|

Kafası karışanlara tercih rehberi

İşte bir tercih vaktinin daha sonuna geldik. Belki birçoğunuz gideceği üniversitelerin yanına aylar öncesinden işareti koydu bile. Kiminiz ise hâlâ düşünüyor. Bir de laf kalabalığı arasında yüzdelik dilimle, başarı sırasıyla kafası karışanlarımız var. Üniversite Tercih Rehberimiz ÖSS'nin anlamını bilmeyen birisinin dahi anlayabileceği şekilde geleceğiniz için hayati önem taşıyan bugünlerde size rehberlik yapacak.

Recep Yeter
00:00 - 31/07/2007 Salı
Güncelleme: 01:17 - 31/07/2007 Salı
Yeni Şafak
Kafası karışanlara tercih rehberi
Kafası karışanlara tercih rehberi
İlk soru: Ne yapmak istiyorsun?

ÖSS'ye girdiniz, lisans, önlisans ya da açıköğretim programlarından birini tercih edecek kadar puan aldınız. Sıra geldi, tercih listenizi oluşturmaya. Fakat nereden başla-yacaksınız? Hemen söyleyelim. Önce eli-nizdeki tercih kılavuzunu kapatacaksınız. Şimdi asıl kılavuzunuza; beyniniz ve kalbinize konsantre olmalısınız… Çünkü “Ömrünü nasıl bir işle geçirmek istiyorsun?” sorusunun cevabını sadece senin beynin ve kalbin bilebilir. Tabii ki meslek rehberleri ve büyüklerinizin tecrübeleri cevabınıza yardımcı olabilir. Bu konuda en ideali “Az para kazanıyorum ama mesleğim beni mutlu ediyor” diyebilmenizdir. Bugüne kadar sevmediği işi yapanın mutlu olduğuna, para kazandığına şahit olmadım.

DETAYLAR PAHALIYA MALOLMASIN

Üniversite okumak, farklı dünyalara ait insanları tanımak, kültürle sanatla haşır neşir olmak demek. Yani okuduğunuz üniversiteden aldığınız ikinci diploma, 'başka dünyaları tanımak'tır. Bu nedenle, tercih ettiğiniz üniversitenin bulunduğu şehir ikinci önemli nokta. Şehrin sosyal aktivite yönünden doyurucu olması gereki-yor. Şehre alışamadığı için evine dönen öğrenci sayısı azımsanmayacak sayıda. Kılavuzdaki açıklamalar kısmını okumayı ihmal etmeyin.

YERLEŞTİRMENİN MANTIĞINI BİLİN

Şimdi geldik asıl meseleye, yani tercih listesi oluşturma ve sıralama yapmanın detaylarına. İlk bilmeniz gereken şu: ÖSYM, lis-tenizde hangi bölümün daha üst sıraya yazıldığını dikkate alır. Puanınız 1. sıradaki tercihinize yetiyorsa o bölüme yerleşirsiniz. Aslında 5. sıraya yazdığınız tercihinizi daha çok istediğinizin ÖSYM açısından hiçbir anlamı yoktur. Okumayacağınız bir bölümü kazanırsanız bir sonraki sene puanınızın kesileceğini de unutmayın.

BAŞARI SIRASINA BAKIN

'Tercih yaparken başarı sırasına mı yüzdelik dilime mi bakacağız' konusu başlı başına sorun.

Benim stratejim 15 yukarı-15 aşağı. Neye bakarsanız bakın bu stratejiyi uygulamalısınız. Başarı sıralarının kılavuza konması nedeniyle tercih yaparken dikkate almanız gereken nokta bu. Girmek istediğiniz bölümün aldığı son öğrencinin başarı sırası. 15 puan stratejisini başarı sırasının yüzde 30 üstü ve yüzde 30 altı olarak uygulayabilirsiniz. Mesela başarı sıranız 30.000 olsun. Yüzde 30'u 10.000 yapar. Dolayısıyla en üstteki tercihiniz geçen yıl yaklaşık 20.000, en alttaki de yaklaşık 40.000'inci sıradaki kişiyi alan bölüm olabilir. İyi tercihler...


Son kontrol listesi
  • Tercihlerinin hepsi okumak ve hayat boyu yapmak istediğin mesleklere ait olsun
  • Alan tablosuna göz at. Kendi alanında olmayan bölüm var mı dikkat et.
  • Okuduğun liseye ek puan veren bölümleri tercih ettiğinde ek puanlı puanını dikkate al.
  • ÖSS'ye girmişsen, hem ÖSS tercihi hem sınavsız geçiş hakkını birlikte kullanabileceğini unutma.
  • Listede, puanı yüksek olduğu için, okumak istediğin bölümden daha üstte yazdığın tercih olmasın.


    Tasarım ve iletişim çağı

    Meslek seçimi, gençler için hayatın donüm noktalarından biridir. Bu dönem ailesinin istediği mesleği yapmaya zorlananlar içinse bir kabus dönemidir. Bu yüzden ailelerin sadece yol gösterici olarak kalmasında fayda var.

    Peki hangi meslek? Dünyada son çeyrek asırda yaşanan gelişmeler, internet ve iletişim imkanları geleceğin tasarım ve iletişim çağı olacağını gösteriyor. Çünkü dünyayı tasarlayan geleceğe de paraya da hükmediyor. İşte geleceğin meslekleri:


    FEN VE MATEMATİK

    Biyoteknoloji, Gıda ve Gıda Mühendisliği, Mühendislik alanında; Bilgisayar Mühendisliği, İnternet, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Uzay ve Havacılık, Çevre Mühendisliği, Enerji Mühendisliği, Sistem Mühendisliği, Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı.


    SOSYAL BİLİMLER

    Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Diplomasi, AB ile İlişkiler, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi, Psikoloji, İnsan Kaynakları Yöneticiliği, Strateji Uzmanlığı, Danışmanlık.


    EKONOMİ

    İşletme, Bankacılık ve Finans, Turizm, Tekstil ve Moda Ağırlıklı Konfeksiyon Tasarımı, İmalat ve Yapı Sektörü



    İLETİŞİM

    Enformatik, Bilişim, Halkla İlişkiler, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Reklamcılık, Elektronik Gazetecilik mesleklerinin geleceğin meslekleri arasında yer alacağı belirtiliyor.



    GENETİK

    Türkiye'de bu alanda ciddi bir araştırmacı açığı var. Tarım, Çevre, Sağlık ve Orman Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarla, Adli Tıp kriminoloji laboratuvarlarında iş imkanı sağlıyor.


    AB UZMANLIĞI

    Türkiye'nin AB'ye uyum süreci özel sektör ve KOBİ'lerde AB uzmanı ihtiyacını doğurdu. Türkiye AB'ye girse de girmese de bu alanda çalışanlara ihtiyaç duyacak. Bu yüzden AB uzmanlığı önümüzdeki on yılın en gözde alanı olaak görülüyor.


    FİNANS UZMANI

    Banka, sigorta ve borsa şirketlerinde yönetici olarak çalışabilen kişilerdir. Türkiye'deki uluslararası şirketlerde finansman, analist, stateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olabilirler.


    GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI

    Yaratıcılığın teknolojiyle buluştuğu bu alan görsellikle ilgili geniş iş sahasına sahip. İletişim, medya ve reklamcılığın yanı sıra bilgisayar destekli grafik tasarımıyla da uğraşabiliyor.


  • 17 yıl önce