|

ABD'de fabrikalar sessiz

ABD'de fabrika siparişleri mayıs ayında yüzde 1 gerileyerek beklentinin çok altında kaldı.

Yeni Şafak
17:48 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:50 - 2/07/2015 Perşembe
AA

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıklanan verilerine göre, fabrika siparişleri mayısta yüzde 1 azaldı. Son 10 ayın 9'unda düşüş gösteren siparişlere ilişkin mayıs beklentisi, yüzde 0,3 düşüş yönündeydi.



Beklentilerin altında kalan siparişlerde, ulaşım ve elektrik teçhizatı gibi kalemlerde yaşanan zayıflık etkili oldu. Veriler, ayrıca değişkenlik gösteren ulaşım kalemi hariç fabrika siparişlerinin yüzde 0,1 arttığını ortaya koydu.



Bu arada, nisan ayı fabrika siparişlerindeki düşüş yüzde 0,4'ten yüzde 0,7'ye revize edildi. Siparişler martta ise yüzde 2,2 artarak son 10 ayın ilk ve tek artışını göstermişti.



Fabrika siparişleri, ABD ekonomisinin yüzde 12'sini oluşturan sanayi sektörünün yakın gelecekteki üretim ve yatırım eğilimleri üzerine bilgi sağlaması açısından önem taşıyor.



Ekonomistler, mayısta beklentinin altında kalan fabrika siparişlerini, güçlenen dolar ve düşük petrol fiyatlarının devam eden etkisine dayandırırken, sanayi sektörünün beklenen iyileşmeyi göstermemesinin büyümeyi sınırlandıracağı öngörüsünde bulunuyor.



Öte yandan, ABD'de bu sabah açıklanan istihdam verilerinin ardından güne yükselişle başlayan New York borsası, fabrika siparişleri verisinin ardından dalgalı seyrediyor.




#abd
#ekonomi
#fabrika
#sipariş
9 yıl önce