|

Tunus bahanesi

30 vatandaşını Tunus’taki saldırıda kaybettikten sonra Suriye’deki IŞİD hedeflerine hava saldırıları başlatmayı tartışan İngiltere'de, muhalefet Başbakan Cameron’u eleştirdi. Muhalif vekillerden Salmond, “Muhafazakar Parti, Tunus saldırısını hava saldırıları başlatmak için bahane ediyor” dedi. Uzmanlar da İngiltere'nin IŞİD'i zayıflatamayacağını savundu.

Yeni Şafak
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 02:11 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Tunus'ta geçen ayki terör saldırısı sonucu 30 vatandaşının hayatını kaybetmesinin ardından İngiltere, Suriye'deki IŞİD hedeflerine birkaç ay içerisinde hava saldırıları başlatmayı tartışıyor. Koalisyon güçlerinin IŞİD'e yönelik hava operasyonlarının sadece Irak ayağına destek veren İngiliz hükümeti, IŞİD'in İngiltere'nin ulusal güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdidin arttığını savunsa da Suriye'ye hava operasyonuna onay verecek önergenin, 21 Temmuz'da yaz tatiline girecek İngiliz Parlamentosu'nda eylül ayından önce oylamaya sunulması beklenmiyor.





IŞİD'İ ZAYIFLATMAZ


Öte yandan bazı uzmanlar İngiltere'nin Suriye'deki hava operasyonunda yer almasının IŞİD'i zayıflatmayacağı ve etkisi olmayacağı görüşünü paylaşıyor. Londra King's College Üniversitesi Savunma Çalışmaları Bölümü öğretim üyesi Bill Park, IŞİD etkisini ve varlığını Suriye ve Irak dışına da genişletti. Dolayısıyla, İngiltere'nin hava saldırılarının çok ufak bir etkisi olacaktır” dedi.



İSKOÇ VEKİL TEPKİLİ


İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'un Orta Doğu uzmanı David Butter da, İngiltere'nin Irak'ta IŞİD'e yönelik hava operasyonuna katkısının çok az olduğuna dikkati çekerek, “İngiltere'nin Suriye'deki hava saldırılarına yönelik pozisyonunda yapacağı değişikliğin çok büyük bir farklılık yaratacağını düşünmüyorum” dedi. İskoç Ulusal Partisi (SNP) milletvekili Alex Salmond ise “Muhafazakar Parti'nin, Tunus saldırısını Suriye'ye hava saldırıları başlatmak için bahane ettiğini” savundu.



İftar kana bulandı




Suriye'nin İdlib kentine bağlı Eriha ilçesinde iftar daveti verilen bir camide düzenlenen intihar saldırısında 15 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) yapılan açıklamada, Nusra Cephesi'nin Eriha ilçesindeki Salim camisinde verdiği iftarda bir kişinin akşam ezanı esnasında üzerindeki bombayı patlatması sonucu 15 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin de yaralandığı belirtildi. Yaşamını yitirenler arasında Nusra Cephesi'nin üyelerinin de olduğu kaydedilen açıklamada, iftarda düzenlenen intihar saldırısında yaralıların ilçe ve çevresindeki beldelerde sahra hastanelerine gönderilerek tedavi altına alındığı vurgulandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. İdlib'in güneyinde yer alan Eriha ilçesinin denetimini muhalif çatı birliği olan Fetih Ordusu Mayıs ayında sağlamıştı.



Türkmenler büyük ittifakta




Suriye'de birlik kuran 12 muhalif grup arasında Türkmenlerden oluşan Sultan Murat Tugayı da bulunuyor. Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, Halep'te en güçlü 12 muhalif grubun “Ensarül Şeriya” adı altında ortak operasyon merkezi kurduğunu söyledi. Cevizci, “ 12 muhalif grup, Halep'in kontrolünün Özgür Suriye Ordusu'na geçmesi için bir araya geldi” dedi. Cevizci, “operasyon merkezinde Türkmenlerden oluşan Sultan Murat Tugayı da bulunmaktadır. Bunun dışında El Nüsra, Ahraru Şam, Ensarul Din Cephesi, İslam Mücahitleri Hareketi, Fecri Hilafet, Tevhit ve Cihat Tugayı, Cündullah, Miyad Tugayı, Sahabe Tugayı, Enseral Hilafe ve Ebül Ammara Birlikleri yer alıyor.” dedi.



Tunus'ta olağanüstü hal


Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, ülkede olağanüstü hal ilan etti. Sibsi'nin, Tunus halkına hitaben bir konuşma yaparak kararın gerekçeleri hakkında bilgi vereceği belirtildi. Tunus'un Susa kentindeki bir otele 26 Haziran'da düzenlenen saldırıda 38 kişi ölmüş, 39 kişi yaralanmıştı.





#Tunus
#terör saldırısı
#ışid
9 yıl önce