|

Trump’tan kalıcı barış sözü

Kudüs’teki Ağlama Duvarı’nı ziyaretinin ardından Beytüllahim’e geçen Trump, İsrail-Filistin barış sürecini canladırarak kalıcı barışı sağlamaya kararlı olduğunu açıkladı. Ancak bir yol haritası çizmedi. Filistin Devlet Başkanı Abbas da Trump’ın barışı sağlayan adam olarak tarihe geçmesini temenni etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:14 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Mahmud Abbas, Trump'ın barışı sağlayan adam olarak tarihe geçmesini temenni etti.
Mahmud Abbas, Trump'ın barışı sağlayan adam olarak tarihe geçmesini temenni etti.

ABD Başkanı Donald Trump, dünyadaki en uzun süreli çatışmayı bitirmek amacıyla İsrail-Filistin barış sürecini canlandırarak kalıcı barışı sağlamaya kararlı olduğunu açıkladı. İşgal altındaki Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Abbas ile yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Barışın sağlanması konusunda kararlıyım. Bu iki liderle (Abbas ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu) kalıcı bir barışa kavuşmak üzere çalışmayı umuyorum” dedi.

FİLİSTİNLİLERE VE İSRAİLLİLERE YARDIM

Ülkesinin Filistin ekonomisine destek olacağını söyleyen Trump, “Filistin ekonomisine destek için Başkan Abbas ile çalışmayı umuyoruz. Barışın tesisi için Filistinlilere ve İsraillilere yardım edeceğiz” ifadelerini kullandı. Trump önceki gün Kudüs ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüştü ve uzun zamandır askıya alınan İsrail-Filistin barış görüşmelerini yeniden canlandırmaktan söz etti. Trump barış için “İçimde eninde sonunda o noktaya geleceğimize dair bir his var” ifadelerini kullandı, ancak bir yol haritası çizmedi.

İKİ DEVLETLİ
ÇÖZÜM TEMELİNDE

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise iki devletli çözüme bağlılığını bir kez daha yineleyerek, “İsrail’e komşu bir Filistin Devleti’nin kurularak, iki devletin güven, barış ve iyi komşuluk ilişkileri içerisinde yaşamasını istiyoruz” diye konuştu. Abbas, İsrail işgalinin iki devletli çözümü engellediğini belirterek, tarihi bir barışın sağlanması için ABD yönetimi ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Abbas, “Trump’ın barışı sağlayan adam olarak tarihe geçmesini temenni ediyoruz” dedi.

ORTAK TEHDİT İRAN

Pazartesi günü Kudüs’te İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’i ziyareti sırasında Trump, mesele İran’ın tehditlerine geldiğinde İsrail’in Arap komşularıyla ortak bir çıkarı paylaştığını vurguladı. ABD başkanı “Arap komşularınız arasında, İran’ın oluşturduğu tehdide karşı ortak gerekçelere sahip olduğunuz hakkında ve bu tehdidin gerçek bir tehdit olduğuna dair giderek artan bir farkındalık var” dedi.

Netanyahu:
İlk kez umutluyum

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Trump ile görüşmesinde “Hayatımda ilk kez değişim için gerçek bir umut görüyorum. Dün bir araya geldiğiniz Arap liderler, atmosferi değiştirmeye yardımcı olabilir ve gerçekçi barış koşullarını sağlayabilirler” ifadelerini kullanmıştı.

#ABD
#Donald Trump
#Kudüs
7 yıl önce