|

Ehliyet sınav giriş yerleri belgesi bilgileri - MEB 2016 MTSKS Ehliyet sınavları

Ehliyet sınav giriş yerleri belgesi hakkındaki açıklamaları haberimizden görebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan tarihe göre, 2016 Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSKS) 3 ve 4 yarın yapılacak. Sınava girecek olan adaylar sınav yerlerini ve sınav giriş belgelerini haberimizde verdiğimiz açıklamalardan öğrenebilirler. Ehliyet sınavları ile ilgili son gelişmeleri ve ayrıntılı bilgileri buradan görebilirsiniz.

Yeni Şafak
17:44 - 26/08/2016 Friday
Güncelleme: 15:04 - 26/08/2016 Friday
AA
Ehliyet sınav giriş yerleri belgesi

ni buradan görebilirsiniz. Sürücü adayları için büyük gün geldi çattı. 2016 Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSKS) 3 ve 4 yarın (27 Ağustos Cumartesi) yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Fetö darbe girişimi sonrasında sınav tarihlerini ertelemişti ve

MTSKS-3 ve MTSKS-4
ehliyet sınavları

nın aynı gün yapılmasına karar vermişti. Ehliyet sınavına girecek olan adaylar sınav giriş belgesi hakkındaki kılavuzda yer alan bilgileri haberimizden görebilirler.

2016 Ehliyet sınavları

ile ilgili tüm merak edilenlere haberimizden erişebilirsiniz. İşte detaylar.



Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine nedeniyle ertelenen Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSKS) yarın yapılacak.



MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, 16 Temmuz'da yapılması planlanan ancak FETÖ'nün darbe teşebbüsü nedeniyle ertelenen MTKS-3 yarın MTSKS-4 ile birleştirilerek gerçekleştirilecek.



Sınav yarın saat 11.00'de yurt genelinde 256 sınav merkezinde, bin 250 okulda, 22 bin 693 salonda, 422 bin 315 kursiyerin katılımıyla yapılacak. Kursiyerler, M, A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C ve F sertifika sınıfı türlerine ait ilk yardım, trafik, çevre, araç tekniği ve trafik adabı derslerinden sorumlu olacak.



MTSKS-4 sınavı ile birleştirilen MTSKS-3 kursiyerleri için sınavda hak kaybı söz konusu olmayacak.



SINAV GİRİŞ BELGESİ


a. Sınav giriş belgesi, renkli ve fotoğraflı olup söz konusu belgede kursiyerin salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde kursiyerin sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alır. Kursiyer, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın ve benzeri) Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi ve ÖDSGM' nin uygun görüşü ile kursiyerin sınav yeri değiştirilebilir.



b. Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde Özel MTSK müdürlükleri adı ile sınav tarihi, saati, sınava gireceği ders ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde kursiyerin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.



c. İlçe millî eğitim müdürlüğü, Özel MTSK müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden fotoğraflı olarak alınacak olan sınav giriş belgesi ile ilçe millî eğitim müdürlüğü İLSİS veri tabanındaki fotoğrafın uyumunu kontrol ettikten sonra fotoğrafın üzerini kapatmayacak şekilde sınav giriş belgesini mühürleyecektir. Özel MTSK müdürlüğü de sınav giriş belgesini mühürleyerek imza karşılığı kursiyere teslim edecektir. Böylece fotoğraflı sınav giriş belgesi üzerinde iki adet mühür bulunacaktır.



ç. Kursiyerlere ayrıca renkli fotoğraflı sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.



d. Kursiyerin sınavdan önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilmektedir.



SINAV UYGULAMASI


a. MTSKS, “MTSKS sınav takviminde” belirtilen tarihlerde, saat 11.00'de başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır. Saat 11.00'den sonra hiçbir kursiyer, kesinlikle sınava alınmayacaktır.



b. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için kursiyerler en geç saat 10.30'da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır.



c. Kursiyerler, sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.



ç. Kimlik belgesi yanında olmayan kursiyerler kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı, pasaport ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır. Vukuatlı nüfus cüzdanı da sınavda geçerli değildir. Ancak, er ve erbaşlar askerlik görevini yaptığı birliğine nüfus cüzdanını teslim etti ise sadece “er ve erbaş askeri kimlik kartı” ile sınava alınabilecektir.



d. Kursiyerler, sınav salonlarına alınırken; yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ve silah bulunup bulunmadığı kontrol edilecektir. Kursiyer bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için tutanakla sınavı geçersiz sayılacaktır.



e. Kursiyerler, sınav giriş belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını kursiyerlerin önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.



f. Kursiyer, fotoğraflı cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecektir. Kursiyerin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak düzeyde yıpranmışsa, yeni bir cevap kâğıdına kursiyer kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır. Salon başkanı konu ile ilgili tutanak tutacaktır.



g. Kursiyer, sınav süresince (60 dakika) sınav salonunu terk etmeyecektir.



