|

Çin ekonomisi tahminlerden hızlı büyüdü

Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 6.8 ile tahminlerden hızlı büyüdü, ancak büyüme önünde tehlikeler artıyor.

Yeni Şafak
09:43 - 20/01/2017 Cuma
Güncelleme: 10:18 - 20/01/2017 Cuma
Reuters
Çin, 26 yılın en zayıf büyümesini kaydetti.
Çin, 26 yılın en zayıf büyümesini kaydetti.

Çin'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) geçen yılın son çeyreğinde artan kamu harcamaları ve rekor düzeydeki banka kredilerinin etkisiyle yüzde 6.8 ile beklentilerden hızlı büyüyerek, çalkantılı bir yıl olması beklenen 2017'ye ekonominin güçlü bir ivmeyle girdiğini gösterdi.



  • Beijing'in resmi büyüme hedeflerini yakalamak için harcama musluklarını açması ileride ekonominin bedel ödemesine yol açabilir. Çinli yetkililer son yıllarda keskin artış gösteren borçların yarattığı finansal tehlikelerle baş etmeye çalışıyorlar.

Çin son iki yıldır ilk defa dördüncü çeyrekte ekonomik büyüme hızını artırdı. Ülke ekonomisi bu yıl ise güç kaybeden bir konut piyasası, hükümetin yapısal reformlarının etkileri ve yeni ABD yönetimi ile muhtemelen aksi başlayacak ilişkilerin yansımalarıyla karşı karşıya kalacak.



  • Çin ulusal istatistik bürosunun bugün açıkladığı verilere göre ülke ekonomisi 2016'nın tamamında ise yüzde 6.7 ile hükümetin yüzde 6.5-7 aralığındaki büyüme hedefinin tam orta noktasında büyüdü. Tarihsel olarak bakıldığında ise son 26 yılın en zayıf büyümesini kaydetti.

Reuters anketine katılan uzmanlar Çin'in dördüncü çeyrek ve 2016'nın tamamında yüzde 6.7 büyüyeceğini tahmin ediyorlardı.



Ekonomik büyümeyi dördüncü çeyrekte yine konut piyasası destekledi. Bazı büyük kentlerde konut fiyatlarının güç kaybetmesine rağmen gayrimenkul yatırımlarının büyüme hızı Kasım ayındaki yüzde 5.7 düzeyinden Aralık'ta yüzde 11.1'e yükseldi.



Tüketici harcamaları güçlü seyrini düşürdü. Perakende satışlar otomobil ve kozmetik harcamalarının desteğiyle Aralık ayında bir yılın en hızlı artışını kaydetti.





#Çin
#GSYH
7 yıl önce