|

Çin-Japonya arasında sular sakin

Japonya'da geçen hafta ülkenin resmi para birimi yenin, dolar karşısında 100 psikolojik sınırının altına gerileyerek yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesini görmesi ve Japon borsasında satış baskısı yaratması, deflasyonist baskılarla mücadele eden ve ihracatçıları desteklemek amacıyla düşük yen politikası benimseyen ülkede, döviz piyasasına müdahale beklentilerini artırdı.

Yeni Şafak
12:03 - 23/08/2016 Salı
Güncelleme: 09:05 - 23/08/2016 Salı
AA

Çin Merkez Bankasının geçen yılki devalüasyon hamlesinden sonra Japonya'daki döviz piyasasına müdahale beklentileri "Acaba iki ülke arasında tekrar kur savaşları söz konusu olabilir mi?" sorusunu gündeme getirdi.



Finans Analisti Emin Yılmaz, Çin ve Japonya arasında kur savaşı yaşanması ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, dolar/yen paritesinin ani bir şekilde 95'e kadar gerilemesi durumunda Japonya Merkez Bankasının (BoJ) müdahale etme olasılığı bulunduğunu söyledi.



Yılmaz, BoJ'un yeni bir parasal genişlemeye gitme ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurgulayarak, "Doğrudan müdahale Çin ve Güney Kore gibi ülkelerin tepkisini çeker. Ancak parasal genişleme pek tepki almaz." dedi.



Yenin değer kaybetmesinden dolayı ekonomisi en fazla etkilenecek ülkenin Çin değil, Güney Kore olduğunu belirten Yılmaz, özellikle otomotiv ve elektronikte Japonya ile Güney Kore'nin doğrudan rekabet ettiğini vurguladı.



"Pariteye müdahale edilmesi durumunda ABD, Japonya'yı birtakım gümrük uygulamalarıyla cezalandırabilir"


Commerzbank Döviz Analisti Thu Lan Nguyen de ABD'nin "güçlü dolara" karşı durduğu sürece kur savaşının gerçekleşme ihtimalinin az olduğunu ifade ederek, BoJ'un dolar/yen paritesine müdahale etmesi durumunda kur savaşlarının yeniden başlayabileceğini, ancak ABD'den dolayı böyle bir hamlenin gerçekleşmeyebileceğini söyledi.



Nguyen, ABD'nin Japonya'yı "adil olmayan ticari uygulamalarda bulunabilecek potansiyel ülkeler" listesine dahil ettiğini vurgulayarak, pariteye müdahale edilmesi durumunda ABD'nin Japonya'yı birtakım gümrük uygulamalarıyla cezalandırabileceğini ve bunun Japonya için riskli olduğunu vurguladı.



Nguyen, dolar/yen paritesinde sert düşüşler yaşanması durumunda BoJ'un müdahalede bulunabileceğini ifade etti.



"Çin, Japonya veya başka bir Asya ekonomisi kura müdahaleden kaçınacak"


Mizuho Bank'ın FX Stratejisti Wei Liang Chang ise Japon politika yapıcıların olası ek parasal genişleme ya da döviz piyasasına müdahale gibi hamlelerden sonra hayal kırıklığı yaşayabileceği öngörüsünde bulundu.



ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın Çin'i kur manipülasyonu ile suçladığını belirten Chang, Çin, Japonya veya başka bir Asya ekonomisinin kura müdahaleden kaçınacağını söyledi.



Chang, dolar/yen paritesinin bu yılın sonuna kadar 98 seviyenin test edebileceğini de bildirdi.



#Dolar/yen paritesi
#Kur savaşı
#Çin
#Japonya
8 yıl önce