|

Trump'ın zaferi Arap medyasında

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kazanması Arap medyasında geniş yer buldu.

Yeni Şafak
17:10 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:13 - 10/11/2016 Perşembe
AA

Suudi Arabistan destekli Şark'ul Evsat gazetesi, ABD'deki seçim sonuçlarını "Trump, başkanlık sınavıyla karşı karşıya" sürmanşetiyle duyururken, sürpriz sonucun ABD'de "daha önce görülmemiş bir siyasi deprem" etkisi yarattığını yazdı.



Trump'ın zafer konuşmasında, "diğer ülkelerle çatışma değil uzlaşı arayışında olacağına" yönelik sözlerini okuyucularına aktaran Şark'ul Evsat, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Trump'a gönderdiği tebrik mesajına da geniş yer verdi.



Riyad ve Londra'dan yayın yapan Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden El-Hayat ise ABD'deki seçim sonuçlarıyla ilgili haberinde, "ABD, Trump ve Cumhuriyetçilerin kıskacında" başlığını seçti.



El-Hayat, "Anket şirketlerinin tahminlerini alt üst eden ve ABD'de deprem etkisi yapacak bir sonuçla başkanlık seçimlerini Trump kazandı." diye yazdı. Haberde, seçim sonuçlarının "ABD'de yeni bir sürecin başlangıcı" olacağı değerlendirmesi de yapıldı.



Ortadoğu'da geniş okuyucu kitlesine sahip Londra merkezli El-Kuds el-Arabi gazetesi de seçim sonuçlarını, "Trump'ın zaferi, Washington'da siyasi ve ekonomik deprem, dünyada ise şok etkisi yaptı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.



Gazetenin birinci sayfasında yer verilen haberde dünya liderlerinin seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamaları da paylaşıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD-Rusya ilişkilerini daha iyi seviyeye taşıma mesajının aktarıldığı haberde, Trump'ın İran ile imzalanan nükleer anlaşmaya saygı duymasının beklendiği ifade edildi.



Suudi Arabistan'ın en önemli basın organlarından Riyad gazetesi ise, Kral Selman'ın Trump'a gönderdiği kutlama mesajını, "Kral, ilişkilerin geliştirilmesi ve bölge ülkelerine daha fazla istikrar getirilmesi temennisiyle Trump'u tebrik etti" şeklinde sürmanşetten aktardı.



Trump'ın "uluslararası ilişkilerde dostluk temeline dayanan iyi ilişkiler kurmak istediğine" ilişkin açıklamalarını ön plana taşıyan gazete haberin devamında, Arap ülkelerinin genel anlamda barış, istikrar, ekonomik iş birliği ve ikili ilişkilerin geliştirilmesini temenni ettiğini yazdı.


#Donald Trump
#Riyad
#ABD
7 yıl önce