|

Usame Bin Ladin'e ait 470 bin belge kamuyla paylaşıldı

CIA 2011'de Bin Ladin'in Pakistan'daki evine düzenlenen baskında ele geçirilen dosyalardan 470 binini kamuyla paylaştı. Dosyalarda Bin Ladin'e ait bir günlük ve 180 bin adet belge var.

Yeni Şafak
22:37 - 1/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 22:45 - 1/11/2017 Çarşamba
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) 2011'de Usame Bin Ladin'in Pakistan'daki evine düzenlenen baskında ele geçirilen belgelerden 470 binini kamuyla paylaştı.

CIA’dan yapılan açıklamada, CIA Direktörü Mike Pompeo’nun belgeleri, "şeffaflığı ve kamunun El Kaide ile eski lideri hakkında bilgi sahibi olmasını" sağlamak üzere kamuyla paylaşılması talimatı verdiği belirtildi.

Bin Ladin'in Pakistan'ın Abbottabad ilçesindeki evinde ele geçirilen belgelerin bir kısmının Mayıs 2015, Mart 2016 ve Ocak 2017’de Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından kamuyla paylaşıldığı hatırlatılan açıklamada, bugünkü paylaşımın da 2014 İstihbarat Yetkilendirme Yasası kapsamında yapıldığı kaydedildi.

Belgelerin ses, resim, belge, görüntü ve yazılım işletim sistem dosyalarından oluştuğu ve üzerinde oynanmaması için değiştirildiği belirtildi.

79 bin sesli ve görsel kayıt bulunuyor

Dosyalarda, Bin Ladin'e ait bir günlük ve 180 bin adet belge olduğu belirlenirken aralarında konuşma pratikleri, El Kaide tarafından çeşitli amaçlarla alınmış ses kayıtları ve resimlerden oluşan 79 bin sesli ve görsel kayıt bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca, Bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin'in gençlik yıllarına ait görüntüler, Bin Ladin’in konuşmaları ve El Kaide propagandasının da bulunduğu 10 bin adet görüntünün de bugün kamuyla paylaşıldığı bildirildi.

11 Eylül'e dair bilgiler içeriyor

Dosyalar, El Kaide içerisinde düşünce eksenli ayrılıkların yanı sıra 11 Eylül saldırılarının 10. yıl dönümü hazırlıkları, El Kaide'nin Arap Baharı'na yönelik stratejisi gibi birçok konuya yönelik bilgi içeriyor.

Açıklanan dosyalara,
adresinden ulaşılabiliyor.

Usame Bin Ladin, 2011'de ABD Özel Kuvvetlerinin Pakistan’ın Abbottabad ilçesindeki evine düzenlediği baskında ölü ele geçirilmişti.

#CIA
#Pakistan
#Usame bin Ladin
6 yıl önce