|

Alternatif bölümleri değerlendirin

Geleceklerini şekillendirecek tercihler için araştırma yapan adaylar, yerleşme şanslarını artırmak için az duyulmuş alternatif bölümleri değerlendirebilirler. Podolojiden Odyolojiye, Grentoloji’den Yeni Medya Uzmanlığı’na kadar birçok bölüm bu kapsama giriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:26 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

LYS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite adayları puanlarına uygun okulları araştırmaya başladı. İyi bir üniversite tercihiyle geleceğini doğru şekillendirmek isteyen adaylar, alternatif bölümleri araştırıyor. Hem açıkta kalmamak hem de iş garantili bir meslek sahibi olmak isteyen adaylar, bu sayede yerleşme şanslarını artıracak. Çeşitli üniversitelerin bünyelerinde açtıkları az duyulmuş bu bölümlerin bir kısmını sizler için araştırdık. İşte alternatif bölümler;


ADLİ BİLİŞİM MÜHENDİSLİĞİ

Türkiye'de sadece Fırat Üniversitesinde olan bu bölüm siber ortamda işlenen bilişim suçları alanında öğrenci yetiştiriyor. Bu mühendisler özellikle bilişim suçları konusunda uzmanlaşıyor. Mezunlar yazılım mühendislerinin çalıştığı her ortamda çalışabiliyor. MF-4 puan türünde öğrenci alan bölümün eğitim süresi ise 4 yıl.


PODOLOJİ

Kocaeli Üniversite tarafından kurulan bu bölüm, şu an birkaç özel üniversitede de öğrenci kabul ediyor. Bölüm içeriğine gelince podoloji, ayak hastalıkları üzerine tedavi ve bakım hizmeti sunan bir sağlık alanı. Podolog, yara bakımı ve sağaltımında podolojik bakış açısını ve tedavi yöntemlerini uygulayan meslek elemanı. Mezunlar kamuda çalışabildikleri gibi kendileri de hizmet sunabiliyor. Eğitim süresi 2 yıl olan bölüm YGS-2 öğrenci kabul ediyor.


SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ TEKNİKERLİĞİ

İki yıllık bir bölüm olan sağlık bilgi sistemleri teknikerliği, sağlık kurum ve kuruluşlar çalışabilecek, bilgisayar kullanımı ve sağlık cihazlarını kullanma konusunda eleman yetiştiriyor. Mezunlar Kızılay, devlet hastaneleri sosyal güvenlik kurumları gibi çeşitli sektörlerde çalışabiliyor. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği bölümü Türkiye'de sadece Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde bulunuyor. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında açılan bölümde birinci öğretimde 40 kişi, ikinci öğretimde 40 kişi eğitim görünüyor. YGS-1 puan türünde öğrenci olan bölümün eğitim süresi 2 yıl.


ODYOLOJİ

Odyoloji uzmanları ya da odyologlara, işitme bozuklukları uzmanı da deniyor. İşitme kaybı ya da denge bozukluğu tanısını koyan odyologlar, hastaya Kulak Burun Boğaz hekimiyle birlikte tedavi ve rehabilitasyon konusunda danışmanlık yapıyor. Bazı özel üniversitelerde ve İstanbul Üniversitesi'nde eğitim verilen bölümün 2 yıllık ön lisansı olduğu gibi 4 yıllık lisans bölümleri de bulunuyor. Dört yıllık bölümlere MF-3 puan türü ile öğrenci alınırken 2 yıllık bölümlerine YGS-2 puan türü ile öğrenci alınıyor.


GRENTOLOJİ

Akdeniz Üniversitesi tarafından kurulan bölümün Türkçe karşılığı yaşlılık bilimi. Yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirme amacı olan bu bölüm, ortalama yaşam süresinin uzadığı ülkemizde de gün geçtikçe önem kazanacak. Grentoloji bölümü ise MF-3 puan türü ile öğrenci alıyor.



İş Sağlığı yükselişte

Son yıllarda yaşanan iş kazaları sebebiyle önemi daha da artan bölüm birçok üniversitede bulunuyor. Bölümden mezun olanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlükleri ve diğer kamu kuruluşları ile özel sektörde iş bulabilirler. Eğitim süresi iki yıl olan bölüm YGS-2 ile öğrenci alıyor.


