|

YÜZYILIN SAVAŞI

Dünyayı alarma geçiren ve küresel bir müttefik gücü oluşturmaya çalışan Amerika, Afganistan'a yönelik geniş çaplı saldırıya hazırlanıyor. ABD'nin Afganistan'a kara harekatı yapacağı bildirildi. Taliban, "ABD saldırırsa intikam alırız" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 15/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 18:05 - 22/08/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

ABD uğradığı korkunç saldırının arkasındaki güçleri ararken bir taraftan da dünyayı geniş kapsamlı bir savaşa hazırlıyor. Usame Bin Ladin resmen şüpheli ilan edilirken, ABD saldırılarının hedefi Ortadoğu'dan Güneydoğu Asya'ya, Afganistan ve Pakistan'a yöneldi. Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nı es geçip NATO'yu harekete geçiren ABD, küresel bir müttefik gücü oluşturuyor, uzun vadeli bir savaşın hazırlıklarını yapıyor. Bütün dünyada ordularını alarma geçiren ABD yönetiminin Afganistan'a yönelik bir işgal harekatına girişeceği belirtiliyor.




Savaşlar, darbeler, katliamlar...


New York Times gazetesi, Bush ve yardımcıları, terörü destekleyen devletleri bitirme politikası ilan ettiler. Savaşılacak devletler arasında Afganistan, Irak, Sudan ve hatta Pakistan var. Bu tür bir kampanyanın tek bir eylemden ibaret olmayacağı ve bir yıl veya daha fazla sürebileceği söyleniyor" ifadesini kullandı. ABD'nin milletlere tercih hakkı tanıdığını ve "ya bizim yanımızda yer al, teroristlere sığınacak yer bırakma ya da ölüm ve tahribata hazır ol" dediğini yazan gazete, "ABD ile işbirliğini reddeden ülkelerdeki hükümetlerin iş başından uzaklaştırılmasının" planlandığını iddia etti. Gazete, "Bu yeni tür savaşta hangi tarafta yer alacağınızı seçmek zorundasınız. Biz ya da onlar. Ya bizimle beraber olacaksınız, ya da bize karşı" denildiğini belirtti.




35 bin yedek askere alınacak


ABD Başkanı George Bush, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un istediği, bütün silahlı muhafızlar, özel kuvvetler ve yedek birlikleri göreve çağırma yetkisini onayladı. Savunma Bakanlığı Pentagon, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in 35 bin yedek Amerikan askerini göreve çağırmak üzere harekete geçtiğini açıkladı. 35 bin yedek askerin 13 bini hava, 10 bini kara, 7 bin 500'ü de deniz kuvvetlerinde yer alacak. ABD Kongresi, saldırıların ardından, George Bush'a, talep ettiği 20 milyar dolarlık fonun iki katını verecek. Kongre'nin bu davranışı, ABD'nin terörizm tehdidi karşısında, Demokrat ve Cumhuriyetçi partililerin birlik içinde olduklarını gösteren önemli bir işaret olarak değerlendirildi. Son onayın Senato tarafından verilmesiyle, acil fon tasarısı kabul edilecek. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Parti'li Başkanı Dennis Hastert, Bush'un 20 milyar dolar olarak talep ettiği acil fonu, Kongre üyeleriyle görüştükten sonra ikiye katlamayı kabul ettiğini bildirdi. ABD Kongresi ayrıca, Başkan'a, terörist saldırılara karşılık verilmesi için gereken yetkiyi veren ikinci bir yasa tasarısını da hazırladı. Washington ve New York'ta kaçırılan uçaklarla düzenlenen intihar saldırılarının ardından en yüksek düzeyde alarma geçen ve yedek askerlerini göreve çağırmaya hazırlanan Amerikan ordusunun, yakın bir zamanda ABD'nin saldırılara karşılık vermeye hazırlandığı yorumlarına neden oldu. ABD, bütün dış temsilciliklerinde, bombalama ihtimaline karşı, yerel sağlık imkanlarını araştırmaya başladı. Bulundukları ülkelerde Amerikan büyükelçiliklerinin sağlık hizmetleriyle ilgilenen yerel hastanelere, olası bir terörist saldırı karşısında, büyükelçilik personelinin acil yardım ihtiyacına karşı hazırlıklı olunması uyarısı yapılıyor.