ğ. Salon görevlileri kursiyerlere soru kitapçıklarını ve fotoğraflı cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Kursiyer kendisine verilen soru kitapçığını ve fotoğraflı cevap kâğıdını kontrol edecek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini salon görevlilerinden isteyecektir.



h. Kursiyer cevap kâğıdı üzerindeki tüm işaretlemeleri kurşun kalemle yapacaktır.



ı. Fotoğraflı cevap kâğıdındaki imza bölümü kursiyer tarafından mutlaka mürekkepli kalemle imzalanacaktır.



i. Fotoğraflı cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız” kısmı ile cevap kağıdının sol tarafında bulunan siyah şeritlerin olduğu bölüm hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.



j. Her sürücü belgesi türüne göre dört ayrı kitapçık türü vardır. Fotoğraflı cevap kâğıdında kursiyerin soru kitapçığı türü yazmaktadır. Kursiyerler cevaplarını soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.



k. Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.



l. Soru sayısı, sınav kuralları ve sınav süresi soru kitapçığının ön kapağında belirtilmiştir. Bu bilgiler salon görevlilerince sınav başlamadan önce okunacaktır.



m. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır.



n. Sınavda fotoğraflı cevap kâğıdının başkaları tarafından görülerek kopya çekilmesi hâlinde kopya işlemi yapılacaktır.



o. Kursiyerler sınav sırasında sorulara verdikleri cevapları hiçbir şekilde almayacaktır.



ö. Kursiyer sınava girmedi ise salon yoklama listelerine ve cevap kâğıtlarına salon görevlilerince işaretlenecektir.



p. Unutulan ve sınav güvenlik kutularına konmadan ÖDSGM' ye gönderilen sınav evrakı kabul edilmeyecek ve değerlendirme dışı bırakılacaktır.



r. Sınav bitiminden sonra;



i) Kursiyerler, soru kitapçığını, cevap kâğıdını ve sınav giriş belgesini salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaktır.



ii) Salon görevlileri, salona ait sınav evrakını kursiyerlerin önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edecektir.



iii) Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik torbalarını ait oldukları sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir.



Bu kurallara uymadığı tespit edilen kursiyerlerin sınavı tutanakla iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer kursiyerlerin dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu kursiyerlerin kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu kursiyerlerin sınavı ÖDSGM tarafından geçersiz sayılacaktır.



SINAVIN GEÇERSİZ SAYILDIĞI DURUMLAR


a. Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde kursiyerin sınava girmesi,



b. Fotoğraflı cevap kâğıdı ve soru kitapçığının dönüş sınav güvenlik torbasından çıkmaması, zarar görmüş ya da eksik çıkması,



c. Cevap kâğıdı ve sınav giriş belgesindeki fotoğrafların uyuşmaması,



ç. Herhangi bir kursiyerden ya da dokümandan kursiyerin kopya çektiği salon görevlilerince tespit edilmesi,



d. Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,



e. Başka kursiyerin sınav evrakının kullanılması,



f. Kursiyerin yerine başkasının sınava girmesi (emniyet görevlilerine haber verilecek),



g. Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz ve benzeri iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında kursiyerin yanında bulundurması,



ğ. Sınav güvenlik kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla sınav evrakı gönderilmesi,



h. Sınavlar esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi hâlinde kopya çeken kursiyerlerin sınavları iptal edilecektir. Salon görevlileri kopya çektiğini tespit ettiği kursiyerlerle ilgili durumu açıklayıcı tutanak hazırlayarak sınav evrakı ile birlikte ÖDSGM'ye göndereceklerdir.



ı. Sınav dokümanına zarar verilmesi (soru kitapçığını, cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek, cevap kağıdının okunmasına engel olacak işaret ve karalama yapmak),



i. Sistemden hatalı fotoğraf yüklenmesi (sistem / nüfus cüzdanına uygun olmayan),



j. Fotoğraflı sınav giriş belgesinin salon görevlilerine teslim edilmemesi,



durumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesinde belirtilen sınav kuralları yukarıda sayılan nedenlerden dolayı ihlal edildiği için kursiyerin sınavı geçersiz sayılacaktır.



SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ


Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.



Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.



Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.



Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.



Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.



Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır.



Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir.



Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.



SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ


Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.



Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir.



Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.



SINAV İTİRAZLARI


a. Sınav sorularına, cevap anahtarına ve sonuçlara yapılacak olan itirazlar, soru ve cevap anahtarının ve sınav sonuçlarının http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçeyle ÖDSGM'ye yapılacaktır.



b. Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi ve sınav adının yazılı olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.



c. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmaz.



ç. Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizin yapılmaktadır.



Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile iade edilmektedir.



d. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.



e. İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.



f. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.






#2016 MTSKS
#Ehliyet sınavı giriş yerleri ve belgesi
#MEB
#Ehliyet sınavları
8 years ago