|

Komşu pusulasını arıyor

Yunanistan’da Pazar günü yapılacak referandum, iktidarla muhalefeti birbirine düşürdü. Hükümet seçmenden referandumda ‘Hayır’ oyu kullanmalarını isterken, muhalefet ise AB’nin mali desteğinin kesilmemesi için ‘Evet’ oyunun ülkenin geleceği açısından daha hayırlı olacağına inanıyor. Ülkede ayrıca ‘oy pusulası’ krizi yaşanıyor. Pusulada, ‘hayır’ oyunun üstte olması tepki çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:28 - 30/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Ekonomik krizin iyice derinleştiği Yunanistan'da Pazar günü yapılacak referandum, hükümetle muhalefeti birbirine düşürdü. Siyasi gelişmelerin hızlandığı ülkede, halk oylamasında “hayır”ı savunan hükümet kanadı ile Avrupa yanlısı partiler arasındaki görüş farklılığı liderler düzeyinde en sert ifadelerle dile getiriliyor. Başkent Atina'da parlamentonun da bulunduğu Sintagma meydanı ise her gün iki kesimin ateşli taraftarlarının gösterilerine sahne oluyor. Uzmanlar, Pazar günü yapılması kararlaştırılan halk oylamasında sandıktan “hayır” çıkması durumunda, doğal olarak Yunanistan Avro'dan çıkma yörüngesine girmiş olacağını, “evet” çıkması durumunda ise ülkenin sonucu belirsiz yeni bir siyasi krize sürükleneceğini belirtiyor.



OY PUSULASI TARTIŞMASI


Yunanistan'da yapılacak referandumda kullanılacak oy pusulaları tartışmaya neden oldu. Pusulada 'onaylamıyorum-hayır' ibaresi üstte, 'onaylıyorum-evet' ibaresi ise onun altında yer alıyor. Anayasa uzmanları, pusulanın 'Hayır' sonucu çıkmasına yarayacak şekilde tasarlandığını dile getirdi. Öte yandan, Cipras hükümeti bankaların kapanmasının bir önlem olduğunu belirterek 6 Temmuz'dan sonra bankalarda her türlü işlemin yapılacağını söyledi.








#Yunanistan
#referandum
#ekeonomik kriz
9 yıl önce