|

Yolsuzlukla suçlanıyor

Malezya'da, yaklaşık 11 milyar dolar borcu bulunan 1MDB adlı yatırım şirketinden 700 milyon doların Başbakan Necip Rezak'ın kişisel hesaplarına aktarıldığı iddia edildi.

Yeni Şafak
15:59 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 13:04 - 3/07/2015 Cuma
AA

Malezya'da, devlete ait 1MalaysiaDevelopment Bhd (1MDB) adlı yatırım şirketinden milyonlarca doların Başbakan Necip Rezak'ın kişisel hesaplarına aktarıldığı iddia edildi.



The Wall Street Journal ve Sarawak Report internet sitesinde yer alan haberlerde, yaklaşık 11 milyar dolar borcu bulunan 1MDB ile ilgili soruşturmada yer alan belgelerde, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan Rezak'a ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığının gösterildiği ileri sürüldü.



En yüksek meblağda para transferinden birinin Mart 2013'te düzenlenen genel seçimlerden iki ay önce 61 milyon dolar olarak gerçekleştirildiği iddia edildi.



Malezya yönetimi, iddiaları yalanladı


Malezya Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise söz konusu iddialar, "siyasi sabotaj" olarak nitelendirildi.



Açıklamada, "Başbakan, küresel ekonomik durgunluğa rağmen, Fitch'in bu hafta not yükseltmesinden de anlaşılacağı gibi Malezya ekonomisini başarılı şekilde yönetmiştir. Buna rağmen, belirli kişiler sürekli olarak ülke ekonomisine güveni azaltmak, hükümeti karalamak ve demokratik yollarla seçilmiş bir başbakanı devirmek için çaba sarf etmiştir" ifadeleri kullanıldı.



Başbakanlık açıklamasında, yerel medya kuruluşlarına, otoritelerin gerçekliğini doğrulamadığı belgeleri kabul etmemeleri tavsiyesinde de bulunuldu.



Malezya'da merkez bankası ve parlamentoya bağlı kamu hesapları komitesi tarafından hakkında soruşturma açılan 1MDB'nin danışma kurulu başkanlığını Başbakan ve Ekonomi Bakanı Necip Rezak yürütüyor.



#Malezya
#yolsuzluk
#Necip Rezak
9 yıl önce