|

Zarrab'ı suçlayanın kimliği belli oldu

Reza Zarrab hakkında cinsel taciz ve tecavüz davası açan kişinin, Fildişi Sahili vatandaşı 61 yaşındaki Faouzi Jaber olduğu ortaya çıktı. Lübnan asıllı Jaber, Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri’ne (FARC) silah ve uyuşturucu temin etme suçlamasıyla yakalanmıştı.

Yeni Şafak
11:14 - 8/12/2017 Cuma
Güncelleme: 11:48 - 8/12/2017 Cuma
Diğer
İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamak gibi 6 ayrı suç atfedilen Sarraf geçen yıl mart ayında ABD'de tutuklanmıştı.
İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamak gibi 6 ayrı suç atfedilen Sarraf geçen yıl mart ayında ABD'de tutuklanmıştı.

ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada savcılığın tanığı olan Reza Zarrab hakkında cinsel taciz ve tecavüz davası açıldığı bildirildi.

İddianın sahibi 62 yaşındaki Faouzi Jaber, Manhattan Hapishanesi’nde kaldığı dönemde aynı hücreyi paylaştığı Zarrab’ın kendisine cinsel istismarda ve tecavüzde bulunduğunu öne sürdü.

Terör örgütüne destek veriyordu

Önceki gün akşam saatlerinde açılan davaya konu suçların Kasım 2016-Mart 2017 arasında işlendiği savunuldu. İddianameye yansıyan bilgilere göre; geçen yıl Çek Cumhuriyeti’nde yakalanarak ABD’ye sınırdışı edildi. Bir terör grubuna destek vermekle suçlanıyor ve suçunu itiraf etti, hakkındaki kararı bekliyor.

ABD basınına göre Lübnan asıllı Jaber, Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri’ne (FARC) silah ve uyuşturucu temin etme suçlamasıyla yakalanmıştı.

  • Kod adı: Ekselansları
  • Jaber’in FARC üyesi kılığına giren Amerikan Federal Uyuşturucu Dairesi (DEA) çalışanlarıyla birkaç defa buluştuğu ve bu nedenle yakalandığı belirtiliyor. İddiaya göre, Jaber o dönem ‘Ekselansları’ kod adını kullanıyordu. İddiaya göre Jaber, bu kişileri uyuşturucu ve silah kaçakçılarıyla tanıştırdı; FARC’ın silah almasına, Afrika’da uyuşturucu kaçakçılığı yapmasına ve para aklamasına yardım etme sözü verdi.

Jaber, ABD’nin yakalanması ve sınır dışı edilmesi talebi üzerine Nisan 2014’te Çek Cumhuriyeti’nde yakalandı. 25 Temmuz 2017’de ise ABD’nin terör örgütü olarak gördüğü FARC’a yardım etme suçlamasını New York’taki bir mahkemede kabul etti.

Jaber'in ve diğer işbirlikçi arkadaşları Çekya'da hapishanede kaldığı süre içinde Lübnan'da 5 Çekya vatandaşı kaçırılmış, medyada hapisteki Lübnanlılarla Çekya vatandaşlarının 'takas edileceği' söylentileri ortaya çıkmıştı.

Zarrab'ın avukatı: İddialar yalan

Davacı F.J. “O dönemde çok korktuğum ve utandığım için şikâyetçi de olamadım” dedi. Avukatı Alexei Schacht’a göre ise cezaevi yönetimi soruşturma açtı ama delil bulamadı. Schacht, “Hapishanede olmak yeterince kötü bir deneyim. Bu durum onun deneyimini çok daha korkunç bir hale soktu” dedi. Zarrab’ın avukatlarından Robert J. Anello ise iddiaların güvenilmez bir kaynak tarafından dile getirildiğini, “yalan” olduğunu savundu.

#Reza Zarrab
#ABD
6 yıl önce