|

Yemen’de fiili işgal

BAE, Yemen’in sahil ve adalarını fillen işgal etti. Dünya ticaretinin can damarlarından Bab el-Mendeb Boğazı'nda askeri üs kuran BAE, askeri üslerin duvarlarına kraliyet üyelerinin fotoğraflarını da astı. Yemenliler BAE güçlerini, ülkede stratejik bölgeleri ve limanları ele geçirmeye odaklı gizli bir istila planı yürütmekle suçluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:52 - 9/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid, Yemen’i bölme planının merkezindeki isim olarak biliniyor:
BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid, Yemen’i bölme planının merkezindeki isim olarak biliniyor:

BAE, Yemen’de kurduğu çok sayıda askeri üsle Yemen sahili ve adalarını fiilen işgal etti. Ülkede gizli hapishaneler ve işkence merkezleri kuran Abu Dabi yönetimi, dünya deniz ticareti için hayati önem taşıyan Bab El Mendep’deki Mayyun adasında, Kızıldeniz’de Sokotra, Aden limanları, Mukalla, ve Moha’da askeri üsler inşa etti. Yemenliler BAE’ne bağlı güçlerin ülkede stratejik bölgeleri ve limanları ele geçirmeye odaklı gizli bir plan yürütmekle suçluyor.

KENDİ ÜLKESİNDE MİSAFİR!

Başbakan Ahmed Ubeyd bin Dağr’ın BAE’ye bağlı güçlerin geçtiğimiz Şubat ayında ele geçirdiği Moha’daki bir üssü ziyareti sırasında çekilen fotoğraf Yemenlileri isyan ettirdi. Bir sosyal medya kullanıcısı “Yemen ve Yemenliler için utanç verici. Başbakan, BAE kontrolündeki Moha’yı ilk ziyaretinde başının üstünde küçük bir devletin emirleriyle görüntülendi” ifadesiyle tepkisini gösterdi. Bir diğeri ise “Başbakan Moha şehrinde Emirliğin ağırladığı bir misafirden farksız” değerlendirmesinde bulundu. Yemen hükümeti, Sokotra ve Abd el-Kuri adalarını 99 yıllığına Abu Dabi’ye kiralamakla suçlanıyor.

SAVAŞ VE KOLERA

Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Salih güçlerine karşı BAE ve Suudi Arabistan liderliğinden koalisyonun Yemen’de sürdürdüğü savaşta çoğu sivil 10 bin kişi hayatını kaybetti, 44 bin 500 kişi ise yaralandı. Koalisyonun devam eden savaşına bağlı olarak ülkede başlayan kolera salgını binlerce can aldı. Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) haziran ayında yapılan açıklamada, 27 Nisan itibarıyla Yemen’de 179 bin 548 şüpheli kolera vakası görüldüğü ve bunlardan bin 205 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

#Yemen
#BAE
#Suudi Arabistan
7 yıl önce