|

YURTKUR'dan kiralık yurt hizmeti

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) daha fazla öğrenci barındırmak için bina kiralama sistemine başlıyor.

Cihan
00:00 - 22/09/2013 Pazar
Güncelleme: 12:40 - 22/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
YURTKUR'dan kiralık yurt hizmeti
YURTKUR'dan kiralık yurt hizmeti

YURTKUR hem daha fazla kişiye barınma imkanı sunmaya hem bünyesindeki yurtlarda standardı yükseltmeye çalışıyor. Türkiye genelinde bu yıl 96 bin kapasiteli 154 yurt projesini hayata geçirmeyi planlayan kurum, daha fazla öğrenciye kalacak yer temin amacıyla bina kiralayarak yurt açıyor. Kurum bünyesindeki yurtlar ranzalı yatakhane sisteminden baza yataklı odalara dönüşüyor. Sınırsız internet imkanı sunulurken, her odaya da buzdolabı yerleştiriliyor.

YURTKUR Malatya Bölge Müdürü Şahin Kayaduman, kendi çocukları gibi gördükleri öğrencilere daha iyi barınma imkânı sunmaya çalıştıklarını belirtti. Yurt binalarındaki fiziki ortamın iyileştirilmesi için yoğun çaba harcadıklarını söyleyen Kayaduman, şunları anlattı: "Ranza sistemi yerine baza sistemine geçiyoruz. Bu proje, büyük bir oranda yaşama geçirildi. 4 kişilik oda sayısı yok denecek kadar azaldı. Bu düzenlemeyle yurt binalarında yatak sayısı azalıyor ancak standart daha yukarıya çıkıyor. Bölge müdürlüğü olarak sorumluluk alanımızdaki Elazığ, Adıyaman, Tunceli ve Malatya'da 11 yurt müdürlüğümüz var. Bu illerde yurtların büyük bir kısmında ranzalar kaldırıldı yerine baza yataklar yerleştirildi. Bunların yanında her odaya buzdolabı yerleştirdik. Ayrıca, gün boyu ücretsiz internet erişim imkanı sağlıyoruz."

Yüksek öğrenimde üniversite sayısına paralel öğrenci sayısının her geçen yıl arttığını kaydeden Kayaduman, yurtlardaki kapasitenin ihtiyacın hepsine cevap veremediğini dile getirdi. Malatya'da yaklaşık 30 bin öğrenci olmasına karşın yaklaşık 5 bine yakın öğrenciye barınma imkanı sunabildiklerine dikkat çeken Kayaduman, yurt yatırımlarının hızla hayata geçirilmeye çalışıldığını ifade etti. Yeni yurtların baza yataklı odalarıyla bir bir hizmete açıldığını aktaran Kayaduman, sadece Malatya bölgesindeki Adıyaman, Elazığ, Tunceli illeri ile Arapgir ilçelerinde toplam 2 bin kişiye barınma olanağı sunacak yeni yurtlar açtıklarını anlattı.

YURTKUR Genel Müdürlüğü'nün illere gönderdiği talimatla, yurt kiralama yöntemiyle yeni yurtlar açıldığını açıklayan Kayaduman, illerde belirli koşulları barındıran binaların kiralanarak yeni hizmet alanları oluşturduklarını kaydetti. Kayaduman, daha fazla öğrenciye yer bulmak için binalar kiraladıklarını, halihazırda sorumluluk alanlarındaki Tunceli, Malatya, Elazığ, Adıyaman'ın Kahta ve Besni ilçelerinde kiraladıkları binaları yurda dönüştürmeye çalıştıklarını ifade etti. Yurtları sadece barınma mekanları olarak görmediklerine işaret eden Kayaduman, buraların aynı zamanda öğrencilerin hayata hazırlandığı yerler olduğunu vurguladı. Bu çerçevede kariyer planlama ve liderlik gibi seminerler düzenleyeceklerini bildirdi.

Yurtlarda barınma ücreti bina konforuna göre iki kategoriye ayrılıyor. 'Genel' olarak adlandırılan yurtlar ile yaklaşık 40-50 lira fazla bir ücret belirlenen binalar ise 'yüksek ücretli' yurtlar olarak nitelendiriliyor. Genel yurtlarda 111 lira ücret alınırken, yüksek ücretli olarak nitelendirilen yurtlarda ise 150-170 lira civarında ücret alınıyor. Buna karşılık tüm öğrencilere 200 lira değerinde sabah kahvaltısı ve akşam yemeği için kupon veriliyor.

11 yıl önce