|

Yunanistan'ı reform kurtarır

AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan, Yunanistan'ın yapısal tedbirler almaması halinde referandumdan çıkacak sonucun hiç bir anlamı olmayacağını savundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:30 - 2/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Gözler Pazar günü Yunanistan'da yapılacak referanduma çevrilmişken, AK Parti İzmir Milletvekili ekonomist İbrahim Turhan, Yunanistan'ın yapısal tedbirler almaması halinde referandum sonucunun hiçbir anlamının olmayacağını söyledi. Yeni Şafak Gazetesi'ne Yunanistan ekonomisini değerlendiren Turhan, Yunan hükümetinin tıpkı 2003'te iktidara gelen AK Parti gibi yapısal altyapı reformuna gitmesi gerektiğini söyledi. Turhan, "Orta ve uzun vadede kurtarabilecek tek şey, süratle yapısal reformlarını hayata geçirip, ekonomide ve işgücünde verimliliği artırmasıdır. Bunları yaparlarsa ekonomik bekleyişler ve güven gelir” dedi.



GÜVEN İÇİN ÖZELLEŞTİRME ÖNERİSİ


Ekonomide güven için özelleştirmeleri yapmaları gerektiğini belirten Turhan, "Bütçe üzerinde yük oluşturan harcama kalemleri varsa onlarda radikal kısıntılara gidecek önlemleri almalılar. Önlem paketleri açıklanırsa, uluslararası kreditörler olumlu yaklaşır, aynı zamanda ciddi sermaye kaçışı var o da geri döner. Harcamaları azaltarak, sadece mali disiplinle yapılırsa sonuç da alamazlar. Tam tersine zararlı da olur" dedi. Bunun örneğinin İspanya'da yaşandığını belirten Turhan, şöyle devam etti: "Yani, iş gücü, sermaye verimliliğini artıracak önlemleri alacaklar ki, gelecekle ilgili sürdürülebilir bir büyüme perspektifi kazandıracak. Bir taraftan da bununla eş anlı olarak mali disiplin tedbirlerini alacaklar ki, o da kamu maliyesini zaptu-rapt altına alacak. Bu ikisini birlikte yapmadıkları müddetçe Yunanistan'ın bu durumdan çıkış şansı yok” dedi.



Emeklinin şartları iyileştirilmeli


Türkiye'de satın alma düzeyi üzerinde durulması gerektiğini kaydeden Turhan, 1990'lardaki yanlış politikalar nedeniyle 12 milyon genç emekli oluştuğunu kaydetti. Turhan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin bu kadar geniş iş gücünü emekliye ayırmak ve onlara üretime katılmaksızın iyi geçinebilecekleri ücreti sağlamak gibi bir imkanı yok. Bu emeklilerin çoğu genç (65 yaş üzerindekiler için demiyorum onların durumu da iyileştirilmesi gerekir bence de ama), iş gücüne katılabilecek durumda olanlar. Onları bu kanala yönlendirirsek, onlara da ekonomiye de iyilik olur” diye konuştu.



#İbrahim Turhan
#Yunanistan
#ekonomik kriz
9 yıl önce