|

Türkiye’nin yanındayız

Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplanan NATO Konseyi, terör saldırılarını şiddetle kınayarak tam dayanışma mesajı verdi: Türkiye’ye yönelik terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. İttifak’ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. Teröre karşı ortak mücadele etmeye hazırız.

Yeni Şafak
04:00 - 29/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:09 - 29/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

NATO Konseyi, Türkiye'nin acil çağrısıyla, Genel Sekreter Jens Stoltenberg başkanlığında toplandı. Belçika'nın başkenti Brüksel'deki toplantıdan Türkiye'ye destek mesajı çıktı. NATO Konseyi, terör saldırılarını şiddetle kınayarak tam dayanışma mesajı verdi.



Türkiye'yi NATO Daimi Temsilci Yardımcısı Gülin Dinç'in temsil ettiği Brüksel'deki toplantıda, terör saldırıları şiddetle kınanırken, “Türkiye ile teröre karşı ortak mücadele etmeye hazırız" denildi. Türkiye'nin NATO anlaşmasının 4'üncü maddesi kapsamında istişareler için topladığı Kuzey Atlantik Konseyi'nden yapılan açıklamada, “Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Suruç'ta ve polis ile askerlere yönelik diğer saldırılarda kurbanların ailelerine ve Türk hükümetine başsağlığı diliyoruz" denildi.



GELİŞMELERİ İZLİYORUZ


Terörün NATO üyelerinin güvenliğine ve uluslararası istikrar ve refaha doğrudan tehdit oluşturduğu ve terörizmin sınır, milliyet veya din tanımayan küresel bir tehdit olduğu ve buna karşı ortak mücadele yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hangi şekil ve tezahürde olursa olsun terörizm asla hoş görülemez ve meşru gösterilemez. İttifak'ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz."



ŞİDDETLE KINIYORUZ


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, yakın zamanda terör saldırıları düzenlenen Türkiye'deki “ciddi durumu" değerlendirdiklerini belirterek, bütün NATO üyelerinin Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Stoltenberg, “Terörist saldırıları şiddetle kınıyoruz. Suruç'ta, polis ve askerlere yönelik diğer saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk hükümetine başsağlığı diliyoruz" diye konuştu.





ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ


Terörizmin uluslararası refah ve istikrarı doğrudan tehdit ettiğine dikkati çeken Stoltenberg, “NATO bu zorluklara karşı üzerine düşen görevi yapıyor. Bütün müttefikler IŞİD'e karşı küresel ittifaka katkı sağlıyor. Ayrıca NATO, terörizm tehdidindeki ülkelere kendilerini savunmaları konusunda da yardım ediyor" ifadesini kullandı. Stoltenberg, NATO'nun Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu yineleyerek Güneydoğu sınırındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurguladı.



İLAVE DESTEK TALEBİ OLMADI


Toplantıdan Türkiye'ye kuvvetli destek çıktığını, bütün müttefiklerin terörizmin her formunu kınadığını söyleyen Stoltenberg, “Türkiye NATO'dan ilave askeri destek talep etmedi. Türkiye kuvvetli bir müttefik. Türkiye'nin çok kabiliyetli bir silahlı kuvveti var. Türkiye, NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip" dedi. Stoltenberg, “Hepimiz Türkiye ile beraberiz. Türkiye'yi kuvvetle destekliyoruz ve terörist eylemleri kınıyoruz" diye konuştu.



Türkiye'nin IŞİD'le mücadelesini olumlu karşıladığını aktaran Stoltenberg, Türkiye'de kurulması olası bir tampon bölgenin ABD ile Türkiye arasında iki taraflı bir durum olduğunu belirterek NATO'nun burada taraf olmadığını söyledi.



4. kez işletildi


NATO'nun 4. maddesi, “Taraflardan herhangi biri, taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır" ifadelerini içeriyor. NATO tarihinde, 4. madde geçtiğimiz yıllarda Türkiye tarafından iki işletildi. Türkiye bu madde bağlamında 2003 ve 2012'de NATO'yu toplantıya çağırırken, son olarak Polonya da 2014'te aynı yönde talepte bulundu. 5. maddeye ise sadece bir kez, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından başvurulmuştu.





-------------------------------------------------------------------


sorgulama


robotu


29 Temmuz

fiyatları







#nato
#türkiye nato
#Jens Stoltenberg
#ışid
9 yıl önce