|

Türkmenler ve Araplar boykot etti

Barzani uyarılara rağmen dün Irak’ı parçalayacak referanduma gitti. Türkmen şehri Kerkük, Tuzhurmatu ve Hanekin’i de kapsayan illegal oylamayı, saldırı tehdidi altına giren Türkmenler ve Araplar boykot etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/09/2017 Salı
Güncelleme: 01:36 - 26/09/2017 Salı
Yeni Şafak
250 aileyi  Kerkük'ten sürdüler
250 aileyi Kerkük'ten sürdüler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın uyarılarına rağmen Süleymaniye, Erbil, Duhok vilayetlerinin yanı sıra statüsü tartışmalı Kerkük’ün tamamıyla Musul, Diyala ve Salahaddin vilayetlerinde referandum süreci başlattı. Erbil yönetimi, referandum gününe kadar merkezi hükümetten BM’ye uluslararası toplumdan her seviyede uyarıya kulak tıkadı.

TÜRKMEN VE ARAPLAR BOYKOT ETTİ

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandumu için oy verme işlemi dün sabah saatlerinde başladı. Referandumu Türkmen ve Araplar boykot etti.

PEŞMERGE TÜRKMENLERİ ÇIKARDI

Irak’taki İnsan Hakları Gözlemevi, Kerkük’te yaşayan ve referandumda oy kullanmak istemeyen aileler, peşmergeler tarafından baskı uygulanarak şehirden sürgün edildiği bildirildi. Irak News’de yer alan habere göre, IOHR, “Referanduma katılmayı reddettikleri için 250’den fazla aile geçtiğimiz iki gün boyunca Kerkük’ü terk ettiler” ifadelerini kullandı.

'ŞEHRİ TERK EDİN' DEDİLER

Gözlemevi, Diyala’daki Al-Azeem kasabasına kaçan beş aileyle bağlantı kurduğunu belirtti. Irak Başbakanı İbadi, yaşanan olayların ardından Irak emniyet güçlerine “Kürt bölgesinde seçime zorlanan halkın korunması” emri verdi. Diyala’ya sürülen yedi kişilik bir aile, peşmergelerin cuma günü kimliklerini kontrol ederek referanduma katılmayacaklarını belirtmeleri üzerine şehri terk etmelerini söylediklerini anlattı. Diyala’ya sürülen halk yapılan bu referandumun Irak’ı bölmeye yönelik siyonist bir plan olduğunu vurguluyor. İrtibata geçilen diğer bir aile ise, kendilerine iki seçeneğin sunulduğunu, oy kullanmaları veya oy kullanmamaları durumunda şehri terk etmelerini istediklerini anlattı.


Birliğimize savaş açıldı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, IKBY'nin yasa dışı referandumunu “Irak halkının birliğine karşı savaş” olarak nitelendirdi. Referandumun gayri meşru olduğunu vurgulayan Maliki, “Tüm tarafların ve mercilerin yasal olmadığına karar verdiği bu referandum Irak halkının birliğine karşı açılmış savaştır.” ifadelerini kullandı.

PETROLÜ DEVREDİN

Irak’a komşu ülkelerin referanduma karşı tavrının net olduğunu belirten Maliki, bu ülkelerin IKBY’ye karşı ekonomik, siyasi ve güvenlik tedbirleri almasını istedi. Maliki, “Arap, Kürt ve diğer bileşenler, İsrail’in bu ayrılık projesine karşı durmalı” diye konuştu. Öte yandan Irak meclisi de Kerkük petrollerinin merkezi yönetime teslim edilmesi ve referandumda oy kullanan memurların görevden uzaklaştırılması kararı aldı.

  • Kerkük'te sokağa çıkma yasağı
  • Barzani’nin gayrimeşru referandum kararının ardından gerilimin arttığı Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kerkük Valiliği'nin açıklamasının ardından dün gece Kerküklülerdışarı çıkamadı. Kent merkezinde araçla trafiğe çıkılmasına da izin verilmiyor.
Korsan oylamada tulum çıktı!

 Barzani yönetimine yakın kaynakların iddiasına göre Irak’ın kuzeyindeki korsan referandumda yaklaşık 5.2 milyon kişi oy kullandı. Gayrı resmi sonuçlara göre yüzde 94 “evet” oyunun çıktığı referanduma katılım oranı yüzde 72 oldu

#Irak
#Kerkük
#Türkmen
#Arap
#Referandum
7 yıl önce