|

Trump'ın Kudüs açıklaması gerçekleşirse 'ciddi sonuçları' olur

Fransa'da gerçekleşen Ortadoğu Konferansı'nda konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, "Trump, İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşırsa ciddi sonuçları olur" dedi. Ayrault, Trump'ın açıklamaları hakkında "ABD Başkanı olduğunuz zaman bu konuda bu kadar inatçı ve tek taraflı bir görüşe sahip olamazsınız.Barış içim uygun koşulları yaratmayı denemelisiniz" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
15:45 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 15:54 - 15/01/2017 Pazar
Diğer

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği Ortadoğu Konferansına 70 civarında ülkeden dışişleri bakanları ve temsilciler katılıyor.



Ancak ne İsrail ne de Filistin temsil ediliyor. Konferans, İsrail-Filistin ihtilafının iki devletli çözüm vizyonu çerçevesinde sona erdirilmesi ve bölgede adil, kalıcı ve kapsamlı barışın tesis edilmesine yönelik çabalara ivme verilmesi amacıyla düzenleniyor. Konferansta geçen ay BM Güvenlik Konseyi'nde alınan ve İsrail'e Filistin bölgelerinde Yahudi yerleşim yerleri inşa etmeye son vermesi çağrısında bulunan kararın da desteklenmesi bekleniyor. 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin 14 üyesi lehte, ABD ise çekimser oy kullanmıştı. Karar, İsrail'in tepkisine yol açmıştı. Barış süreci 2014 yılından bu yana sekteye uğramıştı.



Netanyahu: Konferensın amacı hile yapmak

Sputnik'in haberine göre, Filistin tarafı gelişmeyi olumlu karşılarken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu konferansı Yahudi devletine karşı 'hile' yapmakla suçladı. Netanyahu "Konferansta Filistinliler ve Fransız destekçileri tarafından ek İsrail karşıtı duruşları kabul etmek için hile yapıldı. Bu barışı geriye götürüyor" dedi.



'Sonuçları ciddi olur'

Konferansta konuşan Frans Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın kampanyası sırasında söz verdiği gibi İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması halinde bunun ciddi sonuçları olacağını söyledi.



Bunun 'imkansız' olduğunu söyleyen Ayrault "ABD Başkanı olduğunuz zaman bu konuda bu kadar inatçı ve tek taraflı bir görüşe sahip olamazsınız.Barış içim uygun koşulları yaratmayı denemelisiniz" dedi. Filistin tarafı Trump'ın ABD Başkanı olarak göreve resmen başlamasının ardından yaşanabilecek gelişmeler nedeniyle endişeli. ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacağını söyleyen Trump'ın açıklamalarından rahatsız olan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Cumartesi günü Vatikan ziyareti sırasında bunun iki devletli çözüm çabalarının sonunu getireceğini dile getirmişti.





#Fransa
#Türkiye
#Filistin
#ABD
#Kudüs
7 yıl önce