|

'Türkiye ve Rusya birbirine bağımlı'

Resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya'da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nde konuştu. İki ülkenin birbirine bağımlı olduğunu söyleyen Yıldırım, "Türkiye-Rusya ilişkileri sadece iki ülkeyi değil, bölgeyi de yakından ilgilendiriyor" dedi.

Yeni Şafak
10:37 - 6/12/2016 Salı
Güncelleme: 11:12 - 6/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nde konuştu. Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından başlıklar ise şöyle;



Türkiye-Rusya ilişkilerinde daha çok işbirliği var. Türkiye-Rusya ilişkilerinde son yıllarda zincirleme büyük değişimler yaşadık.



Bir yıl önce yaşanan talihsiz olay sonrası ilişkilerin normalleşme süreci Ağustos ayından itibaren başladı. İlişkilerin normale dönmesiyle bir yıllık duraksamayı geride bıraktık. Karşılıklı siyasi irade sayesinde bu badireyi aşmış bulunuyoruz.



Türk ve Rus halkları olarak bin yıllık komşuluk ilişkimiz var. Antalya Rus misafirlerimiz için bilinen bir yer. Antalya'ya sadece tatil için değil Antalya'da çok sayıda Rus Türk evliliği ve yerleşik aileler de var. bu da ilişkilerimizi derinleştiren ayrı bir özellik.


Bugün Aziz Nicola günü. Biliyorsunuz Aziz Nicola Antalya doğumludur.



Benim için siyaset millete hizmet aracıdır.


Ben projeciyim. Milletin hayatını kolaylaştırmak için birçok projeleri Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 14 yılda gerçekleştirdik. Mesele bu ayın 20'sinde hayata geçirecek olduğumuz tünel projesi, dünyada örneği olmayan bir proje. Siyaset benim için millete hizmet aracıdır. İnsanın hayatını kolaylaştırmayan siyaset anlamsız bir siyasettir. Siyasetçiden vatandaşların da beklediği bize verilen sözlerin yapılıp yapılmayacağıdır. Bugün görüyoruz ki insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesi çok önemli bir ilke. Eğer insanlar gerekli ihtiyaçları karşılansaydı, yaşadıkları ülkelerde mutlu olsaydı ne göç hevesi ne de bölgelerinde karışılıklık olacaktı. ABD'de başlayan ve dünyaya yayılan küresel krizinde, Ortadoğu'daki savaşların kaynağı da bu yüzdendir.



Dünyanın en hareketli bölgesi


Burası medeniyetlerin buluştuğu, tarih boyunca hareketli olan bir bölge. Bölgesel sorunlara ilgisiz kalırsak alanı genişler ve küresel sorunlar haline dönüşür. Bölgesel sorunlardaki çözümde yaşanan gecikmeler daha sonra telafisi oldukça zor ve sorunları da beraberinde getiriyor. Bugün dünyadaki tüm ülkeler birbirine bağımlı. Türkiye-Rusya ilişkileri sadece iki ülkeyi değil, bölgeyi de yakından ilgilendiriyor.



Bu coğrafyanın geleceğinin nasıl olacağına biz karar verebiliriz. Türkiye'yi merkez alsanız 3 saatlik uçuşla 56 ülkeye ulaşırsınız. Bu bölgede bir buçuk milyarın üzerinde insan yaşıyor. Dünyanın en hareketli bölgesi burası. Medeniyetlerin buluştuğu bir bölge. Dolayısıyla bu bölge tarih boyunca hep hareketli olmuş. Zenginlik merkezi Batı'da bir doygunluğa erişti ve Doğu'ya doğru hareket ediyor. Bu nedenle sorumluluğumuz var. Bugün tüm ülkeler birbirine bağımlı. Bölgesel sorunlara ilgisiz kalırsak bu sorunlar küresel sorunlara neden olabilir. Terör örgütlerinin ortaya çıkmasının sebebi bölgesel sorunların çözülememiş olmasıdır. Türkiye Rusya ilişkilerinde diğer ülkelerde olmayan başka şeyler de var.



Özellikle enerji alanında birbirimize bağımlıyız. Devreye alacağımız Türk Akımı ve Nükleer Enerji'deki işbirliğimiz geleceğimizi belirliyor. 2023'e giderken Türkiye'de inşa edilecek Akkuyu'daki ilk nükleer enerji santralini devreye almış olacağız. Ayrıca Karadeniz'i çevreleyen 8 ülke var. Bu ülkeler arasında Karadeniz çevreyolu projemiz var. Boğaz yıllar boyunca ticaret ve kültürlerin geçiş noktası olmuş. Boğazlar artık bu yükü kaldıramıyor. Orada emniyet ön plana geliyor. Kanal İstanbul ile muhtemel sorunları ortadan kaldırmış olacağız.





#Binali Yıldırım
#Moskova
7 yıl önce