|

Türk üssüne eleştiri ikiyüzlülük

Katar’ın Washington Büyükelçisi Meşal Bin Hamad El Sani, Türk askerinin Ortadoğu’da barış ve istikrar adına Katar’a konuşlandığına dikkat çekerek, yapay gerilim çıkaranları ikiyüzlülükle suçladı. El Sani, ülkesindeki iki ABD üssüne ses çıkarmayan ülkelerin Türkiye’nin askeri varlığını yersizce bahane ettiğini dile getirdi. El Sani, Türkiye’nin Körfez İşbirliği Konseyi’nin stratejik diyalog ortağı ve bir NATO üyesi olduğunu da hatırlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:19 - 27/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Katar’ın Washington Büyükelçisi’nden Türk askeri açıklaması
Katar’ın Washington Büyükelçisi’nden Türk askeri açıklaması

Katar’ın Washington Büyükelçisi Meşal Bin Hamad El Sani, ülkesindeki iki Amerikan üssüne ses çıkarmayan ülkelerin Türkiye’nin askeri varlığını yersiz bir şekilde bahane ettiğini dile getirdi. Büyükelçi Meşal Bin Hamad El Sani, Washington merkezli Küresel İlişkiler Konseyinde Suudi Arabistan, BAE ve Mısır öncülüğünde Katar’a ambargo uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arap ülkelerinin Katar’a uyguladıkları ambargo için somut bir gerekçe ortaya koyamadığını da ifade eden Büyükelçi El Sani, ülkesinin son 20 yıldır gerçekleştirdiği siyasi reformların bölgedeki bazı ülkeleri rahatsız ettiğini söyledi.

TÜRK ASKERİNDEN
ENDİŞEMİZ YOK

Türkiye ile Katar arasında iyi ilişkilerin bazı Arap ülkelerini rahatsız etmiş olma ihtimaline ilişkin bir soruya El Sani, “Bazı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin de olduğu gibi bizim de Türkiye ile oldukça güçlü bir ikili ilişkimiz var. Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyaloğu söz konusu. Dolayısıyla Türkiye ile hem Körfez İşbirliği Konseyi çerçevesinde hem de yakın ve güçlü ikili ilişkilerimiz var. Türkiye bir NATO üyesi bu noktada biz de NATO ile karşılıklı ilişki içerisindeyiz” cevabını verdi.

KRİZDEN ÇOK ÖNCE KONUŞULDU

El Sani bazı ülkelerin Türkiye-Katar ilişkilerinden neden rahatsız olmuş olabileceğini anlamadığını ifade etti. Türkiye ile krizden çok önceden beri ilişkilerinin bulunduğunu hatırlatan El Sani, Türkiye’nin Katar’a asker göndermesinin de bölgede bir çatışma endişesine yol açıp açmadığı yönündeki bir soruya şu cevabı verdi: “Bu konuda hiçbir endişemiz yok. Türkiye’nin oradaki varlığı iki ülke arasındaki işbirliğinin bir parçasıdır. Tekrar söylüyorum Türkiye, bir NATO üyesidir ve çok iyi bir işbirliğimiz var. Ayrıca bu konu da krizden çok önce konuşulan bir konuydu.” Katar Büyükelçisi, Tahran ile Doha arasındaki ilişkilerin devam eden krizi tetiklemiş olma ihtimaline ilişkin bir soruya ise, “Aslında Birleşik Arap Emirlikleri’nin İran ile bizden daha iyi bir ilişkisi söz konusu" diye konuştu.


Tek taraflı
liste!

Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi, Katar’a abluka uygulayan ülkelerin terör listesine yaptığı eklemeleri, “tek taraflı” olarak nitelendirdi. Komite Başkanı Ali bin Samih Marri, başkent Doha’da düzenlenen basın toplantısında, Katar’a ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), daha önce açıkladıkları terör listesine 9 kurum ve 9 kişiyi daha eklediğini hatırlattı. Bu listenin, diğeri gibi uluslararası toplum tarafından tanınmadığına ve yeni yapılan eklemelerin, “tek taraflı” olduğuna işaret eden Marri, “Terör listesini hazırlayan ülkeler, bu listeye bazı isim ve oluşumları eklemeden önce herhangi bir yasal prosedüre uymadı” dedi. Marri, şöyle devam etti: “Abluka uygulayan ülkelerin herhangi bir gerekçesi de yok. Zira gerekçenin olması, terör listeleriyle ilgili uluslararası mekanizmalara başvurulmasını gerekli kılar. Terör listesinde adı geçen kişi ya da oluşumları, Ulusal İnsan Hakları Komitesi’ne şikayet başvurusunda bulunmaya çağırıyoruz. Komite, tazminat talebiyle bu ülkelere anlaşma yaptığı uluslararası hukuk bürosu aracılığıyla dava açmakta kararlı” dedi.

#Katar
#Türkiye
#ABD
7 yıl önce