|

'Türkiye transit ülke olsun'

Suriye’de Fırat Kalkanı harekâtıyla temizlenen bölgelerde normal hayatta dönüş devam ediyor. Suriye halkı Cerablus, Çobanbey, Azez ve El- Bab'ta tarım alanlarını ekti. Çobanbey'de çiftçiler Türkiye'nin aracı ülke olmasını ve Ortadoğu'daki ülkelere ürünlerini satmak istiyor.

Yeni Şafak ve
10:14 - 23/05/2017 Salı
Güncelleme: 10:23 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Çobanbey'de çiftçilik yapan Nidal Cevizci
Çobanbey'de çiftçilik yapan Nidal Cevizci

Suriye’de Fırat Kalkanı harekâtıyla temizlenen bölgelerde normal hayatta dönüş devam ediyor. Suriye halkı Fırat Kalkanı Bölgesinde yer alan Cerablus, Çobanbey, Azez ve El- Bab'ta tarım alanlarını ekti. Teröristlerden temizlenen Çobanbey'de çiftçilik yapan Nidal Cevizci ilk hasatları olan sarımsakları topladıklarını söyledi. Cevizci, Türkiye'nin aracı ülke olmasını ve Ortadoğu'daki ülkelere ürünlerini satmak istediklerini ifade etti.

HAYATA DÖNÜŞ DEVAM EDİYOR

TSK’nın Özgür Suriye Ordusu’yla ortaklaşa gerçekleştirdiği askeri harekâtla terör örgütlerinden temizlenen bölgelerde ilk hasat yapıldı. 7 ay süren Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında terör unsurlarından temizlenen bölgelerde normal hayata dönüş devam ediyor. Güvenli bölgeye yer alan Çobanbey’de çiftçilik yapan Nidal Cevizci Yeni Şafak’a konuştu.

Türkiye’nin her konuda Suriye halkının yanında durduğunu ve desteklediğini söyleyen Nidal Cevizci, “Fırat Kalkanı operasyonu ile huzur bulduk. Yeniden hayata umutla bakmaya başladık. Çobanbey’de çiftçi olarak hayatıma devam ediyorum” dedi.

GÜVENLİ BÖLGEDE FISTIK, ZEYTİN, MERCİMEK, BUĞDAY YETİŞMEYE BAŞLADI

Fırat Kalkanı bölgesinde yer alan ve ilk terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen yerin Cerablus olduğunu belirten Cevizci, “Bu yerde en çok fıstık, mercimek, buğday, arpa yetişir. Çobanbey’e doğru geldikçe de aynı ürünler olur. Azez’e doğru ise ağaç ürünleri azalır, zeytin ağaçları artar, patates, mercimek, buğday, arpa çörek otu yetiştirilir. El-Bab bölgesinde ise sarımsak, buğday, mercimek, zeytin ağaçları olur. Operasyon sonrasında bu ürünleri yeniden yetiştirmeye başladık” diye konuştu.

EMEĞİMİZİN ESED REJİMİ TARAFINA GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ

Bölgede ilk sarımsak yetiştiğini ve toplandığını ifade eden Cevizci, “Bölge halkına ihtiyacından daha fazla sarımsak toplandı. Ürünler dışarı çıkmadığı için çok düşük fiyata satılıyor. Çiftçinin de büyük masrafı oldu. Sınır kapalı olduğu için el altından bazı kişiler çok ucuza alarak Esed rejimine satıyor. Bundan rahatsız oluyoruz. Emeğimizin katil rejime gitmesini istemiyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE TRANSİT ÜLKE OLSUN

“Türkiye bize kapılarını üçüncü ülkelere mallarımızı götürmek için transit açmasını istiyoruz” diyen Cevizci, “Çünkü topraklarımız çok verimli ve birkaç kez hasat ediliyor. Ürünlerimiz elimizde kalacak. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Buğday ambarlarda saklanması için Türkiye destek verebilir. Ama diğer ürünleri saklama şansımız yok. Diğer ürünlerde Türkiye transit ülke olarak başka ülkelere satabilirsek bize çok destek olmuş olur” ifadesini kullandı.

ORTADOĞU’YA AÇILMAK İSTİYORUZ

Türkiye çiftçisine zarar verilmesini istemediklerini vurgulayan Cevizci, “Bize gümrük kapıları açması yeterli olur. Ürünlerimizle öncelikle Irak ve diğer Arap ülkelerine açılmak istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE, TOHUM VE İLAÇ DESTEĞİ VERDİ

Cevizci, Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tohum ve ilaç desteği verdiğini söyledi.

#Suriye
#Çobanbey
#Fırat Kalkanı
7 yıl önce