|

Vergi tasarısı ABD Senatosundan geçti

Amerikan şirketlerine yönelik vergi oranını yüzde 35’ten yüzde 20’ye indirecek vergi tasarısı, güçlü muhalefete rağmen ABD Senatosundan geçti. ABD Başkanı Trump ve Cumhuriyetçi Parti’nin bu yılki en önemli başarısı olarak değerlendirilen tasarının geçmesinin ardından Trump sosyal medyadan, “Tasarıyı Noel’den önce imzalamak için sabırsızlanıyorum” dedi.

Yeni Şafak
14:27 - 2/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 15:53 - 2/12/2017 Cumartesi
AA
Tartışmalı vergi tasarısı 49’a karşı 51 oyla kabul edildi.
Tartışmalı vergi tasarısı 49’a karşı 51 oyla kabul edildi.

ABD Senatosu, ülkenin vergi sisteminde son 30 yılın en büyük değişikliklerini öngören 1,5 trilyon dolarlık vergi tasarısını az bir farkla onayladı.

Cumhuriyetçi senatörlerin tartışmalı vergi tasarısı, Washington saatiyle 02:00 civarında yapılan oylamada
49
’a karşı
51
oyla kabul edildi.


Amerikan şirketlerine yönelik vergi oranını yüzde 35’ten yüzde 20’ye indirecek tasarının güçlü muhalefete rağmen Senato’dan geçmesi, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti’nin bu yılki en önemli başarısı olarak değerlendirildi.

  • 500 sayfalık tasarıyı incelemeden oyladılar
  • Senato’da gün boyu süren oturumlarda Cumhuriyetçilerin yasa teklifini kapalı kapılar ardında revize etmesini şiddetle eleştiren Demokratlar, tasarının hafta başından beri yapılan değişiklikleri içeren son versiyonu görmeyi ısrarla talep etti.
  • Buna karşın, Cumhuriyetçiler yaklaşık 500 sayfalık vergi tasarılarını, oylamadan sadece birkaç saat kala Demokratlarla paylaştı. Yasa teklifi metninin Demokrat senatörlere verildikten sonra üzerinde el yazısıyla değişiklikler yapılmaya devam edilmesi de tartışmalara neden oldu.
Sosyal medyada “Cumhuriyetçi Vergi Sahtekarlığı” etiketi açıldı

Demokrat senatörler, 1,5 trilyon dolarlık vergi tasarısını inceleyebilmek için oylamanın pazartesi gününe ertelenmesini önerdi ancak Cumhuriyetçiler bu öneriyi oy birliğiyle reddetti. Demokratlar, incelemeden oylamak istemedikleri tasarıyı sosyal medyada “Cumhuriyetçi Vergi Sahtekarlığı” etiketini açarak protesto etti. Ayrıca, tasarıda elle yapılan değişikliklerin olduğu sayfaların fotoğrafları sosyal medyada en çok ilgi çeken paylaşımlar arasında yer aldı. Demokratların tasarıya yönelik tüm değişiklik önerileri de Cumhuriyetçiler tarafından engellendi.

Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, oylama öncesi yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Cumhuriyetçilerin yeterli desteği sağlamak için yaptığı değişikliklerin oylamaya az bir süre kalana kadar devam etmesi, Senatörlerin tasarıyı tüm tepkilere rağmen tam anlamıyla gözden geçiremeden oylamasına yol açtı.

Trump: “Tasarıyı Noel’den önce imzalamak için sabırsızlanıyorum”

ABD Başkanı Donald Trump, Senato’da sabah saatlerinde yapılan oylamanın sonucunu Twitter hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi.



Son 30 yılın en büyük vergi indirimlerini içeren vergi tasarısının yıl bitmeden masasında olmasını isteyen Trump, “Amerika genelindeki çalışkan ailelere muazzam vergi indirimleri sağlamaya bir adım daha yaklaştık. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve Finans Komitesi Başkanı Orrin Hatch’e tasarımıza kılavuzluk ettikleri için özel olarak teşekkür ediyorum. Tasarıyı Noel’den önce imzalamak için sabırsızlanıyorum” ifadelerini kullandı.

#ABD Senatosu
#ABD
#Vergi
6 yıl önce