|

Davutoğlu AFP'ye konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fransız haber ajansı AFP'ye gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın meydanlarda aktif rol almasını soran ajansa, " Ben Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak kendi kampanyamı yürütüyorum. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyorum. Cumhurbaşkanımız halkla istediği şekilde buluşur, konuşur, görüşlerini beyan eder. Bu konuda anayasal bir kısıtlama yok" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
16:44 - 4/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:54 - 4/06/2015 Perşembe
Diğer

Fulya Özerkan'ın koalisyon tartışmalarından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın meydanlarda aktif rol almasına kadar birçok konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu şunları söyledi:



Cumhurbaşkanımız istediği şekilde halkla buluşur


"Ben Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak kendi kampanyamı yürütüyorum. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyorum. Cumhurbaşkanımızla ilgili bulunduğu konum gereği bizim herhangi bir tasarrufta bulunmamız doğru da değildir. Anayasal olarak da etik olarak doğru değil. Cumhurbaşkanımız halkla istediği şekilde buluşur, konuşur, görüşlerini beyan eder. Bu konuda anayasal bir kısıtlama yok. Ben bulunduğum konumun gereğini yaparım. Herhangi bir spekülasyon ya da tartışmanın içine de girmem. Cumhurbaşkanımızın faaliyetleri itibariyle anayasal olarak da bu anlamda hakka sahiptir. Programlarını o çerçevede yapıyor. Bizim kampanyamızı etkileyen bir boyutu yok. Bunun bizim için tartışılabilir bir tarafı yok."



AK Parti'nin başarısızlık ihtimali yok


AK Parti son iki yıl içinde birçok seçim başarısına imza attı. Arkasında bir başarı hikâyesi var, önünde de çok güçlü bir ufuk var. 12 yıllık bir iktidarın getirebileceği doğal bir yıpranma ya da yoğunluk dahi AK Parti'de görülmedi. Şu anda 81 ilde dolaşan, miting yapan tek genel başkan benim. Demek ki 81 ilde miting yapabilecek dinamizmde bir teşkilata sahibiz. CHP'nin 33 MHP'nin 45 HDP'nin de 65 ilde milletvekili yok. Yeni bir tabloda da farklı bir sonuçlar çıkmayacaktır. Dolayısıyla AK Parti'nin herhangi bir başarısızlık gibi bir ihtimali söz konusu değil. Zaten bizim dışımızda birinci parti olma iddiası taşıyan başka parti de yok. Yani ortada gerçek anlamda bir yarış psikolojisinde bir rakibimiz de yok. Bizim için başarısızlık olarak görülecek bir nokta, ana muhalefet partisinin gelebileceği en üst düzeyden 7-8-10 puan fazla. Dolayısıyla her halükarda AK Parti'nin başarı hikâyesi devam edecektir ki oranlar yazıkları için söylüyorum, bizim beklentimiz daha yüksek bir yerde.



HDP'nin barajı geçmesi birincil sorun değil


Bir siyasi partinin hedefi demokratik yolla iktidara gelmektir. Bir siyasi partinin lideri, eşbaşkanı ve mensupları, kim olursa olsun, bir taraftan barışçıl siyaset yapıyoruz deyip diğer taraftan bir terör örgütünün baskılarını mazur görecek şekilde, ona dönük bir eleştiri getirmiyorsa burada çok ciddi ilkesel problem var demektir. Şimdiye kadar HDP'nin PKK'ya dönük silahsızlanma çağrısı yaptığına şahit olmadık. Türkiye için de uluslararası toplum için de PKK bir terör örgütü. Bir de şu açık bir şantajdır. 7 Haziran'da HDP Meclis'e girerse ne ala. Giremezse sivil itaatsizlik yaparız, isyan ederiz… Bunu diyen siyasi bir partinin meşru bir zeminde kalması mümkün mü?



HDP barajı geçiyormuş geçmiyormuş bu benim için birincil sorun değil. Benim için birincil soru, halkı ikna etmek. Ama onlar için hayati soru barajı geçmek. Bu bile ne kadar zavallı durumda olduklarını ortaya koyuyor bir bütün olarak muhalefetin.






#ak parti
#başbakan ahmet davutoğlu
#davutoğlu afp röportaj
9 yıl önce