Bush: Tehditler sürüyor


Başkanı George W. Bush, ülkesinin saldırı tehditlerine karşı koymayı sürdürdüğünü ve ulusal acil durum ilan ettiğini söyledi. Bush, Kongre'ye gönderdiği mektubunda, "Yapılan terörist saldırılar ve ABD'ye yönelik ek saldırı tehditlerinin sürmesi nedeniyle ulusal acil durum ilan ediyorum" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, Afganistan başta olmak üzere teröre destek veren ülkelerin ABD ile iyi ilişkileri unutması gerektiği uyarısında bulundu.



İspanyol El Pais ile ABC gazeteleri, ABD'nin İspanya'nın güneyindeki Rota hava üssünde bulunan uçaklarda "kısa süre içinde" kullanılmak üzere, Yunanistan'a 28 bin ton yakıt sipariş ettiğini ileri sürdü. Haberlerde, ABD'nin Cumartesi gününden bu yana Yunanistan'a verdiği 28 bin tonluk yakıt siparişini taşıyacak bir kargo arayışında olduğu belirtildi.




Savaş çok uzun sürecek


Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz, saldırılara verilecek askeri karşılığın, terörizmin kökü yok olana kadar süreceğini söyledi. Wolfowitz, sadece birilerini yakalamak ve sorumlu tutmanın yetmeyeceğini, terörizmi destekleyen ülkelerin de durdurulması gerektiğini vurguladı. Savunma Bakanlığı'ndaki diğer yetkililer de Washington'ın uzun bir döneme yayılacak askeri karşılıkta, hava, kara ve deniz güçlerinin kullanımı seçeneklerini de değerlendirdiğini söyledi.



Adının açıklanmasını istemeyen savunma kaynakları, ABD'nin, Afganistan, Irak ve Sudan'daki belirli hedeflerin ötesine geçebileceğini ifade etti. Donanma yetkililerinden Gordon England da "Bu kısa süreli bir operasyon olmayacak" dedi. Beyaz Saray'da halka seslenen Bush ise Wolfowitz kadar açık konuşmadı, ancak 'savaş' olarak nitelendirilen bu saldırılara gerekli cevabın verileceğini belirtmeyi ihmal etmedi. Bush, "Şimdi savaş ilan edildi ve biz dünyayı zafere taşıyacağız" demişti.




Amerikan istihbaratında köstebek telaşı başladı


ABD, intihar saldırılarını düzenleyen uçaklardaki teröristlerin, Amerikan kurumlarından yardım aldıklarından endişe büyüyor. Saldırıların düzenlendiği saatlerde Florida'da bulunan Başkan George Bush, Washington'a dönmeye çalıştığı sırada, gizli servis yetkilileri, Başkan'ın uçağı Air Force One için, "Air Force One, bir sonraki hedefimiz" şeklinde bir mesaj almıştı. Washington'daki kaynaklara göre, burada en şaşırtıcı nokta, teröristlerin, "Air Force One, bir sonraki hedefimiz" şeklindeki mesajı, Beyaz Saray'ın çok gizli, özel şifresiyle iletmeleri oldu. Şimdi Washington yönetiminin en çok merak ettiği konular arasında, teröristlerin Beyaz Saray şifrelerini nasıl ele geçirdikleri bulunuyor. Bu özel şifreli sözcüklerin kullanılmasının, Beyaz Saray, gizli servis, Federal Soruşturma Bürosu FBI, Federal Havacılık Kurumu veya CIA içinde de, teröristlerin yardımcılarının olduğuna işaret ettiği tartışılıyor. ABD istihbaratının derin bir yara aldığını söyleniyor.




Birden çok örgüt


Amerikalı yetkililerin, birçok örgütün karıştığı olasılığını göz önünde bulundurdukları bildirildi. Üst düzeydeki bir yetkili, saldırıların planlama ve uygulama aşamalarında birden fazla örgütün yer almış olabileceğini belirtti. Yetkili, "Bir çok örgüt karışmış olabilir. Acele etmiyoruz. Sadece birini değil, bütün bağlantıları anladığımızdan emin olmak istiyoruz" dedi.



#ABD
#Afganistan
#Taliban
#Yüzyılın savaşı
23 yıl önce