|

Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki ülkeye yardım eli

Ekvador, 16 ve 20 Nisan'da yaşanan depremlerin ardından yıkıma uğrayan kuzey kesiminde yaralarını sarmaya çalışıyor. Ekvador halkının yardım çağrısına kayıtsız kalmayan Türkiye ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) marifetiyle 1 milyon lirayı aşan yardımı bölgeye ulaştırmaya devam ediyor.

Yeni Şafak
11:33 - 30/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:43 - 30/04/2016 Cumartesi
AA
Türkiye'nin binlerce kilometre uzaktaki Ekvador'a yardım elini uzatması iki ülke arasındaki ilişkiler için de bir dönüm noktası.
Türkiye'nin binlerce kilometre uzaktaki Ekvador'a yardım elini uzatması iki ülke arasındaki ilişkiler için de bir dönüm noktası.

Ekvador, 16 ve 20 Nisan'da meydana gelen ve 650 kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından, ülkenin kuzey kesiminde yaralarını sarmaya çalışıyor.



Güney Amerika'nın Pasifik kıyısında bulunan Ekvador'da, 16 Nisan'da 7,6 ve 20 Nisan'da 6,1 şiddetinde yaşanan depremlerde 650 kişi hayatını kaybetti, 17 bin kişi yaralandı ve 10 bin kişi de evsiz kaldı.



Başkent Quito, 2 bin 500 metrelik rakımı ve bölgeye 170 kilometre uzaklığından dolayı depremden etkilenmedi ancak ülkenin turizm ile geçinen ve gelir seviyesi düşük kesiminin yaşadığı kuzey bölgesinde büyük yıkımlar oldu.



Ekvador'un Muisne kantonunun kıyı şeridinin 27 kilometre açıklarında 16 Nisan'da meydana gelen ve yaklaşık 40 saniye süren deprem, ülkenin kuzey sahillerindeki Pedernales, Manta, Portoviejo, Carceta ve Guayaquil şehirlerini etkiledi. Depremle yerle bir olan 56 bin nüfuslu Pedernales şehri, "afet bölgesi" ilan edildi.



Türkiye saati ile 02.58'de meydana gelen depremin ardından Pedernales ve Portoviejo'da sahra hastaneleri kuruldu. Yağma ve hırsızlığın önlenmesi için depremden etkilenen bölgelere takviye gönderilen asker ve polis, şehirlerde geniş güvenlik önlemleri alıyor.



Deprem ülke ekonomisine de ciddi zararlar verdi


Ekonomik zararın ne denli ciddi boyutta olduğu, Devlet Başkanı Rafael Correa'nın deprem nedeniyle ülkede yaklaşık 3 milyar dolarlık hasar meydana geldiği ve bu rakamın ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 3'üne tekabül ettiğini açıklamasıyla gün yüzüne çıktı.



Ulusal kaynakların yetersiz kalması nedeniyle uluslararası yardım çağrısında bulunan Ekvador'a, başta Güney Amerika ülkeleri yardım ederken daha sonra ise aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke ve sivil toplum kuruluşu yardım elini uzattı.



Depremden sonraki 6'ncı günde, arama kurtarma faaliyetlerinin yerini hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmaları aldı. Faaliyetlerini kurdukları kamptaki yardım çalışmalarıyla sürdüren uluslararası yardım ekipleri, halkın başta yiyecek ve su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.



Yağmur ve aşırı sıcaklardan dolayı zor günler geçiren halk, Birleşmiş Milletler'in bağışladığı çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.



Depremden etkilenen 150 binden fazla çocuk için çalışma başlatan yardım kuruluşları, her kampta çocukların vakit geçirmesi için seyyar kreş ve oyun alanları da oluşturdu.



Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki ülkeye yardım eli


Ekvador halkının yardım çağrısına kayıtsız kalmayan Türkiye ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) marifetiyle 1 milyon lirayı aşan yardımı bölgeye ulaştırmaya devam ediyor.



İlk olarak 22 Nisan'da başkent Quito'ya ulaşan AFAD İnsani Yardım Ekibi, Ekvador Ulusal Risk Azaltma Sekreterliği (SNGR) ve Entegre Güvenlik Servisi 911 (ECU 911) yetkilileri ile ihtiyaç tespiti için istişarelerde bulundu ve bu görüşmeler ışığında Türkiye'nin yapacağı yardımların içeriği belirlendi.



AFAD'ın Ekvador'da yaptığı yardım planlamasında, bin 500 gıda kolisi, bin 500 hijyen kiti ile 150 mobil tuvalet ve temizlik ünitesi yer alıyor.



Yardımın içeriğini, bölge halkının alışkanlıklarına göre belirleyen AFAD ekibi, hazırladığı 400'er kolilik gıda ve hijyen kitlerini, depremden en çok etkilenen bölgelerdeki kamplarda dağıttı.



AFAD, geriye kalan yardım malzemelerini ise önümüzdeki günlerde kamplarda dağıtılmak üzere Ekvador yetkililerine teslim edecek.



Ekvador İçişleri Bakanı Jose Serrano ve afet bölgesi ilan edilen Pedernales'in Valisi Gabriel Elsivar, yardımlarından dolayı Türkiye'ye minnet duyduklarını belirtirken, Türkiye'nin binlerce kilometre uzaktaki Ekvador'a yardım elini uzatmasını iki ülke arasındaki ilişkiler için de bir dönüm noktası olarak yorumlandı.








#Ekvador
#AFAD
#Türkiye
8 yıl önce