|

Türk sınırı kapatılsın

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, teröristleri silah ve insan gücüyle besleyen kanalların kapatılması gerektiğini ve bu sebepten dolayı Rusya'nın bu transitin sağlandığı Türk sınırının kapatılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Yeni Şafak
09:32 - 4/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:58 - 4/05/2016 Çarşamba
DHA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada; teröristleri silah ve insan gücüyle besleyen kanalların kapatılması gerektiğine dikkat çektiklerini ve bu sebepten dolayı Rusya, bu transitin sağlandığı Türk sınırının kapatılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.



Lavrov şu açıklamayı yaptı:



"Bugün Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile çok faydalı bir görüşme yaptık.


Birlikte Uluslararası Suriye Destek Grubu Başkanı olduğumuz BM ve ABD'den meslektaşlarımızla düzenli olarak yaptığımız fikir alışverişlerine büyük önem veriyoruz. Hepimiz BM'nin kararında yer alan siyasi, askeri, insani alanlardaki tüm maddelerin kararlarımızın temelini oluşturması konusunda hem fikiriz. Siyasi sürecin kilit noktası, Suriyelilerin kendi kaderlerini hükümet heyeti ve tüm muhalefetin bulunduğu görüşme masasında belirlemeleridir, dış oyuncuların ise kendi reçetelerini öne sürmek yerine Suriye görüşmeleri için gerekli koşulları sağlaması gerek.



BM doğru yönde ilerliyor


13-27 Nisan tarihlerinde Cenevre'de düzenlenen Suriye görüşmelerinin sonuçlarını değerlendirdik. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın bu sürecin ilerlemesi için sarf ettiği çabayı takdir ediyoruz. BM'deki meslektaşlarımızın doğru yönde ilerlediklerini görüyoruz ve onlara bu konuda aktif şekilde yardım edeceğiz.



Rusya ve ABD'nin inisiyatifiyle 2 ay önce ilan edilen ateşkes rejimine dikkat çektik. Bizim ortak değerlendirmelerimize göre, şiddet düzeyi ciddi anlamda düştü. Her geçen gün bu rejime terör faaliyetlerini reddeden daha fazla birliğin katılmasından çok memnunuz. Ateşkes rejimine katılan grupların sayısının artması ve bu rejimin genişlemesi için Amerikalı partnerlerimizle daha fazla çaba sarf edeceğiz.



Askeri hatta işbirliği genişliyor. İki ülke askerleri her gün temas halindeler. BM'ye iki ülke askerlerinin artık yüz yüze olacağı, karadaki durumun gelişimini görüşecekleri Rus-Amerikan Merkezi'nin kurulumundaki lojistik sorunları çözmemize yardım etmesinden dolayı minnettarız.



Ayrıca, teröristleri silah ve insan gücüyle besleyen kanalların kapatılması gerektiğine de dikkat çektik. Bu sebepten dolayı Rusya, bu transitin sağlandığı Türk sınırının kapatılması gerektiğini düşünüyor. Önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri'nin BM Güvenlik Konseyi'nin kararı üzerine teröristleri besleyen her türlü kanalın kesilmesine ilişkin raporu yayınlanacak.


Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nde yer alan Suriye Türkiye sınırının terör örgütlerini desteklemek için kullanıldığına ilişkin gerçeklerin Genel Sekreter Ban Ki-Moon'un raporuna yansımasını ümit ediyoruz.



Rusya'yı tabi ki Türkiye'nin Suriye topraklarına ateş açması ve kara operasyonuna hazırlanma talimatlarının verilmesi endişelendiriyor. Bu talimatı verenlerin krizin siyasi yollardan çözülmesini istemeyenlerin ve güç yolunu seçenlerin verdiğinden eminiz. Bu olayların felakete çevirecek bir yoldur. Bu tür çağrıların önünün kesilmesi gerek. Ayrıca, bu çağrılarda bulunanların bunları ateşkes rejiminin işe yaramadığını söyleyerek haklı çıkarması da bizi endişelendiriyor. Rusya ve Amerika'nın çabaları sayesinde ciddi gelişme sağlandı. Fakat bir kez daha altını çizmem gerekirse bu ateşkes rejiminin çalışması için ve geniş alanlara yayılması için tüm partnerlerimizin yabancı desteklerden ümit bekleyen muhalefeti yok etmek için elinden geleni yapması gerek. "

#Sergey Lavrov
#Staffan de Mistura
8 yıl önce