|

Kredi kartına taksit sınırlaması geliyor

Kredi kartı borç stokunun 25 milyar YTL'ye ulaşması BDDK'yı harekete geçirdi. Kurum, kredi kartıyla taksitli alışverişe dayanıklı mallarda 12 ay, dayanaksız üründe 3-6 ay sınırlaması için çalışıyor

Ali Berat Meriç
00:00 - 8/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:41 - 8/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Kredi kartına taksit sınırlaması geliyor
Kredi kartına taksit sınırlaması geliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli alışverişte gördüğü sorun üzerine vade sınırlamasına gitmeye hazırlanıyor. Yeni Şafak'a konuşan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Eylül 2007 itibariyle 25 milyar YTL'ye ulaşan kredi kartı borç stokunun 10 milyar YTL'sinin taksitli alışverişlerden kaynaklandığını söyledi. Bilgin, "kredi kartıyla taksitli alışverişte, dayanaklı mallar için vadeyi 12, dayanıksız mallar içinde 3 veya 6 ayla sınırlamayı planlıyoruz" dedi. BDDK, verilmesinde ve kullanımında ortaya çıkan yanlışlıklar ve takibe dönüşen kredi oranının yüzde 7'leri aşması üzerine, kredi kartı piyasasını mercek altına aldı.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, kredi kartı piyasasını yakından izlediklerini söyledi. Kredi kartı borç stokunun 2005'de 17 milyar YTL iken taksitli alışveriş tutarının 6, 2006'da stoğun 22 milyar YTL'ye taksitli alışveriş miktarının da 9 milyara çıktığını anlatan Bilgin, bu yılın Eylül ayı itibariyle kredi kartında kullanımın 25 milyar, taksitli alışveriş tutarının ise 10 milyar YTL'ye tırmandığını bildirdi.

KREDİ KARTINDA TAKİPTEKİ ALACAK ARTTI

Kredi kartı kullanımında, takipteki alacak oranının yüzde 3.6'dan yüzde 7-7.5'lara yükseldiğini vurgulayan Bilgin, bu sorunun özellikle taksitli alışverişte, vatandaşların rasyonellik hesaplamasını çok iyi yapamadığını gösterdiğini söyledi. Bu gelişme üzerine kredi kartlarındaki taksitli alışveriş vadelerini masaya yatırdıklarını anlatan Bilgin, şöyle konuştu:

"24 ay, 36 ay vade yapan kredi kartları var. Bu vatandaşların akılcı yaklaşımlarda bulunmasının önünde engel. Son aylarda, bu vade konusunu inceliyoruz, 'ideal vade nedir' belirlemeye çalışıyoruz. Bankacılık sisteminin temsilcileriyle görüşüp vatandaşların ihtiyaçlarıyla risk oluşturmadan örtüştürmeye çalışıyoruz. Amacımız, kredi kartı piyasasını sekteye uğratmadan, vatandaşı da ödeme güçlüğü içinde bırakmayacak bir vade yapısı ortaya koymak. Şu anda, dayanıklı mallarda taksitleri 12 ayla sınırlamayı düşünüyoruz. Raf ömrü kısa ve hızlı tüketilen ürünlerdeyse 3 veya 6 ay vade yeterli gibi görünüyor."


Dün bize karşı çıkanlar bugün bizimle hemfikir

Konunun yakında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda görüşülerek karara bağlanacağını belirten Bilgin, bankalarla yaptıkları görüşmelerin de kendilerinin kredi kartıyla taksitli alışverişteki vade yapısındaki kaygılarını haklı çıkardığını kaydetti. Bilgin "Daha önce sektöre çeki düzen veren Kredi Kartları Kanunu'nu çıkarıp yeni aile dramlarını önlerken, 'sistemi bombalıyorsunuz' diyen sektör temsilcileri, şimdi taksitlerin bankalar arası rekabette abartıldığı ve vade yapısına düzenleme getirilmesi gerektiği konusunda, bizimle hemfikir" dedi. Düzenleme konusunda, bankacılık sektörü kadar kamuoyunun desteğine de ihtiyaç duyulduğunu belirten Bilgin, amaçlarının kesinlikle "bankacılık sistemini baltalamak" olmadığının altını çizdi.




16 yıl önce