|

Mesleki eğitime 'esnek' reform

Meslek eğitiminde esnek sisteme geçiliyor. 42 ana dalda 192 mesleğin standartları belirlendi ve ders programları bu standartlara göre hazırlandı. Meslek liseli gençler bundan böyle okulu bitirmeden de sertifika alabilecek.

İsmail Zelvi
00:00 - 31/07/2007 Salı
Güncelleme: 01:17 - 31/07/2007 Salı
Yeni Şafak
Mesleki eğitime 'esnek' reform
Mesleki eğitime 'esnek' reform

Türkiye'de en çok şikayet edilen işsizlik sorunu eğitimle çözülecek. Piyasanın vasıflı eleman ihtiyacına rağmen, işsizlik istatistiklerinde diplomalı işsizlerin başı çekmesi Mesleki Teknik Liseler ve üniversiteleri piyasa ile daha iç içe bir eğitim vermeye zorluyor. Milli Eğitim Bakanlığı mesleki eğitimde modüler sisteme geçerek, 42 ana dalda 192 mesleğin standartlarını belirledi ve ders programlarını bu standartlara göre hazırladı.

KLASİK YÖNTEM BAŞARISIZ

Diplomalı işsizlerin oluşmasında en büyük etmenin klasik eğitim sistemi olduğu düşüncesinden hareket eden Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) sürecinde eğitim sisteminde değişim için yeni bir alt yapı oluşturdu. Merkezi yapısından dolayı atalet momentine sahip eğitim sisteminin beklenen hedeflere ulaşabilecek değişimi gösteremediği anlaşılan mesleki eğitimde modüler ve esnek sisteme geçildi.

"İş piyasasını, meslek standartlarını ve bölgesel ihtiyaçları gözeten, esnek, kolay ve hızlı değişim gösterebilen, modüler yapıda ve bütünselliğini koruyabilen bir sistem" geliştirildi. Bu sistemin kurulmasında, saydamlık ve kıyaslanabilirlik, öğrenimdeki engellerin kaldırılması ve rekabet edebilirlik, yatay ve dikey geçiş, yaşam boyu öğrenim ve yerelleşme ilkeleri gözetildi.

YENİ SİSTEMİN GETİRDİKLERİ

Yeni sistemle, genel liseler ile meslek liselerin 9. sınıfında aynı program uygulanmasına geçildi. Öğretim süresi dört yıla çıkarıldı. Dokuzuncu sınıfın ortak sınıf (tanıtım ve yönlendirme) olarak uygulanması kararlaştırıldı. Yatay ve dikey geçişlere elverişli bir alt yapı oluşturuldu. Alan ve dal eğitimi esas alındı. Öğrenci; eğitim süresinin sonunda, alanda diploma ile birlikte, seçmiş olduğu dalda üçüncü seviye sertifika alacak.

HER SEVİYEDEN SERTİFİKA

Sistemden ayrılan öğrenci, yeterliliklerine karşılık gelen ikinci veya üçüncü Seviye sertifika alabilecek. Örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim kurumlarında aynı alanda aynı modüler öğretim programları uygulanacak. Diploma ve sertifika programlarında geliştirilen ayrı bölümler de bundan böyle ortak kullanılacak. Her yaşta ve düzeydeki bireye yönelik hayat boyu öğrenme esas alındı. Ayrıca, mesleki eğitim sistemi ile ilgili olarak mezunlara uluslararası geçerliliği olan diploma verilecek.


İşsiz oranında üniversiteliler önde

Toplumun yüzde 20'sini oluşturan 14-25 yaş arası genç nüfusun yüzde 19'u işsiz. İşsizlerin yüzde 25'ini ortaöğretim mezunları, yüzde 23'ünü meslek okulu mezunları, yüzde 38'ini ise üniversite mezunları oluşturuyor. Türkiye'deki işgücünün yüzde 70'ini ortaöğretim altı mezunları oluşturuyor. işgücünün yüzde 12'si genel ortaöğretim, yüzde 7.9'u meslek okulu, yüzde 10.5'i ise üniversite ve yüksek okul mezunlarından oluşuyor.



17 yıl önce