|

1,2 milyon tonu sahte faturalı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun Temmuz 2018 raporuna göre 1,2 milyon ton akaryakıtın sahte faturayla satıldığı tespit edildi. Sektör yetkilileri, sahte faturalı ürünün değerinin yaklaşık 8 milyar 300 milyon lirayı bulduğunu belirtiyor.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 17/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:12 - 17/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İthal edilen akaryakıt miktarı ile yurt içinde üretilen ve işlenip ihraç edilen arasında 1.2 milyon ton eksi yönlü farklılık olduğu ortaya çıktı.
İthal edilen akaryakıt miktarı ile yurt içinde üretilen ve işlenip ihraç edilen arasında 1.2 milyon ton eksi yönlü farklılık olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak’ın dün ‘17 milyar TL borç taktılar’ başlığı ile gündeme getirdiği akaryakıt dağıtım şirketlerinin ödemeyerek kaçırdıkları vergiye ilişkin haberin tartışmaları sürerken, yeni bir bomba gündeme düştü. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) Temmuz 2018 raporuna göre Türkiye’ye ithal edilen akaryakıt miktarı ile yurt içinde üretilen ve işlenip ihraç edilen arasında 1.2 milyon ton eksi yönlü farklılık olduğu ortaya çıktı.

DEĞERİ 8 MİLYAR LİRAYI AŞIYOR

Yeni Şafak Gazetesi’ne bu işlemi değerlendiren Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, bir milyon 241 bin tonluk ürünün değerinin yaklaşık 8 milyar 300 milyon lirayı bulduğunu belirtti. Bu farkın oluşmasının ise bazı akaryakıt dağıtıcıları tarafından ürünün iki defa faturalandırılmasından kaynaklandığını söyledi. Aktaş, “Böylece aynı ürünün ilk satış faturası naylon olup, oradan sağlanan para doğrudan cepte kalırken, aynı miktardaki ürünü ikinci kez resmi satışa çıkardıklarında ise onu maliyeye gösterdikleri ortaya çıkıyor” dedi.



KAÇIRDIKLARINI BİLDİRMEKTEN ÇEKİNMEMİŞLER

Ortaya çıkan bu farkın bazı akaryakıt dağıtıcı firmalarının fatura sahteciliği yöntemini kullandıklarının kanıtı olduğunu dile getiren Aktaş, “EPDK kayıtlarına giren bu fark aynı zamanda fatura sahteciliği yapan bazı firmaların bu yolla gerçekleştirdikleri ticaretin boyutlarını devlete bildirmekten de çekinmediklerini ortaya koyuyor. Böylelikle adeta devletle dalga geçebilme cüretini gösterebilmişlerdir” değerlendirmesi yaptı.

Bu işlemi gerçekleştiren dağıtım firmasının önce olmayan ürünle ilgili naylon fatura ürettiğini anlatan Aktaş, bu fatura üzerinden de yüzde 18’lik yeni bir KDV imkanı yarattıklarını kaydetti. Aktaş, “İşte birçoğumuzun şehirlerarası yollarda dikkatimizi çeken ve yol boyu akaryakıt satan istasyonlardaki maliyet altındaki fiyatlarla satış yapılması başarısı böyle sağlanıyor. EPDK’nın raporundaki 1.2 milyon ton işte bu duruma imkan sağlamış olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

FATURA İHTİYACINI KARŞILIYORLAR

Ayrıca yüzde 18’lik yeni bir KDV ürettikleri yeni akaryakıt faturasını da ihtiyacı olan inşaat, madencilik, nakliye gibi firmalara hem kurumlar vergisi, hem de KDV indirimi yönünden evrak vermelerinin sağlandığını anlatan Aktaş, “Devletin bu şekilde vergi kayıplarına sebep olduklarını da anlamış oluyoruz” dedi.

İRSALİYE İLE BİRÇOK YERE TAŞIMA YAPILMIŞ

Akaryakıtta vergi kaçırma yöntemlerinde izlenen bir yolun da hazırlanmış irsaliye ile faturası kesilmemiş ürünleri birden fazla yere sevk etme uygulaması olduğunu da belirten EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, “Faturasız ürünlerin engellenmesi için acil e- irsaliyeye geçilmesi gerekmektedir. Üzerinde soğuk mühürlerin seri numaralarının da yer aldığı e-irsaliyeler manipüle edilemeyeceğinden kaçakçılığın engellenmesinde ciddi oranda engellemeye neden olacaktır” önerisini dile getirdi.

  • KDV DÜŞMEDEN KAÇAK ÖNLENMEZ
  • Akaryakıt sektöründe vergi almanın tek yolunun KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi olduğunu belirten Aktaş, “Akaryakıttan alınan yüzde 18 KDV oranı yüzde 1’e çekilmeli. Kalan yüzde 17’lik kısım ise ÖTV’ye eklenmeli” dedi. Bu adım ile naylon faturanın yoğun olduğu sektörde ticareti yapılacak bir KDV miktarını ortadan kaldıracağını anlatan Aktaş, böylece fatura satışlarının önüne geçileceğini kaydetti.

45 GÜN İÇİNDE TAHSİLAT OLUŞUR

KDV’nin düşürülmesi işlemi sonrasında ÖTV nedeniyle aradaki yüzde 17’lik farkın, akaryakıt istasyonunda ve dağıtım merkezinin bulunduğu yerde anında faturasının kesileceğini anlatan Aktaş, böylece verginin ödenmemesi gibi bir durumun da ortadan kalkacağını söyledi. Aktaş asıl faydanın ise verginin anında tahsil edilmesi imkanı olacağından devletin ortalama 45 günlük erken tahsilat valörü imkanına kavuşacağını kaydetti.

CİHAZLARDAKİ BİLGİLER SİLİNMEZ

KDV oranının indirilmesi sayesinde akaryakıt istasyonlarında ÖKC (ödeme kayıt cihazı) silme diye tabir edilen yazar kasaların hafızasının silinmesinin de önüne geçileceğini vurgulayan Aktaş, “Böylece tüketicinin eline gerçek değeri olan fiş ya fatura geçer” tespitini dile getirdi.

NAKLİYECİ FATURA İSTEMEYECEK

Uygulamanın naylon fatura satışının kaynağını yok edeceğini ifade eden Aktaş, akaryakıt istasyonlarında fazladan fiş ya da fatura talep eden ağırlıklı maden, hafriyat, nakliyeci, inşaatçı gibi sektörlerin firmalarının da kanunsuz taleplerinin engelleneceğini söyledi. Aktaş, “Artık gerçek giderlerini göstermek zorunda kalacak olan firmaların ülkeye artı vergisel katkıları oluşur” diye konuştu.

#EPDK
#Sahte fatura
#Fesih Aktaş
6 yıl önce