|

Uluslararası toplumdan Türkiye'ye destek

Uluslararası toplum, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili Türkiye'ye destek niteliğinde açıklamalarda bulundu.

Yeni Şafak
19:08 - 26/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 17:12 - 26/11/2015 Perşembe
AA

Uluslararası camia, Rus savaş uçağının 24 Kasım'da Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal etmesine ilişkin Türkiye'yi destekleyen açıklamalar yaptı.



İlk olarak Türkiye'nin talebi üzerine olağanüstü toplanan NATO, ellerindeki bilginin diğer müttefiklerle uyumlu olduğunu belirterek, Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etti.



Ardından ABD Savunma Bakanlığı, düşen uçağın 10 kez uyarıldığını kendilerinin de duyduğunu açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama ise Türkiye'nin her ülke gibi toprağını ve hava sahasını savunma hakkına sahip olduğunun altını çizerek, Rusya'nın enerjisini DAEŞ'le mücadele yerine, Esed rejimini güçlendirmeye odakladığını söyledi.





Washington'da Obama ile görüşmesinin ardından konuyla ilgili konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da "Putin'e, saldırıların sadece DAEŞ'e karşı olması gerektiğini söyleyeceğim" ifadesini kullandı.



İngiltere Başbakanı David Cameron, "Biz nasıl kendi hava sahamızı savunuyorsak, Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma hakkına da saygı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.



Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'nin, hava sahasını ihlal ettiği için düşürdüğü Rus savaş uçağıyla ilgili verdiği bilgileri NATO üyesi diğer ülkelerin de onayladığını hatırlatarak, ihlalle ilgili şüphelerinin olmadığını söyledi.



Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, "Her ülkenin kendi topraklarını koruma hakkı olduğunu" vurguladı.



Almanya Silahlı Kuvvetlerinin (Bundeswehr) gizli raporunda ise SU-24 tipi Rus jetinin, 17 saniye boyunca Türk hava sahasını ihlal ettiğinin onaylandığı bildirildi. Bild gazetesinde yer alan haberde, Almanya Savunma Bakanlığı'nın olayla ilgili yaptığı araştırmada, Rusya'nın savaş jetinin düşürülmesi öncesinde NATO topraklarını tehdit ettiği ve bu durumun NATO başkomutanlığına iletildiği belirtildi.



İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, "Ne olursa olsun Türk hava sahasının ihlal edilmesi kabul edilemez" derken, Letonya Dışişleri Bakanı Edgards Rinkevics de her ülkenin kendini savunma hakkı olduğunu ve NATO müttefiki olarak Türkiye'yi desteklemeleri gerektiğini söyledi.



Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da "Rus uçağının vurulması ciddi bir olay ancak Rusya'nın sürekli hava sahasını ihlal ettiğinden, beklenmedik bir olay değil" ifadesini kullandı.



Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.




#türkiye
#destek
#mesaj
8 yıl önce
default-profile-img