|

BM'den 'Kuşak ve Yol' hamlesi

Çin'in tüm dünyayı etkileyecek olan ve 21. yüzyılın kervansarayları olarak tanımlanan Kuşak ve Yol Projesi'ne Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'nun da destek olacağı bildirildi.

Yeni Şafak
11:06 - 23/05/2017 Salı
Güncelleme: 11:06 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying

Çin, Kuşak ve Yol inşasını ilerletme sürecinde, Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) üyeleriyle birlikte çaba harcayacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, basın toplantısında ESCAP'ın Çin'in ortaya koyduğu Kuşak ve Yol inisiyatifini desteklemesinin, uluslararası toplumun bu konuda aktif tavrını yansıttığını açıkladı. Chunying,Kuşak ve Yol inşasında Çin'in tüm taraflarla birlikte çaba harcayacağını da ifade etti.

20 trilyon dolarlık ekonomi vagonu

Dünya yüz ölçümünün yüzde 26'sını kapsayan Kuşak ve Yol inisiyatifi, 4,4 milyarlık nüfusu ve toplamda yaklaşık 20 trilyon dolarlık ekonomileri birbirine bağlıyor.

  • Girişimin desteklenmesi için kurulan "İpek Yolu Fonu"nun bütçesi 40 milyar doları bulurken Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Asya Altyapı Yatırım Bankasının bütçesi 100 milyar dolara ulaştı.

Proje için kritik öneme sahip Türkiye, "Trans-Hazar-Orta Koridor" projesini hayata geçirmeyi hedefliyor. "Kuşak ve Yol" inisiyatifi çerçevesinde Türkiye'yi Orta Asya üzerinden Çin'e bağlaması hedeflenen "Orta Koridor", gümrükler arası işbirliğini artırmaya yönelik "Kervansaray" projesi, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan "Marmaray" ile "Avrasya Tüneli", “Üçüncü Havalimanı”, “3 Katlı Tüp Geçit Projesi”, “Filyos (Zonguldak), Çandarlı (İzmir) ve Mersin Limanları inşası” ile yine Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak “Edirne – Kars Hızlı Tren Demiryolu Projesi”ne yönelik çalışmalar da sürdürülüyor.

  • "Bakü-Tiflis-Kars" demiryolu projesinin yıl içinde hayata geçirilerek Orta Koridor'un önemli bir ayağının tamamlanması öngörülüyor.

Çin'in "Kuşak ve Yol" girişimini Türkiye'nin "Orta Koridor" projesi ile uyumlu hale getirmek amacıyla Pekin ile Ankara arasında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" 2015'de Antalya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sırasında imzalanmıştı. Kapsamlı işbirliğini öngören mutabakat zaptı çerçevesinde etkin eşgüdümün sağlanması amacıyla bir Ortak Çalışma Grubu’nun kurulması da gündemdeki konular arasında.

Çin resmi haber ajansı Şinhua, "Kuşak ve Yol, Ejderha (Çin) ve Hilal'i (Türkiye) birleştirecek" başlığıyla verdiği haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Devlet Başkanı Şi tarafından foruma davet edilen ilk liderlerden biri olduğuna vurgu yaptı.


#Çin
#Kuşak ve Yol
#Yeni İpek Yolu
7 yıl önce