|

Usame Bin Ladin bahane

Taliban yönetimi, Usame bin Ladin konusunda, Amerikan yönetimi ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. ABD yönetimi ise bu talebi reddederek, "Şimdi görüşme zamanı değil" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 20/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 17:26 - 4/10/2016 Salı
Yeni Şafak

Taliban yönetimi, Washington ve New York'taki saldırıların baş şüphelisi olduğu açıklanan Usame bin Ladin konusunda, ABD ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Afgan İslami Ajansı AIP, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in, Kabil'de yapılan ulema toplantısında, ABD ile görüşmeye hazır olduğunu söylediğini bildirdi. Ömer, sorun yaratmaya çalışmadıklarını, şimdiki ve geçmişteki Amerikan hükümetleriyle görüşmeler yaptıklarını, gelecekte de görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Taliban'ın bu talebini reddeden Amerikan yönetimi ise, Afganistan'ı yeniden uyardı ve "Ladi'in teslim edilme vaktinin geldiğini" bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, "Başkan George Bush'un Taliban yönetimine mesajı çok açık: Şimdi, görüşmenin sırası değil. Harekete geçme vakti gelmiştir..." dedi. Bununla brlikte ABD Başkanı Bush'un sadece Bin Ladin'i değil, ona bağlı Kaide örgütünün de teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Bush, bu konudaki tleplerini Pakistan ve Taliban'a ilettiklerini de açıkladı.



Bin Ladin yetmez Kaide'yi verin


Taliban lideri Ömer ise, Bin Ladin'in teslim edilmesi çağrısının, Taliban'ı yok etmek için bir bahane olduğunu söyledi. Ömer, "Bu ülkenin düşmanları, İslami sistemi gözlerindeki bir diken gibi görüyor ve bunu yok etmek için değişik bahaneler arıyor" dedi. Ömer, Ladin'in suçluluğuna ilişkin kanıtların Afganistan yüksek mahkemesine ya da üç İslam ülkesinin dini görevlilerine verilmesini istedi.



Ulema kararı bugün verecek


Afganistan'da yüzlerce dini lider, Usame Bin Ladin'in teslim edilmesine ilişkin uluslararası talepleri görüşmek üzere dün Kabil'deki devlet başkanlığı sarayında biraraya geldi. Ulemanın önceki gün yapılması planlanan toplantısı açıklanmayan bir nedenle ertelenmişti.



Taliban sözcüsü, toplantıda Bin Ladin'le ABD'nin saldırısının ele alınacağını ve bir karara varılacağını söyledi. Sözcü, kararın "önemli ve bağlayıcı olduğunu ve hükümetin buna uygulayacağını" söyledi. Dün başlayan ulema toplantısı bu gün sona erecek.


#Usame Bin Ladin
#Taliban
#Afganistan
#ABD
#George Bush
23 yıl önce