YENİ MEDYA BÖLÜMÜ

Sosyal medyanın hayatımızda önem kazanmasıyla birlikte Medya sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarak Yeni Medya Bölümü açıldı. Şimdilik sadece bazı özel üniversitelerde var olan bölümden mezun olanlar aldıkları dersler ve eğitim sayesinde medya sektörünün online gazetecilik, sosyal medya ve reklam gibi bir çok alanında çalışma imkanı bulabilecekler. Eğitim süresi 4 yıl olan bölüme birçok üniversite TS-1 puan türü ile öğrenci alırken birkaç özel üniversite YGS-4 ile öğrenci kabul ediyor.



Geri ödemeli vadeli eğitim

2008 yılında Tuzla'da kurulan Piri Reis Üniversitesi, öğrenciler için eğitim bedelinin yüzde 80'ine kadar geri ödemeli eğitim sistemini geliştirdi. İş garantili okuyan öğrenciler, mezuniyetten sonra 5 sene içinde ödeme yapabilecek. Önlisans öğrencilerini de unutmayan üniversite, 3 sene içinde geri ödeme yapılabileceğini açıkladı. Üniversite, TM 1 ve MF4 Puanları ile ilk 10 bine giren öğrencilere tüm eğitim dönemi boyunca ayda 1000 TL burs verecek. Üniversite, Denizcilik Fakültesi, Denizcilik Meslek Yüksekokulu ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi öğrencilerine iş garantisi ve kariyer planlama imkânları sağlayan üniversite, öğrencilerini bekliyor.



Bu okul 7 dil öğretiyor

Geleceğin mühendislerini yetiştiren Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, yabancı dilde yürütülen eğitim anlayışıyla dikkat çekiyor. Uluslararası standartları ders işleyişine yansıtan okul, öğrencilerine 7 farklı dil öğrenme imkanı sunuyor. Öğrencilerine İngilizce, Çince, Japonca, Arapça, İspanyolca, Rusça, Fransızca, Almanca gibi dillerde eğitim veren üniversite, öğrencilerin globalleşen dünyada hedeflerine kolaylıkla ulaşması için çabalıyor. Üniversite ayrıca 8 ay boyunca 1 ile 10 bin arasında olan öğrencilere, miktarı bin ile 6 bin TL arasında değişen ödemeler yapıyor. Konya'da bulunan üniversitede, burslu öğrencilerin normal eğitim-öğretim süresince alttan dersi olsa dahi bursu kesilmiyor.



Boğaziçi sosyal medya atağı yaptı

Boğaziçi Üniversitesi, Tanıtım Günleri'nde üniversite adaylarına dijital dünyadaki öncü kimliğiyle sesleniyor. Önceki senelerde kullanılan Facebook ve Twitter'ın yanı sıra bu yıl adaylar üniversitenin resmi Whatsapp, Snapchat ve Periscope hesapları aracılığıyla da sorularına yanıt bulabilecek. Adaylar, Türkiye'de ve dünyada bir ilk olarak, klasikleşmiş iletişim kanallarının yanı sıra sosyal medyanın gücünden de faydalanarak üniversite ile ilgili soruların cevaplarına ulaşma fırsatına sahip olacaklar. Adaylar, Facebook ve Twitter'dan da #bogazicinesor hashtag'i ile sorularını sorabilecek.



Nasıl tercih yapılmaz?


- Sadece puana bakılarak tercih yapılmaz.


- Sadece sıralamaya bakılarak tercih yapılmaz.


- Sadece arkadaş için tercih yapılmaz.


- Sadece mesleğin saygınlığından dolayı tercih yapılmaz.


- Sadece üniversite adı için tercih yapılmaz.


- Sadece bölüm adı için tercih yapılmaz.


- Sadece şehir için tercih yapılmaz.


- Sadece yabancı dille eğitim yaptığı için tercih yapılmaz.


- Sadece açıkta kalmamak için tercih yapılmaz.



Tercihte nelere dikkat edilir?


- Okurken görülecek dersler nelerdir?


- Bu dersler hoşlanacağınız nitelikte mi?


- Bu bölümü bitirdiğinizde ne ölçüde iş imkânı var?


- Okumayı düşündüğünüz üniversitenin fiziksel şartları ve sosyal ortamı nasıl?


- Barınma ve burs imkânı sağlanabiliyor mu?


- Teorik eğitimle iş hayatındaki pratiği birleştirebilmiş mi? Mezunlarına iş imkânı sağlamada ne derece etkili?



YARIN: İŞ GARANTİLİ DİYE MESLEK SEÇMEYİN



#LYS
#tercihler
#LYS sonuçları
9 yıl önce