|

Atina’nın zor kararı

İflasın eşiğine gelen Yunanistan’ı zorlu bir karar bekliyor. Komşu, kreditörlerin taleplerini kabul ederse askeri harcamaları 400 milyon avro kısacak. Ayrıca, 40 Havalimanı, petrol şirketi, otoyol ve limanları özelleşecek. KDV yüzde 23'e çıkacak. Hayır derse birlikten atılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 11:10 - 30/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Uçuruma sürüklenen Yunanistan kritik dönemeçe geldi. IMF'ye 1.6 milyar avro borç ödemesi 30 Haziran'da (Bugün) dolacak olan Atina, kreditörlerin dayattığı vergilerde artış ve durdurulan özelleştirmeleri 5 Temmuz'da halka soracak. Şayet Yunan halkı, kreditörlerin taleplerini kabul ederse, askeri harcamaları 400 milyon avro kısacak. 40 havalimanı, Hellenic Petroleum, piyango şirketi, birçok otoyol ve limanı özelleştirmek zorunda kalacak. Ayrıca, televizyon reklamlarından vergi alınması, televizyon lisan ve frekans kullanımının uluslararası kamu ihalesine açılmasını da kabul etmiş olacak. Hayır derse, birlikten atılacak. Kreditörler, kemer sıkma politikasıyla bu yıl bütçenin, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 1'i, gelecek yıl yüzde 2'si, 2017'de yüzde 3'ü, 2018'de yüzde 3,5'u kadar fazla vermesini istiyor.



ADALARDA TURİZME YÜZDE 23 KDV


Yunan halkının oylayacağı en önemli başlıklardan biri vergi sistemi olacak. Kreditörler, KDV sisteminde 1 Temmuz 2015'ten itibaren reform istiyor. KDV'nin restoranlar ve yemek şirketleri dahil, standart olarak yüzde 23 uygulanması şart koşuyor. Yunan halkı kreditörlerin taleplerini onaylarsa, ülkede temel gıda ürünleri, enerji, su ve otel fiyatlarında KDV yüzde 13, ilaç, kitap, gazete ve tiyatro fiyatlarında ise yüzde 6 olarak toplanacak. KDV karşılığı olarak 1,8 milyar avro gelir bekleniyor. Kreditörler, Yunanistan'ın turizm potansiyeli en yüksek adalarda yüzde 30 az olan KDV'nin de yüzde 23'e çıkartılmasını istiyor. Kreditörler, yüzde 26 olan kurumlar vergisinin yüzde 28'e çıkartılmasını, 2016 sonuna kadar kurumlar ve kişisel işletmelerden gelir vergisinin yüzde 100 peşin alınmasını istiyor. Ayrıca, ek vergi yükü altına girecek olan çiftçiler, mazot ve diğer sübvansiyonlardan da yararlanamayacak. Reform paketinde, emlak vergi oranlarının güncellenmesi, bunun karşılığı olarak da bu ve gelecek yıl toplam 2,65 milyar avro toplanması yer alıyor.







EMEKLİLİK YAŞI 67


Kreditörlerin talepleri karşısında çareyi halk oyuna başvurmakta gören Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, seçim öncesinde meydanlarda dile getirdiği “emeklilik kesintileri olmayacak" sözü de kreditörlerin talepleriyle uyuşmuyor. Kreditörler, emeklilik yaşının en az 67 olmasını istiyor. Emekliler için sağlık katkı payının yüzde 4'den yüzde 6'ya artırılması yine şartlar arasında bulunuyor. Kreditörler, Atina'dan, düşük gelirli emeklilere yapılan maddi desteğin kaldırılarak 1 milyar avroya tasarruf istiyor. Yunanistan, kreditörlerin taleplerini kabul ederse savunma harcamalarını gelecek yıl 400 milyon avro kısacak, asker sayısı da düşecek. Atina hükümeti, kreditörlerin askeri harcamalarla ilgili teklifine daha önce “Sadece 200 milyon avro olabiliriz" demişti.



ATM'den 60 Avro'ya izin var


Halk oylamasına kadar Yunan bankaları ve Atina borsası bütün haftayı kapalı geçirecek. Ayrıca Salı günü yeniden hizmete girecek olan ATM'lerden günlük en fazla 60 euro çekilebilecek. Hafta boyunca kapalı kalacağı açıklanan Yunan bankalarının emekli maaşlarını ödemek için Perşembe günü ise kapılarını açması bekleniyor. Yunanistan hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini artırması halinde şu an 60 euro olarak belirlenen ATM'lerden nakit para çekme sınırının yükseltilebileceğini belirtti. Bankaların emekli maaşlarını ödemek için beklenilenden erken açılacağını ifade eden yetkili, "Banka şubeleri Pazartesi'den önce açılacak... Perşembe günü açılmaları için çaba gösteriliyor" diye konuştu. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yunan bankalarına 6 milyar avroluk destek talebini reddetti.



Bankaları emekli maaşı ödemek için perşembe açacak


Avrupa Merkez Bankası ayrıca, Yunan bankalarına şu anda sağladığı yaklaşık 89 milyar avro tutarındaki likidite desteğini 5 Temmuz'a kadar açık tutacak.Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Yunanistan Merkez Bankası'nın talebi 6 milyar euro ELA (acil likidite desteği) içindi" dedi. ECB, Yunan bankalarına acil fonu çarşamba günü yeniden görüşecek.





#Yunanistan
#ekonomik kriz
#kdv
#Avrupa Merkez Bankası
9 yıl önce