|

120 avro kuyruğu

Nakit sıkıntısı nedeniyle bir hafta kapatılan Yunan bankaları, dün sadece emekli maaşlarını ödenek için açıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:32 - 2/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Sadece 120 avro ödeme yapılabilen bankaların önünde emekliler, uzun kuyruklar oluşturdu. Öte yandan Yunanistan'ın, Avrupa Merkez Bankası'na yolladığı ve “anlaşma sağlandı” iddialarına neden olan mektup krize neden oldu.


Mektubun aslını yayımlayan Syriza hükümeti, taleplerin neler olduğunu, kamuoyu ile paylaştı. Mektupta, özetle şöyle denildi: “Adalara yönelik yüzde 30 KDV indirimi korunmalı. Bireysel işletmelerdeki gelir vergilerinin peşinatı kademeli olarak yüzde yüze çıkarılmalı. Askeri harcamalara dair tavan 2016 yılında 200 milyon avroya, 2017 için de 400 milyon avroya indirilmeli."



EVET ÇIKARSA İSTİFA


Öte yandan, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Pazar günü kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulların oylanacağı halk oylamasında sandıktan 'evet' çıkması halinde görevinden istifa edeceğini söyledi. Bloomberg televizyonuna konuşan Varufakis, "Borcun yeniden düzenlenmesini kapsamayan bir anlaşmayı imzalamaktansa elimi kesmeyi tercih ederim" dedi. ATM'den 60 avro almak için kuyrukta bekleyip beklemediği sorusuna ise Varufakis, kuyrukta beklemeyi küçük düşürücü bulduğunu belirterek, "Bunu yapmayan belki tek Yunan benim. Son zamanlarda çok kısıtlı yaşam sürüyoruz" karşılığını verdi.



Eurogroup'tan sert çıkış


Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'da 5 Temmuz'da yapılacak referandumdan hayır sonucu çıkması halinde dahi iyi bir anlaşmanın sunulmayacağını açıkladı. Jeroen Dijsselbloem“Yunan halkı referandumda hayır demesi halinde bu sonuç krizden çıkmak için rahatlık sağlamayacak" diye konuştu.


#Yunan bankaları
#yunanistan
#avro bölgesi
9 yıl önce