığı açıklamalar ile bozuldu. Kuzey Kore’yi bir kez daha hedef tahtasına koyan ABD Başkanı, diplomasinin meselenin çözümüne ilişkin yetersiz kaldığını öne sürerek, 25 yıldır ABD’nin aptal yerine konulduğunu savundu. Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump kendisinden önceki yönetimleri suçlayarak, “Başkanlar ve onların yönetimleri Kuzey Kore ile 25 yıldır konuşuyor, yapılan anlaşmalar ve harcanan onca para bir işe yaramadı, anlaşmalar daha mürekkepleri kurumadan ihlal edildi, böylece Amerikalı müzakereciler aptal konumuna düşürüldü. Özür dilerim ama işe yarayacak sadece tek bir şey var!” dedi. Trump, işaret ettiği “tek şey”in ne olduğunu ise açıklığa kavuşturmadı. Uzmanlar ise Trump’ın sözlerinin askeri seçeneği işaret ettiği tahmininde bulundu. Trump geçtiğimiz günlerde “Pyongyang ile iletişim hatlarının olduğunu” açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı boşa zaman harcamakla itham etmişti. Birkaç gün sonra ise ABD ordusunun üst düzey generalleri ile medyaya fotoğraf veren Trump, kareyi “fırtınadan önce sessizlik” olarak değerlendirmişti.

EGEMENLİĞİN
TEMİNATI

Trump’ın Kuzey Kore’yi hedef alan tweetinden sadece birkaç saat ülkenin lideri Kim Jong-un’dan açıklama geldi. Yönetimdeki İşçi Partisi’nin Merkez Komitesinde konuşan Kim Jong-un, sahip oldukları nükleer silahların Kuzey Kore’nin “egemenliğini” teminat altına alan “güçlü bir caydırıcı” etmen olduğunu belirtti. Öte yandan Kim Jong-un, Kuzey Kore rejiminin ana karar mekanizması politbüroda da önemli değişikliklere imza attı. Kız kardeşi Kim Yo -jong’u politbüro üyeliğine atayan Kim, ülkenin Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho’yu da politbüronun tam oy yetkisine sahip üyeliğine getirdi. Kim, ayrıca ABD yaptırımlarına hedef olan ve ülkenin füze programının başında bulunan Kim Jong Sik ve Ri Pyong Chol’u da terfi ettirdi. Kim Jong-un'un kız kardeşini politbüro üyeliğine getirmesi, ülke yönetiminde gücünü konsolide etmesi olarak değerlendirildi.

10 EKİM’DE YENİ DENEME

Öte yandan 2-6 Ekim tarihleri arasında Pyongyang rejminde temaslarda bulunan Rusya parlamentosu alt kanadı dış ilişkiler komitesi üyesi milletvekili Anton Morozov rejimin yeni bir füze denemesine hazırlandığını iddia etti. Rus haber ajansı RIA’ya açıklamalarda bulunan Morozov, “Uzun menzilli bir füze denemesine hazırlanıyorlar. Öyle ki bize, ABD’nin batı kıyılarını vurabileceğine inandıkları füzenin menziline ilişkin matematiksel hesaplamaları gösterdiler” açıklamasını yaptı. ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'ndan da (CIA) Morozov’u doğrular bir açıklama geldi. Washington’daki bir konferansta konuşan üst düzey CIA yetkilisi, Kuzey Kore’nin 10 Ekim tarihinde yeni bir provokasyona hazırlandığına yönelik değerlendirmeleri olduğunu açıkladı. Adı açıklanmayan CIA yetkilisi 10 Ekim’in, Kore İşçi Partisi’nin kuruluş tarihi olduğuna işaret etti. 

#ABD
#Kuzey Kore
#Donald Trump
#Kim Jong-un
7 yıl önce