|

Yeneroğlu'ndan Avrupalı gençlere 'Türkçe' uyarısı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Fransa'nın başkenti Paris'te, Türkçe'nin muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması konusunda vurgu yaptı.

Yeni Şafak
21:19 - 29/10/2017 Pazar
Güncelleme: 21:45 - 29/10/2017 Pazar
AA
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Fransa'nın başkenti Paris'te açıklamalar yaptı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Fransa'nın başkenti Paris'te açıklamalar yaptı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Fransa'nın başkenti Paris'te faaliyet gösteren Türk derneklerinin yöneticileriyle buluştu.

Yeneroğlu, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ndeki görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Türkçe'nin muhafaza edilmesi vurgusu yapıldı

Fransa'daki Türk toplumunun en öncelikli meselesinin Türkçe dilinin muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarılacak düzeyde çalışmalar yürütülmesi olduğunu ifade eden Yeneroğlu, kültürel kimliğin korunmasının da çalışmaların arasında yer aldığını belirtti.

Yeneroğlu, konuşmasında, Fransa'daki Türk toplumunun, özellikle de gençlerin Türkçe konusundaki sorunlarına değindi.

Bu sorunun çözümünde ilgili derneklerin yöneticileriyle somut projeler ortaya konulması gerektiğini aktaran Yeneroğlu, Türkiye'de birçok kurumun yaptığı çalışmaların da bu anlamda önemli olduğunu vurguladı.

Yeneroğlu, yurt dışındaki Türklere bakış açısının değişmesi ve gurbetçi tasavvurunun aşılması gerektiğini, çünkü yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların orada kalıcı olduklarını bildirdi.

"TBMM bünyesinde 'göç ve diaspora' veya 'göç ve yurt dışı Türkler' adı altında 6 milyon diasporanın meselelerini meclisin daimi gündem maddesi yapan bir ihtisas komisyonun kurulması gerekiyor." diyen Yeneroğlu, konuya ilişkin çalışmaların belli bir aşamaya geldiğini ve yakın zamanda Meclise sunacağını aktardı.

Yurt dışındaki Türklerin sorunları gündeme gelecek

Yeneroğlu, bu komisyonun kurulmasıyla yurt dışındaki Türklerin sorunlarının Meclisin gündemine gelmesini sağlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"En önemli sorunlarımız başta ayrımcılık, ötekileştirme, içinde bulunduğumuz toplumlarda düşmanlaştırmayla karşı karşıya kalan meselelerin altından kalkmamız mümkün değil ancak hep birlikte içinde yaşadığımız ülkelerin liberal toplum ve anayasal düzenlerine sahip çıkarak bu meseleleri aşabiliriz. Çünkü biz azınlığız herkesten daha fazla çoğulcu ortamın muhafazası konusunda mücadele etmemiz gerekiyor. Özellikle Batı Avrupa'da sağcı popülizmin yükselişe geçtiği ortamda bunun bedelini ödeyen azınlıklar oluyor. Bu çerçevede bizim sorumluluklarımız artıyor."

Paris'te Türk kültür merkezi

Yeneroğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "YTB, bugün yurt dışındaki Türklere yönelik çok önemli faaliyetler yapan kurum noktasına geldi." dedi.

YTB'nin yurt dışındaki Türk gençlerine yönelik faaliyetleri hakkında bilgi veren Yeneroğlu, "YTB'nin gecikmiş çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Yeneroğlu, yurt dışındaki sivil toplum kuruluşların güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, Paris'te bir Türk kültür merkezinin kurulması ve açılmasının da önemli olduğunu, bununla ilgili gerekli çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

#Mustafa Yeneroğlu
#Paris
#TBMM
6 yıl önce