|

Yavuz hırsız

Türkiye'nin Suriye sınırında hava ihlali yapan Rus uçağını düşürmesinin artçıları sürüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 08:45 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Rusya'ya ait SU-24 uçağının F16'larca düşürülmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada Türkiye'yi IŞİD'den petrol almakla ve kendilerini 'arkadan vurmakla' suçlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünkü demecinde ise 'özür' ve 'tazminat' talebini masaya sürdü. Hükümetin Rusya-Türkiye ilişkilerini kasıtlı olarak çıkmaza soktuğunu ileri süren Putin, uçaklarının düşürülmesinin uluslararası hukuka ve sağduyuya aykırı olduğunu savundu.



'YANIT BEKLİYORUZ '


Kremlin Sarayı'nda 15 yabancı ülke elçisinden güven mektuplarını teslim aldığı sırada düzenlenen törende konuşan Putin, SU-24'ün Suriye hava sahası içinde düşürüldüğünü belirterek, “Sırtımıza indirilen darbenin ardından Türkiye'den hâlâ beklediğimiz yanıtları alamıyoruz. Türkiye'deki üst düzey siyasi ve askeri yönetiminden gerçekçi izahat ve özür gelmedi. Uçağımızı vurdukları için tazminat ödemeye hazır olduklarını da söylemediler. Nihayetinde uluslararası hukuk çiğnenerek yapılan bu davranışın sorumlularının cezalandırılacağı beyanı da gelmedi" dedi. Bayır Bucak Türkmenlerinin üzerine bomba yağdıran uçakların IŞİD'e yönelik operasyon yaptığını savunan Putin ayrıca, 'terörizmle mücadelede ortak ve müttefik olarak gördüğü kişiler tarafından sırtlarından bıçaklanmanın anlaşılır gibi olmadığını' sözlerine ekledi.



İPTAL EDİLMEDİ


Yaşanan krize yönelik bir açıklama da Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov'dan geldi. Türkiye'den gelişmelere ilişkin bir açıklama beklediklerini kaydeden Peskov, bunun yanında Rusya'nın Türkiye ile ikili ilişkilerine büyük önem verdiğinin altını çizerek, “İki tarafın da çıkarına olan dostluğumuzun bizler için kıymetli olduğunu vurgulamam gerekir" ifadelerini kullandı. Peskov, “Türkiye'den ithal edilen ürünlere daha sıkı denetim uygulayacağız" açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya'ya aralık ayında gerçekleştirmesi beklenen ziyaretinin iptal edilmediğini de belirten Peskov, “Bu konuda kesin bir sonuca varılmadı" şeklinde konuştu.



Rusya yine 1915'e sarıldı


Rusya, Türkiye'nin hava sahası ihlali yapan savaş uçağını düşürmesi üzerine 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tekrar gündemine alıyor. Rus parlamentosunda yapılan hazırlıklar, konunun tarihi gerçek yönüyle değil siyasi gündeme odaklı bir araç olarak ele alındığını gösteriyor. 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını 'soykırım' olarak nitelemeyenlerin sorumlu tutulması için Rus Parlamentosu'na yasa teklifi verildi. Gelişmeyi yorumlayan Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı Alev Kılıç, “Rusya'nın bu girişimi aslında Türkiye'nin hep savunduğu bu durumu ispatlamıştır. Türkiye tüm dünyaya konunun siyasi bir koz olarak ortaya konulduğunu artık daha güçlü olarak anlatabilir" dedi. Kılıç, “Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya, elinden gelen tüm imkanları ile Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışacaktır. Askeri ve ekonomik ilişkileri dondurmak gibi. Ancak Ermeni meselesi şu anlamda çok önemli değil, Rus parlamentosu neredeyse 20 yıl önce soykırım iddialarını kabul etmişti. Geçmişte alınan bu kararların ardından Rusya, konuyu daha fazla ileri götüremez" şeklinde konuştu. AVİM Onursal Başkanı Emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem de Rusya'nın 1995, 2005 ve 2015'te bu iddiaları kabul eden kararlar aldığını hatırlattı. Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ise Rusya'nın bu adımını 'kendi iç politikasındaki kızgın siyasetçileri yatıştırmak için attığı bir adım' olarak nitelendirdi.



Rus uçağı olduğunu biliyorlardı


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Moskova'da Putin ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Putin bu toplantıda da Türkiye'yi eleştirdi. “Türkiye'nin Rus uçağı olduğunu bilmemesi mümkün değil" diyen Putin, özür dilememesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi.



HAT KAPANDI


Rus Savunma Bakanlığı havada çatışmayı önlemeye yarayan 'kırmızı hat' dahil Türkiye Genelkurmayı ile tüm askeri ilişkilerin askıya alındığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü İgor Konşenkov, "Daha önce aldığımız karara uygun olarak Rusya Savunma Bakanlığı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri ile tüm işbirliği kanallarını kapattık" dedi.









#rusya türkiye
#düşürülen rus uçağı
#Ermeni iddiaları
8 yıl önce