|

Sosyal medya freni

Sosyal medyayı aktif kullanan öğrenciler dikkat. Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla, bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren görüntüler oluşturan, bunları çoğaltan lise öğrencilerinin okulla ilişiği kesilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:08 - 1/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Gençlerin tutkusu sosyal medyayı bölücü, yıkıcı ve ahlak dışı faaliyetler için kullanan öğrenciler okuldan atılacak. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Öğrencilerin, özellikle bilişim araçlarını ve sosyal medyayı kişisel, toplumsal ve eğitsel yararlar doğrultusunda kullanmaları istendi.



KÖTÜ ALIŞKANLIĞA CEZA


Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturan, bunları çoğaltan, yayan ve ticaretini yapanlara örgün eğitimin dışına çıkarma cezası uygulanacak. Müstehcen veya yasaklanmış araç, gereç ve dokümanları okula ve okula bağlı yerlere sokan veya yanında bulunduran, kumar oynamaya yarayan araç-gereç ve doküman bulunduranara kınama cezası uygulanacak.



OKULDAN UZAKLAŞTIRILACAK


Kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret eden, paylaşan, yayan veya başkalarını bu davranışa kışkırtanlar ile milli ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunanlar, okuldan 1-5 gün arasında kısa süreli uzaklaştırılacak.



REHABİLİTE EDİLECEKLER


Resmi belgelerde değişiklik yapan, sahte belge düzenleyen, kullanan, siyasi ve ideolojik amaçlı eylem düzenleyen, eylemlere katılan, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına söz ve davranışlarla sarkıntılık yapan, iftira atan, başkalarını bu davranışlara kışkırtan veya zorlayan, yapılan bu fiilleri sosyal medya yoluyla paylaşan, yayan, pansiyon düzenini bozan, pansiyonu terk eden ve gece izinsiz dışarıda kalmayı alışkanlık haline getirenlere okul değiştirme cezası verilecek. Yönetmenlikle ceza alan öğrenciler rehabilite edilecek.



DEVAMSIZLIK YAPAN YANDI


Yönetmelikle devamsızlık süreleri de yeniden düzenlendi. Devamsızlık süresi toplamda 45 günden 30 güne düşürüldü. Buna göre, devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek. Öğrencinin özür belgesi, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine verilecek.



Başarılı öğrenciye öncelik


Yönetmelik uyarınca dala yerleştirme işlemleri, 10'uncu sınıfın sonunda öğrencinin alan ortak eğitimindeki yetenek ve başarıları, grup oluşturma sayıları dikkate alınarak ilgili okul müdürlüğünce yapılacak. Tercihlerin belli dallarda yoğunlaşması halinde ise 10'uncu sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik verilecek.






#Sosyal medya
#Devamsızlık süresi
#Milli Eğitim Bakanlığı
#Ortaöğretim Kurumları
9 yıl önce