|

Uçak düşünce kirli ittifaklar güçlendi

Rusya, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından PYD'yle iş birliğini kuvvetlendirdi. PYD, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Suriye’nin kuzeyindeki Azez-Cerablus hattında ilerlemeye çalışıyor. Bu bölge, Türkiye ve ABD’nin IŞİD’ten arındırmayı planladığı güvenli bölge olarak belirlenmişti.

Yeni Şafak
04:00 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 09:12 - 1/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Rusya, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından, PYD'ye Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında ilerlemesi için yoğun hava desteği sağlamaya başladı. Bu bölge, Türkiye ve ABD'nin IŞİD'ten arındırmayı planladığı güvenli bölge olarak belirlenmişti.



Yakınlaşma iki aydır hız kazandı


PYD, Haziran ayında Halep'in kuzeydoğusunda Türkiye sınırında, Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad'ı IŞİD'ten alarak, Haseke'den başlayan ve Kobani'yle devam eden hakimiyet alanını batı yönünde genişletmişti. Halihazırda kontrol ettiği Kobani ile Afrin'i birleştirmeyi amaçlayan PYD'nin öncelikle IŞİD'in hakim olduğu Cerablus ile muhaliflerin bulunduğu Azez'i ele geçirmesi gerekiyor. PYD, son dönemde bu amaca ulaşmak için Suriye'deki ABD-Rusya rekabetinden istifade ederek, Moskova ile yakınlaşmaya başlamıştı. Rusya- PYD ilişkisinin güçleneceği sinyali Suriye'deki hava saldırılarına başlamadan iki gün önce Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasında verilmişti. Putin, sadece rejim ordusu ve Kürtlerin gerçek anlamda IŞİD'e karşı mücadele ettiğini savunmuştu.



Müslim ve Rus yetkililer Paris'te görüştü


PYD, son dönemde bu amaca ulaşmak için Suriye'deki ABD-Rusya rekabetinden istifade ederek, Moskova ile yakınlaşmaya başlamıştı. Rusya'nın 30 Eylül'de hava saldırılarına başlamasından 11 gün sonra da Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile Paris'te görüşmüştü. Bogdanov, 21 Ekim'de de örgütün diğer eş başkanı Asya Osman ve Kobani'deki temsilcilerini Moskova'da ağırlamıştı.



Sadece IŞİD hedefleri vurulmalı


Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya'yı Suriye'de sadece terör örgütü IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenlemesi konusunda uyardı. Rusya'nın Suriye'nin kuzeyinde Türkmenlerin yaşadığı bölgeye hava saldırısı düzenlediği yolunda bir soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, Cumhurbaşkanı Hollande'ın açıklasına atıfta bulunarak, "Amaç sadece IŞİD hedeflerini imha etmek olmalı, hedefler konusunda anlam kargaşası olmamalı" dedi.



Top atışları sürüyor


Esed'e bağlı rejim güçlerinin, Rus jetlerinin desteğiyle Türkmen köylerine yönelik saldırıları aralıklarla sürüyor. Yerel kaynaklar bölgedeki saldırı ve çatışmalar önceki günlere göre azaldığını belirtiyor. Esed rejiminin Türkmendağı'nın güneyindeki Gimam köyü ve çevresiyle Cebel Ekrad'da bazı noktalara uzaktan top atışı yaptığı ifade ediliyor.





Avcı uçakları Suriye'de


Rusya Hava Kuvvetleri Sözcüsü İgor Klimov,havadan havaya füze ateşleme kapasitesine sahip savaş uçaklarının Suriye'deki operasyonlarda kullanılmaya başladığını duyurdu. Klimov, "Rus Su-34 bombardıman uçakları ilk sortilerini yaptılar. Uçaklarımızda sadece yüksek patlayıcılık özelliğine sahip bombalar değil, aynı zamanda kısa ve orta menzilli havadan havaya füzeler de bulunuyor" dedi. Rus Sözcü, uçaklardaki füzelerin "savunma amaçlı" olduğunu iddia etti.



YPG'ye havadan Rus silahı yağdı


IŞİD ile mücadele bahanesiyle Esed'e karşı savaşan tüm unsuları hedef Rusya, PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD'ye de açık destek vermeye başladı. Amerika'nın da silah desteğinde bulunduğu, Türkiye'nin uçağını düşürmesinden sonra 'Rusya'nın kartı' haline geldi. Rusya'nın dün PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin eğitim kampına helikopterle ağır silah sevkiyatı yaptığı belirlendi. Halep'e bağlı Afrin kasabasının 7 kilometre batısında yer alan ve bin 500 teröristin bulunduğu bu kamp, 2013 yılından bu yana YPG'nin ana eğitim merkezi konumunda. Halep, Kobani ve Kamışlı'ya giden YPG mensuplarının bu kampta eğitim gördüğü belirtiliyor.



Eğitimler Kandil'den


Mabadli ve Recco köylerinin ortasında yer alan kamptaki eğitmenlerin büyük bir bölümünün ise PKK'nın Kandil kadrosundan geldiği öğrenildi.Rusya ve YPG işbirliği Azez saldırılarında da sergileniyor. Suriye sınırındaki Kilis'in karşısında bulunan Halep'in Azez ilçesin 5 gündür Rus savaş uçakları tarafından bombalanıyor.





70 sivili öldürdüler


Saldırılarda şu ana kadar 70'den fazla sivil hayatını kaybettiği ilçeye şimdi de YPG karadan saldırıya geçti. İki gün önce Azez'e saldıran YPG, Rusya'dan aldıkları destek ile muhaliflerin buradaki hakimiyetini kırmak istiyor. YPG, Azez yönünde başlattığı saldırıları ile Şevarık, Keştear, Malikiye ve Tinneb, Meryemin köylerini ele geçirmişti.



Ambulans bile hedef


Dünden beri YPG güçleri ile yoğun bir çatışmaya giren muhalifler Şevarık, Keştear, Malikiye köylerini geri aldı. Rusya'nın silah indirdiği Afrin'e 14 kilometre mesafedeki Azez, kurulması planlanan güvenli bölgenin başlangıç noktasını teşkil ediyor. Öte yandan Halep'in merkezinde muhalif gruplar ile çatışan YPG, şehrin tek giriş koridoru olan Kastillo geçidini vuruyor. Bugün aralarında bir ambulansın da yer aldığı 5 sivil araç YPG saldırılarına hedef oldu. Saldırıda 2 ölü, 13 yaralı olduğu öğrenildi. Akşam saatlerinden itibaren YPG ile yaşanan çatışmalardan dolayı Halep'e giriş ve çıkışlar durduruldu.





#Rusya
#Türk hava sahası
#pyd
#esed rejimi
#ışid
8 yıl önce