|

Trump'tan tepki çeken açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Virginia eyaletinde başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçı gösterilerle ilgili açıklama yaptı. Virginia'daki gösteriyle ilgili sadece ırkçıları eleştirmeyen Trump, ırkçılara karşı sokağa çıkan halkı da hedef alarak "İki taraf da suçlu" dedi. Trump'ın açıklamaları protesto gösterilerine neden oldu.

Yeni Şafak
08:38 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:43 - 16/08/2017 Çarşamba
AA
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, Virginia eyaletinde bir kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan ırkçı protestolar ve şiddet olaylarında her iki tarafı da suçladı.

Trump, New York'ta Trump Tower'daki rezidansında düzenlediği basın toplantısında ırkçı protestolara destek verdiği yönündeki suçlamalara cevap verdi.

  • Şiddet olaylarına karışan bütün tarafları kınadığını ifade eden Trump, "Neonazileri kınadım, birçok farklı grubu kınadım ama bu kişelerin hepsi Neonazi ya da beyazların üstünlüğünü savunan kişiler değildi." dedi.

Irkçı gösteriler sonrası açıklama yapmakta gecikmekle eleştirilen Trump, gerçekleri öğrenmeden açıklama yapmak istemediğini belirterek, "Pek çok politikacının aksine, söylediklerimin doğruluğundan emin olmak istedim." diye konuştu.

🎥ABD sokakları karıştı! Irkçılar silahlarını kuşandı. Gösterilerde kan döküldü.OHAL ilan edildi. pic.twitter.com/ZLaWWoG99K

Şiddet olaylarında her iki tarafı da suçlayan Trump, "Bir tarafta kötü bir grup diğer tarafta ise şiddet yanlısı bir grup vardı. Her iki tarafın da suçlu olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Irkçıların kaldırılmasını istemediği köleliği savunan komutan Robert Edward Lee'nin heykeli ile ilgili de değerlendirmede bulunan Trump, şunları söyledi:

Tarihi değiştiriyorsunuz, kültürü değiştiriyorsunuz. Neonazilerden bahsetmiyorum, onlar tabii ki kınanmalı ama orada Neonazi ya da ırkçı olmayan gruplar da vardı ve medya onlara adil davranmadı."

Charlottesville'deki olaylarda aracını kasten ırkçılık karşıtlarının üstüne süren aşırı milliyetçi kişiyle ilgili ise, "Ailesi ve ülkesi için utanç kaynağı, buna terör diyebilirsiniz; cinayet diyebilirsiniz, ne isterseniz diyebilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

#Donald Trump
#ABD
7 yıl önce