|

Venezuela'da diyalog süreci başladı

Hükümet ve muhalefet temsilcileri, ülkede devam eden siyasi krize çözüm bulmak üzere bir araya geldi. Devlet Başkanı Maduro, muhalefetle diyaloğa "mutlak şekilde bağlı" olduğunu söyledi. Görüşmeye karşı çıkanlar, süreçle ülkedeki ekonomik ve siyasal krizlerin sebebi olarak görülen sosyalist lider Maduro'nun üzerindeki baskının azaltılmasının amaçlandığını ileri sürdü.

Yeni Şafak
12:10 - 31/10/2016 الإثنين
Güncelleme: 09:57 - 31/10/2016 الإثنين
AA

Venezuela'da hükümet ve muhalefet temsilcileri, ülkede devam eden siyasi krize çözüm bulmak üzere bir araya geldi.



Başkent Caracas'taki bir müzede Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından başlatılan görüşmelere, Vatikan'dan arabulucuların yanı sıra İspanya, Panama ve Dominik Cumhuriyeti'nin eski cumhurbaşkanları katıldı.



Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, tarafların 2016 sona ermeden demokratik geçiş şartları üzerinde mutabakat sağlanması için masaya oturdukları belirtildi.



Demokratik Birlik, görüşmeyi boykot etti


Hapisteki bazı muhaliflerin serbest bırakılmasını ve Maduro'nun azli için referandum yapılmasını talep eden 15 partiden oluşan muhalefet bloku Demokratik Birlik ise talepleri yerine gelmeden masaya oturmayacağını açıkladı.



Görüşmeye karşı çıkanlar, süreçle ülkedeki ekonomik ve siyasal krizlerin sebebi olarak görülen sosyalist lider Maduro'nun üzerindeki baskının azaltılmasının amaçlandığını ileri sürdü.



Maduro'dan diyalog çağrısı


Muhalefetin ağırlıkta olduğu Kongrenin geçen hafta anayasal düzeni ihlal ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılmasına karar verdiği Maduro, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, ülkede nefret ve tahammülsüzlüğün giderilmesine şans vereceğini belirtti.



Maduro, muhalefetle diyaloğa "mutlak şekilde bağlı" olduğunu söyledi.



Kongrenin kararına karşı çıkarak milletvekillerini tutuklatacağı tehdidinde bulunan Maduro'nun söylemini yumuşatması dikkati çekti.



Hükümet ve muhalefet arasındaki son görüşme, 2014'te çok sayıda kişinin öldüğü sokak gösterilerinin ardından yapılmış ancak sonuçsuz kalmıştı.



Maduro, geçen hafta sürpriz şekilde Papa Franciscus ile bir araya gelmişti. Vatikan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Papa'nın Maduro'ya muhalefetle diyalog kurması çağrısında bulunduğunu belirtmişti.



#Venezuela
#Nicolas Maduro
٪d سنوات قبل