|

Yeni Şaron

Netanyahu, Aksa İntifadası’nı çıkaran Şaron’un yolundan gidiyor. Mescid-i Aksa’da terör estiren Tel Aviv yönetimi, Kudüs ve Batı Şeria’da infaz saldırılarına başladı. Yahudi yerleşimciyi bıçaklamakla suçlanan bir Filistinli genç katledildi. Birçok noktada yaşanan çatışmalarda 100 kişi yaralandı. Batı Şeria'nın Tulkarem şehrinde de İsrail polisinin yakın mesafeden açtığı ateş sonucu 18 yaşındaki bir Filistinli katledildi.

Yeni Şafak
04:00 - 5/10/2015 Monday
Güncelleme: 12:06 - 5/10/2015 Monday
Yeni Şafak

Yahudilerin dini günleri nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Filistinlilerin girmesinin İsrail tarafından bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi nedeniyle 13 Eylül'den beri Kudüs başta olmak üzere Filistin'in farklı kentlerinde gerilim yaşanıyor. Dün İsrail polisi, Eski Şehir olarak bilinen Kudüs'ün sur içi bölgesine girişlere sınırlama getirdi. İsrail polisinden yapılan açıklamada, 2 gün geçerli olacağı belirtilen yasak kapsamında, “İsrail vatandaşı olan, Eski Şehir'de yaşayan, okuyan ve çalışanlarla turistler" dışında kalanların Eski Şehre girmesine izin verilmeyeceği kaydedildi. Mescid-i Aksa'ya ise 50 yaş altı Müslüman erkeklerin alınmayacağı belirtildi.



İsrail 18 yaşındaki genci katletti


Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Batı Şeria'nın Tulkerm kentinde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında yaşanan arbedede askerler, gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Olayda karnına isabet eden kurşun nedeniyle Huzeyfe Süleyman (18) adındaki bir Filistinli genç, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.




Gerçek mermi kullanıldı


Bir yanda keyfi yasaklarıyla Kudüs'ü işgal altında tutmaya çalışan İsrail, diğer tarafta Yahudi yerleşimcilere saldırıları bahane ederek Batı Şeria'nın Cenin, El-Halil ve Nablus kentlerinde baskınlar düzenledi. Kendilerine taş atan Filistinlilere kurşun sıkan İsrail askerleri, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu. Bir Yahudi yerleşimciyi bıçakladığı gerekçesiyle İsrail polisi tarafından öldürülen Fadi Allon (22) isimli Filistinli gencin evinin etrafında çatışmalar yaşandı. Polis, ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Nablus'un Urif köyünde ise, bir grup Yahudi yerleşimci Filistinlilere ait tarım arazilerini ateşe verdi. Filistinli gruplar, İsrail saldırılarında şuana kadar 100'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.



Sorumlu Netanyahu



Tırmanan gerilimi değerlendiren Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Erekat, Kudüs ve Batı Şeria'da güvenlik durumunun kötüye gitmesinden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Filistin'in Sesi radyosuna konuşan Erekat, “Netanyahu, 2000 yılında Mescid-i Aksa'ya girerek Aksa İntifadası'nın çıkmasına neden olan Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un tecrübesini tekrarlıyor" dedi.



Kadın gazeteciye İsrail'den ses bombası


İsrail polislerinin ses bombalarıyla saldırdığı Kudüs'ün el-İsaviyye bölgesinde canlı yayında bir gazeteci de saldırıya uğradı. Lübnan kanalı el-Meyaaden'in Kudüs muhabiri Hena Mahamid, İsrail güçlerinin saldırısına maruz kaldı. Kudüs'te ses bombalarının atıldığı sırada bölgede haber çekimi yapan Mahamid'in yüzüne İsrail'in attığı ses bombası isabet etti. Haberi çekerken saldırıya uğrayan gazeteci çığlık çığlığa bağırırken, yardımına Filistinliler koştu. Hastaneye götürülen muhabir, daha sonra yayına yüzündeki sargılarla devam etti.







Filistin Kızılayı'ndan olağanüstü hal ilanı


Filistin Kızılayı Merkezi, İsrail askerleri ile Yahudi yerleşimcilerin artan saldırıları nedeniyle Batı Şeria ve Kudüs'te bulunan tüm merkezlerde olağanüstü hal ilan etti. Filistin Kızılayı ekibi ve araçlarının son 72 saatte 14 saldırıya uğradığına işaret edilen açıklamada İsrail'in, 4'üncü Cenevre Sözleşmesinin “uluslararası düzeyde tanınan Kızılay ve Kızılhaç gibi örgütlerin insani faaliyetlerini yerine getirebileceğini" ifade eden 63'üncü maddesini ihlal ettiği vurgulandı.






Hamas: Netanyahu uluslararası hukuku ihlal ediyor


Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son kararlarını "ırkçı ve uluslararası kanunun ihlali" olarak nitelendirdi.



Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun üst düzey güvenlik yetkilileriyle gerçekleştirdiği olağanüstü toplantının sonuçlarına ilişkin, "Netanyahu'nun Batı Şeria'daki Filistin halkına yönelik kararları, ırkçı ve uluslararası kanuna aykırıdır" denildi.



El-Halil'de mülteci kampını bastılar


Batı Şeria'da yer alan El-Halil kentindeki El-Arrub Mülteci Kampı'na baskın düzenleyen İsrail askerleriyle Filistinliler arasında arbede yaşandığı belirtildi.



Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail askerleri bu sabah, El-Arrub Mülteci Kampı'na baskın düzenledi. İsrail askerleri, baskına tepki gösteren Filistinlilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, Filistinli gençler ise askerlere taş ve molotof kokteyli atarak karşılık verdi.



Bölgede faaliyet gösteren sağlık ekipleri, yaklaşık 20 kişinin, askerler tarafından atılan göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini belirtti.



Son 12 saatte 16 kişi gerçek, 76 kişi de plastik mermiyle yaralandı


Öte yandan Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, son 12 saatte Kudüs ve Batı Şeria'da yaşanan gerginliklerde 16 Filistinlinin gerçek, 76 Filistinlinin de plastik mermi ile yaralandığı, 136 kişinin de gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattığı belirtildi.






#Netanyahu
#Gazze
#şaron
#israil
9 years ago