|

Türkiye de kapatabilir

Öne çekilen MGK’da IKBY yönetimine yönelik yaptırımlarını belirleyen Türkiye, harekete geçiyor. Ankara’nın da ilk adımı da hava sahasını ve sınır kapılarını kapatmak olacak. Bu doğrultuda Habur’da tedbirler alındı. Barzani’nin Türkiye üzerinden petrol ticareti ve verilen kredilerin geri istenmesi de sırada bekleyen adımlar arasında.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:11 - 25/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Türkiye de kapatabilir
​Türkiye de kapatabilir

MGK’da IKBY yönetimine yönelik yaptırımlarını belirleyen Türkiye, harekete geçiyor. Ankara’nın da ilk adımı da hava sahasını ve sınır kapılarını kapatmak olacak. Bu doğrultuda Habur’da tedbirler alındı. Barzani’nin petrol ticareti ve kredilerin geri istenmesi de sırada bekleyen adımlar arasında.

Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin referandumun yapılacağına ilişkin son açıklaması ve İran’ın harekete geçmesinin ardından Türkiye de Irak kuzeyine yaptırımlarını uygulamaya geçirmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin ilk yaptırımı hava sahasını ve sınır kapılarını kapatmak olacak.

HABUR'DA TEDBİRLER ALINDI

Bu doğrultuda Türkiye-Irak ticaretinin yükünün büyük çoğunluğunu çeken Habur Sınır Kapısı’nda gerekli tedbirler alındı. Dün Bağdat Yönetimi, Habur sınır kapısını IKBY’nin kendilerine teslim etmesini istemişti. Bu doğrultuda Habur’da olası çatışma ihtimaline karşı askeri teyakkuz arttırıldı. Yine Irak Merkezi hükümetinin IKBY ile petrol ticaretinin durdurulması çağrısının ardından da Türkiye’nin gerekli adımları atması bekleniyor. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bulunan işadamları, şirketler ve buralarda çalışan Türk vatandaşlarının güvenliklerinin tam olarak sağlanmasına yönelik tedbirlerin alındığı belirtiliyor. Bugünden itibaren yaptırımların hızla devreye girmesi bekleniyor. Türkiye IKBY'ye yönelik yaptırım kararlarını siyasi, ekonomik ve güvenlik tedbirleri olmak üzere üç başlıkta belirlemişti. Güvenlik tedbirleri arasında, uluslararası ve ikili anlaşmalar ile meşru müdafaa kapsamında uygulamaya konulacak askeri seçenek dahil tüm güvenlik tedbirleri yer alıyor.


PETROL KARTI DA MASADA

Ekonomik ve siyasi başlıklar altında da ağır yaptırımlar gündemde. Irak Kuzeyi’ne hava ve kara trafiğini kapatma, Barzani’nin Türkiye’deki işletmelerine denetimleri sıkılaştırma, Habur sınır kapısı ticareti durdurma, Irak kuzeyine aktarılan gelirleri dondurarak Irak Merkezi Yönetimi’ne aktarma, kredileri geri isteme, petrolün geçişi ile işlenmiş petrol ürünleri sevkiyatını durdurmak gibi tedbirlerin aşama aşama gündeme getirilmesi bekleniyor.

#IKBY
#MGK
#İran
#Barzani
7 yıl önce