|

16 Nisan 'ekonomik' istikrar ivmesini artırdı

Referandumda yüzde 51,4'lük 'evet' tercihinin ardından Türk ekonomisinde bahar havası esiyor. BIST 100 endeksi, Gezi olaylarının yaşandığı Mayıs 2013'ten bu yana ilk kez 92.000 puanını aşarak tarihi rekorunu kırdı. Türk Lirası ise dolar ve euro karşısında dalgalı bir ivme artışı yaşıyor.

Yeni Şafak
15:15 - 24/04/2017 Monday
Güncelleme: 16:24 - 24/04/2017 Monday
Yeni Şafak
Referandumun ardından Türk ekonomisinde yaşanan değer artışı, borsayı 'olumlu' yönde etkiliyor. Borsa İstanbul'da Gezi olaylarının öncesindeki yüksek seviye aşıldı, dolar ve euro karşısında ise Türk Lirası değer kazanıyor.
Referandumun ardından Türk ekonomisinde yaşanan değer artışı, borsayı 'olumlu' yönde etkiliyor. Borsa İstanbul'da Gezi olaylarının öncesindeki yüksek seviye aşıldı, dolar ve euro karşısında ise Türk Lirası değer kazanıyor.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getirecek 18 yeni anayasa maddesinin 16 Nisan'da gerçekleştirilen halk oylamasıyla onaylanmasının ardından ekonomik alanda gözle görülür değer artışı yaşanıyor. Borsa tarihi rekor kırıyor, dolar ve euro ise Türk Lirası karşısında değer kaybediyor.

Borsa İstanbul'da tarihi rekor


Referandumdan 'evet' kararının çıkmasının ardından Türkiye piyasalarında tam anlamıyla bahar havası yaşanıyor. Yeni Türkiye ile koalisyon dönemlerinin tamamen kapanmış olması, yakalanacak istikrar ve reformlarla ekonominin hızla atağa kalkacağı yönünde net sinyaller vermesi yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına akın etmesini sağlamaya başladı. 

  • Referandumun ardından Cuma günü 92.000 seviyesini aşarak Gezi olayları öncesindeki puanına yükselen Borsa İstanbul, bugün 93,240'la tarihi zirvesine ulaştı.
BIST 100 endeksi, 22 Mayıs 2013 tarihindeki kapanış rekoru seviyesini Cuma günü ilk yarıda aştı. Endeksin gün içinde gördüğü en yüksek seviye rekoru ise yine 22 Mayıs 2013 tarihinde gördüğü 93.398,33 puanda bulunuyordu.


Dolarda düşüş sürüyor


Borsa İstanbul'daki artışın yanında Dolar/TL bandında da dikkati çeken gelişmeler yaşanıyor. Referandumun ardından yeni haftaya düşüşle başlayan dolar, küresel piyasalarda da benzer endekste değer kaybına uğruyor. Ocak ayından itibaren dalgalı bir düşüş seyreden doların 16 Nisan'ın ardından kaybı ise büyük puanlara yaklaştı. 18 Nisan'da 3,66'dan 3,68'e yükselen dolar geride bıraktığımız bir hafta boyunca Türk Lirası karşısında düşüşe uğradı.

  • Haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlayan dolar/TL, 3,5878'i görmesinin ardından saat 12.20 itibarıyla yüzde 0,8 azalışla 3,5895 seviyelerinde bulunuyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,07 azalışla 3,9028, sterlin/TL ise yüzde 0,87 değer kaybıyla 4,6071'den işlem görüyor.

23 Şubat 3.56 puanına kadar gerileyen ve yılın en düşük seviyesini gören dolarda Nisan ayında yaşanan değer kaybının sürmesi bekleniyor.


Euro değer kaybediyor


Doların yanı sıra euro bandında da Türk Lirası'na karşı değer kaybı ölçülüyor. 16 Nisan'ın ardından yeni haftaya düşüşle başlayan ve 18 Nisan'daki yükselişinin ardından yeniden düşüş konumuna geçen euro, 3,90 bandında seyrediyor.

  • Analistler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 85. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul toplantısı, nisan ayı iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi ile imalat sanayi kapasite kullanımı verilerinin izleneceğini kaydediyor.

23 Şubat tarihinde 3.76 seviyesine dek gerileyen ve 2017'nin en düşük puanını gören euro, TL karşısında Nisan ayında değer kaybediyor.


İnfografik: Referandumun ardından ekonomide istikrar


#Ekonomi
#Borsa İstanbul
#Referandum
#Dolar
#Euro
#Türk Lirası
7 years ago