|

1+1’ler tahtını büyük eve kaptırdı

Geçen yıla kadar alım kolaylığı ile tercihte öne çıkan ve talep nedeniyle fiyatı yükselen 1+1’ler tahtını daha büyük konutlara kaptırdı. Emlak Konut GYO’nun öncülüğünde başlayan kampanyalara sektörün genelinin eşlik etmesi de büyük eve talep artışında etkili oldu. Talep fiyatı da yukarı çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:50 - 18/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
1+1’ler tahtını büyük eve kaptırdı
1+1’ler tahtını büyük eve kaptırdı

Birbiri ardına yapılan kampanyalar vatandaşın büyük ev rüyasını gerçeğe dönüştürdü. Büyük evlere alımı kolaylaştıran kampanyalar, vatandaşın 1+1 yerine tercihini 2+1, 3+1, 4+1 ve daha büyük konutlardan yana kullanmasında etkili oldu. Emlak Konut GYO'nun öncülüğünde başlayan uzun vade düşük faiz kampanyasına sektörün diğer etkin isimlerinin de katılmasıyla büyük eve artan talep fiyatlara da etki etti. Son yıllarda yatırımcısına hep daha fazla kazandıran 1+1'lerin tahtı böylece büyük evler tarafından kapılmış oldu.



Büyük evde artış %9,3


Yeni konut fiyat endeksi 2017 şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre bir yılda 5 ve üstü odalı evlerde yüzde 9,3 arttı. Aynı dönemde 1+1 tipi evlerde artış yüzde 5,9 olarak yaşandı. Oysa bir önceki yıl olan 2016 yılı şubat ayında 2015 yılı şubat ayına göre 5 ve üstü oda sayısına sahip olan evlerde yeni konut fiyat endeksi artışı yüzde 2,7 artarken 1+1 tipi konutlarda aynı dönemde artış yüzde 9,5 olarak kayıtlara geçmişti.



3+1 konuta da ilgi yoğun


Bu yılın şubat ayı ile geçen yılın aynı dönemini karşılaştırdığımızda 3+1 tipi konutlara da ilginin yoğun olduğu gözleniyor. Bu konut tipinde yeni konut fiyat endeksinin yüzde 4,6 oranında arttığı gözleniyor. Uzmanlar, talep artışıyla birlikte yaşanan bu gelişmenin normal olduğunu belirtiyor.



500 bin liralık evde 60 bin lira


500 bin lira tutarındaki bir daire de KDV yüzde 18'den yüzde 8'e çekildiği için yüzde 10 indirimle 50 bin liralık bir indirim oluştu. Damga vergisi 0'landığı için buradan da alıcının 5 bin lirası daha cebinde kaldı.Buna bir de yüzde 4'ten yüzde 3'e inan tapu harcı rakamı olan 5 bin lirayı eklediğimizde vatandaş toplamda 500 bin liralık bir evi 60 bin lira daha az para ödeyerek satın alma gücüne kavuştu.







Konut alıcısı memnun


Sektöre yönelik birbiri ardına yapılan düzenlemelerin de büyük eve olan ilgiyi artırdığına dikkat çekildi. Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Bu yıl sektör için yapılan düzenlemeler motivasyonumuzu arttırdı. Yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı tarafından ödenen tapu harcı da yüzde 1.5'e çekildi. Konut alıcılarının masraflarında azalma olması alımı teşvik edecek. Bu da gayrimenkul sektörü aracılığı ile ekonomide yüksek oranda hareketlilik oluşturacak. Vatandaş çarpan etkisi nedeniyle bu tür masraflardan dolayı da tercihini büyük ev yerine küçük evlerden yana kullanmak durumunda kalıyordu" dedi.



#Emlak Konut GYO
#Gayrimenkul
7 yıl önce