|

'TTIP'in içinde olmak istiyoruz'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TTIP'in imzalanması ve Türkiye'nin gümrük birliği noktasında söz konusu anlaşmanın dışında kalması durumunda Türkiye'nin ihraç mallarının gümrükle karşılaşacağına dikkati çeken Tüfenkci, "Biz TTIP'in içinde olmak, masada olmak istiyoruz, bunu ısrarla vurguluyoruz." ifadesini kullandı.

Yeni Şafak
03:27 - 20/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:33 - 20/10/2016 Perşembe
AA
Tüfenkci, karşılıklı tanımanın gerçekleşmesi durumunda bazı Türk firmalarının gümrük işlemlerinde avantaj sağlayarak ABD'ye mallarını getireceğini aktardı.
Tüfenkci, karşılıklı tanımanın gerçekleşmesi durumunda bazı Türk firmalarının gümrük işlemlerinde avantaj sağlayarak ABD'ye mallarını getireceğini aktardı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York eyaletine gelen Tüfenkci, Brooklyn'de bir restoranda ABD'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) üyeleriyle buluştu.



ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması'na da değinen Tüfenkci, terörizme karşı gümrük ve ticaret ortaklığının karşılıklı tanınması konusunda ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ile fikir birliğine varıldığını aktararak, teknik anlamda çalışmaların planlandığı bilgisini paylaştı.



Gümrük ve ticaret ortaklığının terörizme karşı karşılıklı tanınmasının, yetkilendirilmiş bazı şirketlere gümrükler noktasında avantaj sağlayacağını bildiren Tüfenkci, karşılıklı tanımanın gerçekleşmesi durumunda bazı Türk firmalarının gümrük işlemlerinde avantaj sağlayarak ABD'ye mallarını getireceğini aktardı.



ABD'deki Türk temsilcilere çağrı


Darbe girişimi sırasında Türk milletinin dünyaya sivil direnişi gösterdiğini vurgulayan Tüfenkci, "Dünyanın hiçbir yerinde de böyle bir hareket görüleceğini zannetmiyorum. Onun için Türk milleti necip bir millet." değerlendirmesinde bulundu.



Avrupa ve ABD'de bazı insanların darbe teşebbüsünü anlamamaya çalıştığını belirten Tüfenkci, milletiyle bütünleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara inen Türk halkının 15 Temmuz'da oynanan oyunu bozduğunu ifade etti. Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk halkıyla, Türk milletinin de Cumhurbaşkanı ile bütünleştiğine dikkati çekti.



Türkiye'nin 14 yıl öncesinden çok daha ileri noktalara taşındığını dile getiren Tüfenkci, şöyle konuştu:



"Sizlerin burada göstermiş olduğunuz çalışma, gayret ve ve birlik, Türkiye-ABD arasındaki dostluğun yeşermesi, ilişkilerde düzgün bilgilendirme ve adım atılması noktalarında ve ülke çıkarlarının korunması anlamında Türkiye için çok önemli. Maalesef başka coğrafyalarda da hainlerin uzantıları yok değil. Ben inanıyorum ki sizler buralarda ve bulunduğunuz her ortamda doğruyu ve gerçeği anlatmak adına gayret gösteriyorsunuz. Sizlerin buradaki katkılarınız, milletin ve devletin yanındaki duruşunuz, Türkiye'yi buralarda anlatma noktasında ciddi görevler ifa etmiş olacak. Özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız mutlaka o ülkenin siyasetinde yer almaya çalışsınlar. O siyasetin içerisinde var isek o siyaseti etkileyebiliriz. Bizler bunda geri kalmayalım. Biz geri kaldığımızda bir başka grup bunu doldurmuş oluyor. Buralardaki siyasete de etki etmemiz gerekiyor."






#Bülent Tüfenkci
#Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP)
#Gümrük
7 yıl önce