|

Türkiye aleyhi tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı

Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyalet parlamentosuna daha önce de 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye aleyhine tasarı getiren Hristiyan Demokrat Partisi lideri aşırı sağcı papaz Fred Nile, yine benzer bir tasarı getirmek istedi ancak Avustralya'daki Türklerin lobi faaliyetleri sonucunda geri adım attı.

Yeni Şafak
12:48 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 10:00 - 29/05/2015 Cuma
AA

2013'ten beri parlamentoya 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları hakkında Türkiye aleyhine tasarı getiren, buna Süryanileri ve Rumları da katan Fred Nile, bu kez tasarısını geri çekmek zorunda kaldı. Avustralya Türk Savunma İttifakı'nın (ATA-A) başarılı lobi faaliyetleri ve Türk halkının tepkileri sonucunda tasarıyı çeken Fred Nile'ın daha önce parlamentonun alt ve üst kanadına sunduğu beş tasarı hiç itiraz görmeden oybirliğiyle kabul edilmişti.



Emekli bir papaz olan Fred Neil, son üç yıldır yıl dönümlerini bahane ederek parlamentoya tasarı sunuyordu. Aşırı sağcı parti lideri, son tasarısını 1915 olaylarının 100. yılı vesilesiyle hafta başında Yeni Güney Galler eyalet parlamentosunun üst kanadına sunmak istedi. Ancak Avustralya-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Trevor Khan'ın tasarının resmi gündeme alınmasını reddetmesi üzerine başarılı olamadı.



İlk denemesinde başarılı olmayan Nile, bu kez tasarıyı dün milletvekillerinin kendi özel gündemlerini konuştukları oturuma taşımak istedi. Neil, Avustralya Türk Savunma İttifakı ve Türk halkının yaptığı yoğun lobi faaliyetleri sonucunda bu çabasında da başarılı olamadı ve belgeyi geri çekti.



Şimdilik rafa kalktı


Avustralya Türk Savunma İttifakı Genel Sekreteri Güneş Güngör, konu ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının şimdilik rafa kalktığını ancak Nile tarafında yeniden gündeme getirilebileceğini söyledi.



Tasarısının gündeme alınmaması hakkında Türk toplumunun bölge milletvekilleri nezdinde yaptığı lobi faaliyetlerinden duydukları memnuniyeti dile getiren Güngör, daha önce alt ve üst meclisten aynı tasarının hiçbir itirazla karşılaşmadan geçtiğini ancak durumun şimdi farklı olduğunu çünkü tasarıya artık itirazların geldiğini aktardı.



"Parlamentodaki herkesle görüştük"


Güngör, Türk toplumundan bölgelerindeki milletvekilleri ile iletişim kurarak, "Böyle bir tasarının gelmesi bizi çok yaralıyor. Bizim tarihimizin bu tür siyasi oyunlara alet edilmemesi lazım. Parlamentolar bunların yeri değil" demelerini istedi.



Güngör, "Parlamenterler şimdiye kadar hep Ermenilerin anlattıkları ile konuyu biliyorlardı ama ATA-A olarak geçtiğimiz bir yıl içinde parlamentodaki herkesle görüştük, meseleyi anlattık. O yüzden artık tasarıyı reddedenler oluyor" diye konuştu.



Avustralya Türk Savunma İttifakı Genel Sekreteri Güngör, Yeni Güney Galler eyaletinde ana muhalefette bulunan İşçi Partisi'nin lideri Luke Foley'nin de seçimlerden önce Türk toplumuna verdiği "parlamentodaki bu tür olası tasarılara karşı çıkma" sözünü tuttuğunu söyledi.



Tasarının tamamen parlamento gündemden çıkabilmesi için iktidardaki Liberal-Ulusal Parti koalisyonunu tarafından da desteklenmeyeceğinin açıklanması gerekiyor.



#avustralya
#avustralya tasarı
#ermeni lobisi
9 yıl önce