|

Yüzde 70’i oy veremedi

Bulgaristan’ın engellemeleri nedeniyle Türk seçmeler sandıklarda tercih yapamadı. Kiril alfabesi ile dilekçe ve sandık sayısının düşürülmesiyle seçmenlerin yüzde 70’i oy kullanamadı. Genel seçimlerde Türk partilerinin oylarında ciddi düşüş yaşandı. 2014’te HÖH yüzde 15 alırken bu seçimlerde yüzde 9’a düştü. İlk kez seçime giren DOST ise yüzde 3’te kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 06:28 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Oy kullanmak için 5-6 saat sıra bekleyen on binlerce kişi demokratik haklarından mahrum bırakıldı.
Oy kullanmak için 5-6 saat sıra bekleyen on binlerce kişi demokratik haklarından mahrum bırakıldı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi Bulgaristan'ın engellemeleri nedeniyle Türk vatandaşlar sandıklarda tercih yapamadı. Parlamento seçimlerinde Türk seçmenin oy kullanmasını zorlaştırmak için Türkiye'deki sandık sayısının azaltılması, oy kullanmak için Bulgaristan'a gitmek isteyen seçmenin sınırda engellenmesi ve sandık başında Kiril alfabesiyle dilekçe doldurma zorunluluğu getirilmesi tepki çekti. Bulgaristanlılar yolsuzluk, sosyal adaletsizlik, ırkçı söylemler ve yabancı düşmanlığının yanı sıra Türkiye'den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesi tartışmalarının gölgesinde seçime gitti.



ARAÇLARIN GEÇİŞİ ENGELLENDİ


Bulgaristan sınır kapısı çıkışında aşırı sağ milliyetçi grupların eylem yapmasını gerekçe gösteren Bulgar polisi, Türkiye'den ülkeye araç girişine izin vermedi. Gümrük kapısı önünde bekleyen grup da Türk seçmenlerin, ülkelerindeki seçimlerde oy kullanmasını istemediklerini yönünde eylem yaptı. Sınırda saatlerce bekletilen Bulgaristan vatandaşı Türklerin birçoğu sınırdan yürüyerek geçmek zorunda kaldı.





SANDIKTA ALFABE SAÇMALIĞI


Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunun (ZİK) oy kullanma işlemlerinin başlamasına çok kısa süre kala AB dışındaki ülkelerde oy vereceklerin sandık başında Kiril alfabesiyle dilekçe doldurması şartı getirmesi de yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşı binlerce seçmenin tepkisine neden oldu. Sandık başında doldurulması gereken bu dilekçeler, Kiril alfabesini bilmeyen Bulgaristan vatandaşlarının oy vermesini zorlaştırdı. Türkiye'deki sandık sayısını bu seçimde azaltan seçim kurulu, daha önceki seçimlerde söz konusu dilekçelerin doldurulması sırasında Kiril alfabesi bilmeyenlerin başkalarından yardım almalarına müsaade ediyordu.



UYGULAMALAR HUKUKA AYKIRI


Bulgaristan'daki DOST Partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Kamuran Ramis, Bulgaristan vatandaşlarının seçime katılımını zorlaştırmak için çeşitli engellemeler getirmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ramis, “Seçmenin oy kullanmaması için getirilen bütün bu engellemeler AB'nin savunduğu insan hakları değerleriyle bağdaşmıyor. Hepsi bir olup DOST Birliğinin başarılı olmasını engellemeye çalıştı. Çok fazla şikayetimiz var. Özellikle en fazla çifte vatandaşın yaşadığı şehirlerden biri Bursa'da yüzde 70'ten fazla seçmen oy kullanamadan geri döndü. Bu hukuka aykırı” dedi.





Bulgarlar işlemleri yavaşlattı


Gebze Balkan Türkleri Derneği Başkanı Beyhan Dönmez, Gebze'de önceki seçimlerde bin 800- 2 bin oy kullanılmışken bugün bu sayının 900'de kaldığını anımsatarak, bunun Bulgaristan'dan gelen memurların işi yavaşlatması nedeniyle meydana geldiğini dile getirdi. Özkan, “Sandık görevlisi değil sanki bodyguardlar. Çok üzücü, bu tür ayrımcı politikaları tasvip etmiyoruz. İnsanları provokasyona davet ediyorlar aldıkları kararlarla. Herkesin bir sabrı var, hepimiz insanız, kimse Mars'tan gelmedi. Özellikle işleyişi yavaşlatıyorlar” diye konuştu.



HÖH geriledi DOST baraj altı


Seçimde kesin olmayan sonuçlara göre 5 siyasi güç, yüzde 4 barajını aşarak meclise girdi. Merkez Seçim Komisyonu dün sabah saatlerinde oyların yüzde 95'inin sayıldığını açıkladı. Katılım oranının yüzde 51 olarak gerçekleştiği seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, eski Başbakan Boyko Borisov'un liderliğindeki merkez sağ Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi oyların yüzde 32,55'ini aldı.



YASAKLAR BAŞARILI OLDU!


Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) de yüzde 8,94 oyla meclisdeki yerini korudu. Kesin olmayan sonuçlara göre, ülkenin 240 üyeli meclisinde GERB 96, BSP 79, Birleşik Vatanseverler 27, HÖH 26 ve Volya 12 sandalyeye sahip olacak. Bulgaristan'da Türk ve Müslümanların oylarına talip olan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisinin Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile kurduğu DOST Birliği ise parlamentoya giremedi. Birlik oyların yüzde 2,95'ini aldı.



TÜRK PARTİLERİNİN OYLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDI


2014 yılında yapılan seçimlerde Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 14,8 oy oranıyla 240 sandalyeli mecliste 38 milletvekili kazanmıştı. Bulgaristan'ın üçüncü büyük siyasi gücü ve ülke siyasetinde kilit parti olmuştu. DOST Partisi, HÖH'ten ihraç edilen genel başkan Lütfi Mestan ve 4 milletvekili tarafından kurulmuştu.








#Bulgaristan
#Kiril alfabesi
#Seçimler
7 yıl önce